Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Στέλιος Σταυρίδης : Καταστροφή αν δεν «κλείσει» ο ΟΠΑΠ

Στέλιος Σταυρίδης : Καταστροφή αν δεν «κλείσει» ο ΟΠΑΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, μιλάει στη “Deal” για τις αποκρατικοποιήσεις και τους στόχους. Αναγνωρίζει ότι έπρεπε να υπάρχει πιο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και μιλάει για το νέο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, ενώ δεν πιστεύει ότι τίθεται θέμα ξένων μάνατζερ στο Ταμείο. «Ήλθε και η Task Force. Ποια πρόοδος έχει γίνει στο Δημόσιο; Απολύτως καμία».

 –  Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν προχωράει. Επί των ημερών σας το Ταμείο έχει να επιδείξει μόλις μια αποκρατικοποίηση. Τον ΔΕΣΦΑ, όπου ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες και τον ΟΠΑΠ με τα γνωστά προβλήματα. Πολλοί, λοιπόν, κατηγορούν το ΤΑΙΠΕΔ για αναποτελεσματικότητα.

«Το ΤΑΙΠΕΔ επιτελεί ένα έργο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένο και σύνθετο. Από την αρχή της ίδρυσής του θα έπρεπε να διερευνηθούν οι συνθήκες της αγοράς, να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και οργάνωση, αλλά δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος λόγω της οικονομικής συγκυρίας και των πιέσεων. Δεν είναι σωστό, όμως, να λέμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει κάνει τίποτα. Γίνεται συνήθως εύκολος στόχος επικρίσεων, ειδικά όταν υπάρχουν καθυστερήσεις.
Όμως, γίνεται σημαντική δουλειά, αλλά τι μπορούμε, για παράδειγμα, να κάνουμε όταν υπάρχουν τόσες νομικές ατέλειες με τα προς πώληση ακίνητα;».

   –  Με τον ΔΕΣΦΑ υπάρχει καθυστέρηση. Έχετε λάβει τη νέα εγγυητική επιστολή των Αζέρων;

«Σε μία βδομάδα το πολύ πιστεύουμε ότι θα έχουμε στα χέρια μας την νέα εγγυητική επιστολή των 40 εκατ. ευρώ από την Socar για τον ΔΕΣΦΑ. Η όποια καθυστέρηση οφείλεται σε διαδικαστικά θέματα και όχι σε άλλες εμπλοκές. Η συμφωνία με τους Αζέρους αποτελεί επιτυχία, καθώς θα έχει σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία. Οι τιμές του φυσικού αερίου σίγουρα θα μειωθούν, ενώ η έλευσή τους αποτελεί και ένα «βήμα» για να πειστούν και άλλοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα».

   –  Υπάρχουν, όμως, και αντιδράσεις. Προφανώς γνωρίζετε τις τοποθετήσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ κ. Κωστόπουλου για τους όρους, κ.λπ.
«Πιθανόν τα ΕΛΠΕ να προσδοκούσαν μεγαλύτερο τίμημα, αλλά τα 400 εκατ. ευρώ αποτελούν ικανοποιητικό ποσό δεδομένων των συνθηκών της αγοράς που επικρατούν τώρα».

  –   Η αποχώρηση των Ρώσων από τη ΔΕΠΑ ήταν μεγάλο πλήγμα. Τι έφταιξε; Πότε θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός;

«Με δύο λόγια, θεωρώ πως άλλαξαν οι συνθήκες και αυτός ήταν ο καθοριστικός λόγος που δεν ήρθαν οι Ρώσοι. Η αγορά επιβάλλει τις συνθήκες. Ειδικά δε, με την Gazprom, βελτιώσαμε τους όρους, ξεπεράσαμε εμπλοκές, δεχτήκαμε αιτήματα που μας είχαν θέσει, αλλά οι συνθήκες άλλαξαν. Πλέον κοιτάμε μπροστά. Να «τρέξει» άμεσα, τον Σεπτέμβριο ο νέος διαγωνισμός και να δούμε αν υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες. Γνώμη μου είναι πως οι Ρώσοι, αφού δεν ήρθαν τώρα, μάλλον δεν θα ξανάρθουν».

  –  Όταν αναφέρεστε σε αλλαγή συνθηκών τι εννοείτε;

«Μέχρι κάποια στιγμή είχαμε το δίπολο Gazprom- Sintez. Τη μεν πρώτη για την ΔΕΠΑ, τη δεύτερη για τον ΔΕΣΦΑ. Μετά την προσφορά των Αζέρων για τον ΔΕΣΦΑ, όμως, άλλαξαν τα δεδομένα της αγοράς. Έχουμε μια εναλλακτική «πηγή» φυσικού αερίου (από τους Αζέρους) και αυτό αλλάζει πολλά».

  –  Εκείνο που παράλληλα κυριαρχεί είναι το θέμα του ΟΠΑΠ. Τελικά θα κλείσει, όπως λένε οι πληροφορίες, αλλά πώς;

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να βρεθεί λύση και να ολοκληρωθεί ομαλά η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, καθώς σε περίπτωση που δεν γινόταν η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για ολόκληρη την οικονομία. Αυτή την στιγμή πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις και να κλείσει η εκκρεμότητα με τα Κρατικά Λαχεία, -τα οποία θα αποφέρουν άμεσα 190 εκατ. ευρώ (770 εκ. ευρώ μαζί με το εγγυημένο ετήσιο έσοδο του Δημοσίου, ήτοι 580 εκατ. ευρώ σε βάθος 12ετίας) στο Δημόσιο- και τα οποία αυτή την στιγμή αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι». Τα μέλη της Κοινοπραξίας για τα Λαχεία, ήτοι οι ΟΠΑΠ, Intralot & Sientific Games προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες που διέπουν τις σχέσεις τους για να προσέλθουν να υπογράψουν τη σύμβαση παραχώρησης ώστε να τελειώσει το θέμα».

  –  Υπάρχει κόντρα ΤΑΙΠΕΔ – ΟΠΑΠ. Θέσατε θέμα αλλαγής διοίκησης στον Οργανισμό;

«Εάν υπάρχει αποτέλεσμα, δεν τίθεται θέμα αλλαγής διοίκησης του ΟΠΑΠ. Όλοι εργαζόμαστε με κοινό τόπο, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό είναι που έχει σημασία».

  –  Θέσατε στόχο έσοδα 4,5 δισ. ως το τέλος του 2015.Είναι εφικτός; Για φέτος ο πήχης είναι μόλις στο 1,1 δισ. Τελικά τι θα φέρει η «ψαριά»;

«Τα 1,1 δισ. ευρώ είναι εφικτός στόχος, καθώς το ποσό αυτό θα προέλθει από τον ΔΕΣΦΑ (188 εκ.) και από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ (652 εκ.), των Λαχείων (190 εκ.) και από την πώληση κάποιων ακινήτων που έχουν πωληθεί ή έχουν προγραμματιστεί να πωληθούν σε αυτό το χρονοδιάγραμμα.Από εκεί και πέρα, το μεγάλο στοίχημα μας είναι να «πιάσουμε» και τον συνολικό στόχο των εσόδων 4,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2014 και είμαι αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε. Πώς; Θα επισπεύσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις ορισμένων σημαντικών υποδομών, όπως τα λιμάνια, οι σιδηρόδρομοι κ.α. Γενικά μπορούμε να φέρουμε 3 μήνες νωρίτερα κάποια από τα Projects που είναι προγραμματισμένα κυρίως για το 2014. Πιστεύω λοιπόν, ότι η «ψαριά» με δεδομένο τον ΟΠΑΠ, όσο και τον ΔΕΣΦΑ, θα είναι καλή».

  –  Παρατηρούμε μνηστήρες που κατεβαίνουν σε διαγωνισμούς και αποχωρούν.Γιατί μένουν μακριά από την Ελλάδα επενδυτές;

«Οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς, η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργείται κάθε φορά που εμείς μιλάμε εδώ για εκλογές ή όχι και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις παίζουν μεγάλο ρόλο. Τονίζω όμως, πως μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα. υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και θεωρώ ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και θα προσέλθουν αγοραστές».

  –  Υπάρχει θέμα, υπάρχουν πιέσεις, για τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ;

«Δε νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο.Κοινός τόπος είναι να πάνε καλά οι αποκρατικοποιήσεις προκειμένου εκείνοι να πάρουν πίσω τα λεφτά που μας δανείζουν και εμείς για να μπορέσουμε να «ορθοποδήσουμε» ως χώρα, ως οικονομία και ως κοινωνία και να διασφαλίσουμε το εθνικό μας συμφέρον. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι οι managers ως πρόσωπα, αλλά το αποτέλεσμα που παράγουμε όλοι. Δηλαδή, ήρθε και η Tax Force. Ποια πρόοδος γίνει στο Δημόσιο; Απολύτως καμία».

Διαβάστε το άρθρο ” Στέλιος Σταυρίδης : Καταστροφή αν δεν «κλείσει» ο ΟΠΑΠ” στην πηγή DEAL NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ