Ντόμινο θυμίζει η υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια, που συγκλονίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία για εμπλεκομένους, ενώ την ίδια ώρα ξεκινά νέος γύρος συζητήσεων για το μέλλον του ερχόμενου πρωταθλήματος μετά τις αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας.
Ήδη, στην ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (ΕΠΟ), μετά το πέρας της μεσημεριανής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, παρελθόν αποτελούν όσα μέλη, υπάλληλοι και άμεσα εξαρτώμενοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων.
O ασκός του Αιόλου, για το ελληνικό ποδόσφαιρο, άνοιξε και πολύ γρήγορα ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης. Αρχικά με τους υπαλλήλους της ΕΠΟ, Ανδρέα Καραγκιόζη και Γιάννη Παπαδόπουλο. Ο πρώτος εμπλέκεται στην υπόθεση των πλαστογραφημένων φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων και ο δεύτερος -από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί- φέρεται να λειτουργούσε ως bookmaker.
Επίσης με τους διαιτητές Super League, Δημήτρη Καλόπουλο, Θανάση Γιάχο και της Β’ Εθνικής, Χρήστο Σφήκα, που είναι επίσης ανάμεσα στους κατηγορούμενους στην υπόθεση των στημένων αγώνων. Οι δύο υπάλληλοι απολύθηκαν από την ΕΠΟ, ενώ σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι τρεις διαιτητές.
Όσον αφορά στον διεθνή αμυντικό Αβραάμ Παπαδόπουλο και στον Γιώργο Γεωργιάδη, το ΔΣ της ΕΠΟ αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα (27/6) και να εξετάσει τις υποθέσεις τους. «Διάβασα τα συγκεκριμένα ονόματα, ωστόσο θα πρέπει να επιφυλαχθούμε μέχρι να τα ταυτοποιήσουμε για να μη γίνει κάποιο λάθος» είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος και εξήγησε: «Ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά όχι για θέματα δικογραφίας. Μην τα μπερδέψουμε όλα για τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Πλέον, ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Ανδρέας Φάκος, έχει ζητήσει τη δικογραφία από την κυρία Ελένη Ράικου και θα επιληφθεί άμεσα των πειθαρχικών θεμάτων.
Εν τω μεταξύ διετάχθη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους άλλους 67 κατηγορούμενους που καλούνται να απολογηθούν τη Δευτέρα στον ανακριτή για την υπόθεση των στημένων αγώνων.
Φόβος για το πρωτάθλημα της νέας σεζόν
Τους φόβους του για τη μη διεξαγωγή του πρωταθλήματος της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου εξέφρασε ο γενικός γραμματέας αθλητισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής.
Ο Γ.Γ δήλωσε ότι «Μελετάμε προσεχτικά την υπόθεση και εξετάζουμε αν υπάρχουν προϋποθέσεις και κάτω από ποιες μπορεί να διεξαχθούν ποδοσφαιρικοί αγώνες. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο αυτή τη στιγμή. Θα μελετήσουμε μέχρι την 25η Αυγούστου αν υπάρχουν προϋποθέσεις να γίνουν πρωταθλήματα. Όλα είναι πιθανά» είπε και υπογράμμισε: «Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε φερέγγυο και πολιτισμένο πρωτάθλημα, ότι ο διαιτητής σφυρίζει αυτό που βλέπει, ότι το παιχνίδι δεν είναι στημένο. Αν δεν έχουμε αυτές τις προϋποθέσεις, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».
Κλείνουν οι στρόφιγγες από το Υπουργείο
Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πίσω από τα οποία κρύβονται τρανταχτά ονόματα νυν και πρώην προέδρων, διαιτητών και ποδοσφαιριστών. Έτσι, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι τα επόμενα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν χωρίς την οικονομική συνδρομή της Πολιτείας, χωρίς κρατικά γήπεδα και χωρίς κρατική τηλεόραση, αν η ΕΠΟ δεν επιβάλλει ένα αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας και εξυγίανσης.
«Με εντολή του πρωθυπουργού ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από την πρώτη στιγμή είχαμε εντολή όλα τα όπλα που έχει η ελληνική Πολιτεία στη διάθεσή της να χρησιμοποιηθούν για να ενδυναμώσουν αυτήν την προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Γερουλάνος, και συνέχισε: «Κάνει σε όλους εντύπωση ότι πολλά χρόνια τώρα, παρότι γνωρίζαμε τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η Πολιτεία δεν είχε τολμήσει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που είχε στη διάθεσή της. Τώρα όμως καταστήσαμε σαφές στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία ότι αν δεν κάνει κι εκείνη αυτό που χρειάζεται για να εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο, το επόμενο πρωτάθλημα θα γίνει χωρίς κρατικά χρήματα, χωρίς κρατικά γήπεδα, χωρίς κρατική τηλεόραση. Αυτό, μαζί με τις έρευνες που έγιναν από την πλευρά του ΣΔΟΕ, μαζί με τις έρευνες που έγιναν στις λέσχες των οπαδών, όλα αυτά λοιπόν έχουν συμβάλει στο να υπάρξει μία πολύ μεγάλη πίεση προς το ποδόσφαιρο και έτσι βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι είναι μόνο το πρώτο βήμα και θέλει μεγάλη νηφαλιότητα και ψυχραιμία».
Παράνομο στοίχημα και στη Νάξο
Νέα διάσταση στην υπόθεση των «στημένων» αγώνων δίνει μάρτυρας με κατάθεσή του στο αστυνομικό τμήμα της Νάξου, ο οποίος κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα με «γραφεία στοιχημάτων», ενώ δηλώνει απώλεια χρηματικού ποσού 200.000 ευρώ από παράνομο τζόγο κατά την τριετία 2005-2008.
Ο μάρτυρας κατονομάζει τους κατηγορούμενους στην υπόθεση των «στημένων» αγώνων Αθανάσιο Ντότση, Δημήτρη Ζαβαντία και Βασίλη Καρακούλια, καθώς και ακόμη ένα πρόσωπο ως συνεργαζόμενους «στοιχηματζήδες», με γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει στην κατάθεσή του, κάποιες φορές συγκεκριμένο άτομο από την ομάδα τον παραπλανούσε «… λέγοντάς μου να παίξω κάποια παιχνίδια, τα αποτελέσματα των οποίων στο τέλος ήταν αντίθετα από αυτά που μου έλεγε. Απ΄ ό,τι μου είχε πει, κέρδιζε χρήματα από το χαμένο παιχνίδι σε ποσοστό που άγγιζε το 25% επί του τζίρου των χαμένων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό το έπαιρνε το γραφείο παράνομου στοιχήματος, δηλαδή του Ντότση και του Ζαβαντία».
Υποστηρίζει επίσης πως είχε μάθει ότι ο Ντότσης είναι μάνατζερ πολύ γνωστού διεθνούς ποδοσφαιριστή ξένης ομάδας. Αναφέρει ακόμη ότι οι Ντότσης και Ζαβαντίας συνεργάζονται με τον Καρακούλια «… ο οποίος διατηρεί μεγάλο γραφείο παράνομου στοιχήματος στην Αθήνα και είναι ο “εγκέφαλος”, είναι αυτός ο οποίος στο τέλος πληρώνει και πληρώνεται και έχει το μηχάνημα -τον αποκαλούμενο “κινέζο”- που στέλνει τα παράνομα στοιχήματα στην Κίνα, όπου εδρεύει κεντρικό γραφείο και όπου συγκεντρώνονται παράνομα στοιχήματα απ΄ όλο τον κόσμο».
Τέλος τονίζει ότι το σπίτι του βγαίνει σε πλειστηριασμό τον Ιούλιο και ότι τον απειλούσαν για ακάλυπτες επιταγές που του είχαν δώσει.
Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα θα οδηγηθούν στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι. Μέχρι στιγμής έχει ασκηθεί ποινική δίωξη:
Κατά των: 1)Ευάγγελου Μαρινάκη και 2) Αθανασίου Κανελλόπουλου πρέπει να κινηθεί ποινική δίωξη για: α) απλή συνεργεία σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος και β) απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση (άρθρα 1,12, 14, 26 παρ. 1, 27 παρ. 1, 47 παρ. 1,187 παρ. 1 σε συνδ. με άρθρα 385 παρ. 1 β’ και 386 παρ. 3α’ – 1 ΠΚ -132 Ν. 2725/1999).
Κατά των: 1) Θωμά Μητρόπουλου, 2) Ιωάννη Κομπότη, 3) Σπυρίδωνα Καλογιάννη, 4) Αντωνίου Μανίκα, 5) Ευάγγελου Κιοτζένη, 6) Άγγελου Τραυλού, 7) Γεωργίου Πουλόπουλου, 8) Ευστάθιου Προβατίδη, 9) Πέτρου Ρουτζιέρη, 10) Τάκη Γιαννόπουλου, 11) Γεωργίου Μποροβήλου, 12) Δημητρίου Μπάκου, 13) Ιωάννη Ναυρινιάδη, 14) Βασιλείου Αδαμάκη, 15) Ιωάννη Αρφάνη, 16) Αθανασίου Γιάχου, 17) Γεωργίου Λυμπάντση, 18) Περικλή Αμανατίδη, 19) Παύλου Δήμου, 20) Παναγιώτη Σπάρταλη, 21) Γεωργίου Σαλαμαστράκη, 22) Χοσέ Λουίς Ρέγες, 23) Μαρσέλο Γκούτμαν, 24) Ιωάννη Τσιγιάννη, 25) Δημητρίου Καλόπουλου, 26) Σπυρίδωνα Τρύφωνα, 27) Άκη Πάσσαρη, 28) Γεωργίου Χριστοβασίλη, 29) Γεωργίου Γρηγορόπουλου, 30) Κωνσταντίνου Χρυσοχοΐδη και 31) Ιωάννη Σπάθα πρέπει να κινηθεί δίωξη για:
α) δωροδοκία και δωροληψία για την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια (άρθρα 1, 12, 14, 26 παρ. 1, 27 παρ. 1, 45, 94 παρ. 1, 98 ΠΚ-132 Ν. 2725/1999- 2 παρ. 2 περ. β’, γ’, δ’, 3 περ. ιθ’ και 45 παρ. 1 α’, γ’ αντίστοιχα του Ν. 3691/2008).
Κατά των: 1) Γεώργιου Γεωργιάδη,2) Έλενας Νεούζα Θεόσογλου Ζοσέ Λαορένσο, 3) Λουκά Αποστολίδη, 4)Γεωργίου Πράτου,5) Γεωργίου Βαρουτσίκου,6) Γεωργίου Τόρη,7) Γεωργίου Γεωργόπουλου, 8) Ιωάννη Τσιγιάννη, 9) Ευθυμίου Σιδηρόπουλου, 10) Δημητρίου Μουστάκα, 11) Άνθιμου Καραμανίδη, 12) Λουκά Καραμάνη,13) Αβραάμ Παπαδόπουλου, 14) Γεωργίου Χαβενετίδη, 15)Δημητρίου Δημητρίου, 16) Ευάγγελου Δήμου, 17) Σταμάτιου Φασουλή, 18) Εμμανουήλ Αρβανιτάκη, 19) Ιωάννη Οικονομίδη,20) Νικολάου Λυράκη, 21) Σάββα Παντελίδη,22) Χρήστου Σφήκα, 23) Νικολάου Θεοχαρίδη,24) Λεωνίδα Παπασταθόπουλου, 25) Ιωάννου Καλυβίτη,26) Κωνσταντίνου Μενδρινού, 27) Δημητρίου Βίλλα,28) Μιχαήλ Τζιβελέκη, 29) Μιχαήλ, Αλβέρτη,30) Γιαννάκη Ανδρέου, 31) Μάριου Μπουλουγούρη, 32) Μαρίας Αυγίδου, 33) Διονυσίου Κοτίνη,34) Μαρίας Βυθοπούλου, Αθανασίου Κωστουλέα πρέπει να κινηθεί ποινική δίωξη για: α) παράβαση του άρθρου 2 παρ. 2 και 3 του Ν. 2433/1996 «Ρύθμιση θεμάτων ΟΠΑΠ και άλλες διατάξεις», περί δελτίων στοιχημάτων προκαθορισμένης ή μη απόδοσης (παράνομο στοίχημα), τελεσθείσα από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση, β) απάτη, ο υπαίτιος της οποίας διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος ή συνολική ζημία υπερβαίνουν το πόσο των 15.000 ευρώ, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια (άρθρα 1, 12, 14, 26 παρ. 1, 27 παρ. 1, 45. 94 παρ. 1, 98. 386 παρ. 3 α’-1 ΠΚ? 2 παρ. 2 και 3 του Ν. 2433/1996? 2 παρ. 2 περ. β’, γ’, δ’, 3 περ. ιθ’ και 45 παρ. 1 α’, γ’ αντίστοιχα του Ν. 3691/2008).
Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ