Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta

Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση  πώλησης του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ στην Emma Delta, έναντι συνολικού τιμήματος €652 εκατ. (€ 622 εκατ. μετρητοίς και € 30 εκατ. σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις). 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή  του το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή.
 
Το ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας  ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, υλοποιεί με αποφασιστικότητα, συνέπεια και διαφάνεια ένα εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

Η συμφωνία για  την μεταβίβαση του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ. στην Emma Delta “σφραγίζεται” σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην οδό Κολοκοτρώνη. Παρουσία της διοίκησης του Ταμείου, οι εκπρόσωποι του ελληνοτσεχικού επενδυτικού  σχήματος που πλειοδότησε έναντι 652 εκατ. ευρώ στο σχετικό διαγωνισμό, αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία μεταβίβασης του 33% του ΟΠΑΠ. 

Η ολοκλήρωση  της συμφωνίας θα βάλει τέλος σε ένα πολιτικό και επιχειρηματικό θρίλερ που εκτυλισσόταν εδώ και μία διετία περίπου, με ιδιαίτερη, όμως, ένταση και οξύτητα τους τελευταίους μήνες. Τελικώς, οι εξασφαλίσεις που φαίνεται να έλαβε  η Emma Delta για σειρά κρίσιμων για την μελλοντική ανάπτυξη του Οργανισμού θεμάτων, όπως τα VLTs, η επέκταση στο διαδίκτυο και η σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο, άνοιξαν το δρόμο για την αποκρατικοποίηση. 

Όπως ανέφερε ήδη  το Capital.gr, ορισμένες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν τα τελευταία 24ωρα και οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη και λειτουργία των VLTs από τον ΟΠΑΠ αλλά και με την επέκταση στο internet, σήμαναν “συναγερμό” στους βασικούς μετόχους της Εmma Delta. 

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη  που πραγματοποίησαν οι επικεφαλής του fund, κατέστη ξεκάθαρο πως η Εmma Delta κινδύνευε, σε περίπτωση που για λόγους τακτικής καθυστερούσε περαιτέρω την είσοδό της στον ΟΠΑΠ, να απολέσει το περιθώριο επιλογών για σημαντικού μεγέθους project, όπως τα βιντεολόττο και την επέκταση στο ίντερνετ.  Από τον ΟΠΑΠ, βέβαια, υποστηρίζουν πως οι όποιες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν ήταν αποτέλεσμα της χρονικής πίεσης για την ολοκλήρωση του business plan. 

Ακολούθησαν διαρκείς διαβουλεύσεις  και σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, δόθηκαν εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι αφενός θα παγώσουν όλες οι ενέργειες που αφορούν σε συμβάσεις για μελλοντικά project, αφετέρου η Emma Delta θα προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση του deal. 

Απαραίτητη προϋπόθεση μετά την σημερινή υπογραφή των συμβάσεων, είναι η λήψη των εγκρίσεων από τις Επιτροπές Ανταγωνισμού σε  Ελλάδα και Κύπρο και τυχόν άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι που αναμένεται εντός του προσεχούς μήνα.  Με την πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής, θα ακολουθήσει η καταβολή των 652 εκατ. ευρώ τα οποία προσέφερε η Emma Delta για το 33% του ΟΠΑΠ, ενώ η σύμβαση παραχώρησης των μετοχών θα κυρωθεί και από τη Βουλή. 

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ,  μιλώντας στο
Capital.gr, δήλωσε ενόψει των υπογραφών πως “σήμερα γίνεται ένα τεράστιο βήμα προς την ολοκλήρωση μιας εξαιρετικά σημαντικής αποκρατικοποίησης. Η χώρα μας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές  ότι αποφασιστικά επιλέγεται ο δρόμος της προόδου και της ευημερίας.  Αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια στον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Γ. Εμίρη για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο αλλά και στο Δ.Σ. για τη σθεναρή και αταλάντευτη στάση του”. 

Οι επόμενες κινήσεις 

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η Emma Delta θα κινηθεί ακολούθως προς την κατεύθυνση της τοποθέτησης “επιτετραμμένων” στον ΟΠΑΠ . Ουσιαστικά, θα επιδιώξει το ταχύτερο δυνατόν να αποκτήσει πλήρη έλεγχο επί των στρατηγικών αποφάσεων που λαμβάνονται,  ενώ σε δεύτερη φάση θα κινηθούν οι διαδικασίες για την τοποθέτηση νέων μελών στο Δ.Σ. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για τη διοικητική ομάδα που θα αναλάβει το έργο να “τρέξει” μεταγενέστερα τον ΟΠΑΠ.  Σε ό,τι αφορά στις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί και αποτέλεσαν αιτία προστριβών, στελέχη του fund τόνιζαν πως “δεν έχει αποσυρθεί, ούτε ακυρωθεί κανένα από τα εξώδικα που έχουν αποσταλεί”.

Διαβάστε το άρθρο “ Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta” στην Πηγή:www.capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ