Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως ο νέος Κανονισμός έθεσε πρόσθετες, αυθαίρετες αποτρεπτικές προϋποθέσεις για την έκδοση της σχετικής άδειας παίκτη και την προσέλκυση παικτών
Στη Δικαιοσύνη αποφασίζουν τελικώς να προσφύγουν 144 πράκτορες και εκπρόσωποι επενδυτών κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Επιτροπής Ελέγχου – Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και κατά παντός υπευθύνου για το ζήτημα της αλλαγής του Κανονισμού Λειτουργίας των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) από την ΕΕΕΠ που οδήγησε σε αναστολή του project από τον ΟΠΑΠ.
Πράκτορες και επενδυτές βάλλουν κατά της απόφασης της Επιτροπής, της ανεξάρτητης Αρχής που εποπτεύει στο σύνολο της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, να μεταβάλλει τον Κανονισμό και να θεσπίσει νέες προδιαγραφές, ελάχιστο μόλις χρόνο πριν λειτουργήσουν επίσημα τα πρώτα πρακτορεία VLTs στην Ελλάδα. Υποστηρίζουν πως είχαν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές δαπάνες για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο project, συμμετοχή που κατέστη δυνατή έπειτα από αυστηρή επιλογή καθώς ο ΟΠΑΠ δέχθηκε περισσότερες από 2.200 αιτήσεις για πάνω από 3.000 gaming halls, τόσο από υφιστάμενους πράκτορες όσο και από τρίτους ενδιαφερoμένους.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως ο νέος Κανονισμός έθεσε πρόσθετες, αυθαίρετες αποτρεπτικές προϋποθέσεις για την έκδοση της σχετικής άδειας παίκτη και την προσέλκυση παικτών, μετέβαλλε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και το χρόνο συμμετοχής των παικτών, και έθεσε ιδιαίτερα “στοχευμένες” τεχνικές προδιαγραφές (λ.χ. βάση δεδομένων, παικτική συμπεριφορά) ώστε στην πράξη να απαιτούνται τουλάχιστον 9-12 μήνες επιπλέον για την ενσωμάτωση των νέων προδιαγραφών στο ήδη εγκεκριμένο τεχνολογικό σύστημα.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των πρακτόρων που συναντήθηκαν πρόσφατα με τους επικεφαλής ΕΕΕΠ, από πλευράς Αρχής δεν διαφάνηκαν περιθώρια νέων αλλαγών ώστε να απεμπλακεί το project, στοιχείο που μέτρησε στην απόφαση της λήψης νομικών μέτρων, πιθανότατα μέσα στις επόμενες ημέρες. Η αυτή στάση της ΕΕΕΠ, φαίνεται, όμως, πως έχει δημιουργήσει προβληματισμό σε κυβερνητικούς κύκλους που αναζητούν λύση, χωρίς να αποκλείεται και η αλλαγή προσώπων, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας της σχετικής πρόβλεψης εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ στη διετία 2015-16 από τη φορολόγηση των VLTs.
Το ζήτημα παρακολουθούν στενά και οι εκπρόσωποι των θεσμών, Ε.Ε.- ΕΚΤ – ESM – ΔΝΤ, αλλά και οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές (Blackrock, Baupost κ.α. ) που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ και οι οποίοι εμφανίζονται προβληματισμένοι με τις εξελίξεις αυτές.
Υπενθυμίζεται πως η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει αποκτήσει, έναντι τιμήματος 560 εκατ. ευρώ, την αποκλειστική 10ετούς διάρκειας άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα (VLTs) που θα λειτουργούν στην Ελλάδα. Όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, από το σύνολο των VLTs, τα 16.500 θα λειτουργήσουν σε αμιγείς χώρους από την ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα 18.500 θα τα εκμεταλλευθούν 4 έως 10 επιχειρηματικά σχήματα (παραχωρησιούχοι).
Διαβάστε το άρθρο “Στα δικαστήρια προσφεύγουν 144 πράκτορες και εκπρόσωποι επενδυτών” στην πηγή “thepaper.gr”