Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ο «κόκκινος» πυρετός για το αύριο

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ο «κόκκινος» πυρετός για το αύριο

από
Μόνο 5 λεπτά

Τα λαχεία και τι τύχη έχει για τον ΟΠΑΠ- Οι μεγάλοι του φίλοι και οι ισχυροί εχθροί- Το Plan Β, οι συμβάσεις και οι ζημιές

του ΟμίλουΟ Σωκράτης, για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν «άσσος» στο πινγκ-πονγκ. Από την εποχή ακόμα που βρισκόταν στο Ανατολικό Βερολίνο. Η «τέχνη» του φαίνεται πως με το πέρασμα του χρόνου μετουσιώθηκε σε όλα τα επίπεδα, αφού ο «πρόεδρος Κόκκαλης» κατάφερνε να βγαίνει επί χρόνια νικητής σε όλες τις επιχειρηματικές του μάχες. Κυρίαρχος στον ΟΤΕ, στον τζόγο, στις κρατικές προμήθειες, στα αμυντικά συστήματα. Σε όποια «πέτρα» κι αν σήκωνε κανείς. Ακόμα και στο ποδόσφαιρο, όπου η ενασχόλησή του μ’ αυτό του προσέδιδε και το αναγκαίο λαϊκό, ή αν θέλετε οπαδικό έρεισμα.

Ο Σωκράτης ήταν, είναι και θα παραμείνει ενδεχομένως ένας από τους πλέον δυνατούς παίκτες στην αγορά.

Έχει αποδείξει ότι επιβιώνει, αντεπιτίθεται και κερδίζει ακόμα και σε περιπτώσεις όπου όλοι τον θεωρούσαν «τελειωμένο». Έχει αντιπαρέλθει σωρεία καταγγελιών, ερευνών σε βάρος του ακόμα και δικαστικών εμπλοκών.

Ακόμα κι αυτοί που τον είχαν χαρακτηρίσει άνθρωπο ενός συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος έπεσαν έξω. Οι συμβάσεις του προέδρου υπογράφοντο με όλες τις κυβερνήσεις και οι όποιες φωνές διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση πάντοτε «κόπαζαν», όπως εσχάτως έχει συμβεί άλλωστε και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γιος του γιατρού Πέτρου Κόκκαλη (μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας της «κυβέρνησης του βουνού» και της παρουσίας του στην Ανατολική Γερμανία) έχει χτίσει μία τεράστια αυτοκρατορία στην Ελλάδα. Intracom, Intralot, Intrakat, Intracom Defence, HOL κ.ά.
Παρά την καινοτομία που έχει επιδείξει σε όλα τα επίπεδα (leader της σύγχρονης τεχνολογίας) σήμερα αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, αφού στο σύνολο του ο όμιλος, εάν εξαιρέσει κανείς την Intralot, είναι ζημιογόνος. Ένα ακόμα που έρχεται να προστεθεί είναι η λεγόμενη «διάδοχη κατάσταση» γι’ αυτή την αυτοκρατορία, που αυτό τον καιρό σχεδόν ακροβατεί στρέφοντας όμως το βλέμμα της στην επόμενη μέρα.

Τα έργα που παίρνει η Intrakat, οι επερχόμενες ζυμώσεις στις επικοινωνίες, οι συμφωνίες προμήθειας οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό, αποτελούν ασφαλώς «καλές ειδήσεις», αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίνουν την ώθηση και τη «δύναμη» που έχει ανάγκη η αυτοκρατορία.


ΕΧΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ;

Τι σκοπεύει να κάνει από εδώ και μπρος ο Κόκκαλης; Ποιες είναι οι σχέσεις του με την κυβέρνηση; Οι ισορροπίες με τους υπόλοιπους ισχυρούς του ελλαδικού χώρου; Τι τύχη έχει να ξεπεράσει τους σκοπέλους που, ούτως ή άλλως, έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των «πεπραγμένων» του παρελθόντος; Εν κατακλείδι έχει τύχη ο Κόκκαλης για τον ΟΠΑΠ; θεωρητικά ναι. Η Intralot είναι κολοσσός, αλλά αν θυμηθεί κανείς μόνο αυτό που συνέβη πριν από λίγες εβδομάδες και έφερε την καρατόμηση του Σπανουδάκη από τον ΟΠΑΠ (η σύμβαση παρόχου του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος) μπορεί να πιθανολογήσει ότι ο Κόκκαλης, αν είναι ο νικητής για τον διαγωνισμό, προσφέροντας μεγαλύτερο τίμημα, θα σηκώσει θύελλα. Όσο κι αν δεν θα ευθύνεται η κυβέρνηση.

Έχει “μάθει” να αναδεικνύεται νικητής σε όλες τις καταστάσεις, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους. Τώρα, όμως, έρχεται γι’ αυτόν το μεγάλο στοίχημα.

Ατού του φυσικά είναι ότι ο «πρόεδρος» ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά τον ΟΠΑΠ. Έχει μέσα σ’ αυτόν δεκάδες δικούς του ανθρώπους και μάλιστα πρόσφατα συζητήθηκε ιδιαίτερα η τοποθέτηση στο Δ.Σ. του Π. Κολιοπάνου που σε κάποιες περιόδους υπήρξε στενός συνεργάτης του. Ο τελευταίος, βέβαια, χαρακτηρίζει όλες τις σχετικές αναφορές ως «χτυπήματα κάτω από τη μέση», αλλά ένα είναι γεγονός: Ο Κόκκαλης δεν είχε την ανάγκη του Κολιοπάνου για να δείξει την ισχύ του.


ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΩΝ

Ο Σωκράτης Κόκκαλης θα δηλώσει «παρών» στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Το έχει κάνει ήδη με τα Λαχεία όπου κατεβαίνει μαζί με τον ίδιο τον Οργανισμό (ΟΡΑΡ Investment Limited), τον Μελισσανίδη (Lottomatica) και την Scientific Game έχοντας απέναντι του το σχήμα της Sisal, Damco Energy και Damlot του Δημήτρη Κοπελούζου. Μία διεκδίκηση στην οποία μπαίνει σφήνα και το τσέχικο γκρουπ της PPF, η συμμετοχή του οποίου έχει και πολλαπλές επιχειρηματικές προεκτάσεις (ο Κέλνερ έχει το 5,72% της Πειραιώς).


Σύμμαχος, λοιπόν, του Μελισσανίδη στα Λαχεία, αντίπαλος του στον ΟΠΑΠ. Ή όχι; Ερωτηματικό, γιατί πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για σκέψεις συγχώνευσης με τον Οργανισμό, όταν αυτός περιέλθει στα χέρια του αναδόχου.
Από τη δεκαετία του ’80 «ο γιος του Πέτρου», κατά τον Χαρίλαο Φλωράκη, απέκτησε «διαρκείας» στον κρατικό μηχανισμό με «οικουμενική σφραγίδα». Από τις «πράσινες» απευθείας αναθέσεις των ψηφιακών παροχών σε συμμαχία με τη Siemens το 1986, πέρασε στο «γαλάζιο» εισιτήριο για τον ΟΠΑΠ, με το «Ξυστό» και την κινητή τηλεφωνία, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και συνέχισε ακάθεκτος και πάλι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά και επί Κ. Καραμανλή, όπου εκτός των άλλων, πήρε με απευθείας ανάθεση και το «Στοίχημα».


Η γιγάντωση της Intracom από τη μικρή βιοτεχνία της Αργυρούπολης, σε ένα πραγματικό κολοσσό, απαιτούσε πέραν από τις εγνωσμένες ικανότητες του «μεγάλου αφεντικού» της και τη συμμαχία με ολόκληρο σχεδόν το φάσμα του πολιτικού συστήματος.

 

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Οι «μεγάλοι» φίλοι και οι «εχθροί» του προέδρου Ο Σ. Κόκκαλης μετράει πολλούς σταθερούς αντιπάλους και λιγότερους φίλους στον επιχειρηματικό κόσμο.
Στις σταθερές συμμαχίες του συγκαταλέγεται ο Β. Μυτιληναίος, ο Σ. Ψυχάρης και ο θ. Λιακουνάκος.

Η σχέση του με τον Β. Βαρδινογιάννη υπήρξαν ανέκαθεν ψύχρες και λόγω του ΠΑΟ. Το αν οι «γέφυρες» που υπήρξαν μεταξύ τους θα οδηγήσουν σε κάποια εξισορρόπηση μένει να φανεί.


Τα έργα τον έφεραν κοντά με τον Γ. Μπόμπολα, με τον οποίο συνεργάστηκαν στον αυτοκινητόδρομο του Μορέα. Στην επιδίωξη του, όμως να βάλει την Intrakat και στους αυτοκινητόδρομους της Αττικής, μάλλον θα συναντήσει το μπλόκο από το ισχυρό αφεντικό του Άκτωρα.

Ανύπαρκτη μπορεί να χαρακτηριστεί η σχέση του με τον Α. Βγενόπουλο, ενώ στο απέναντι «στρατόπεδο» βρίσκεται ο Δ. Κοντομηνάς.

Το σταθερό και «αιώνιο» μέτωπο με τον όμιλο Αλαφούζου, που πρωταγωνίστησε, άλλωστε, και στις αποκαλύψεις για την υποθέσεις της Στάζι, ενισχύθηκε με την ανάληψη των ηνίων του ΠΑΟ από τον Γ. Αλαφούζο, που οδήγησε και σε δημόσια αντιπαράθεση για το πώς ο Ολυμπιακός έπαιρνε τα πρωταθλήματα.


«ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ»

Διερωτώνται πολλοί αν ο Κόκκαλης έχει προσβάσεις στη σημερινή κυβέρνηση.
Αν και το σκηνικό έχει αλλάξει η ιστορία δείχνει ότι βρίσκει πάντα τον τρόπο να κάνει τη δουλειά του με οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Επί κυβέρνησης Σημίτη είχε στενές σχέσεις, όχι μόνο με τον κουμπάρο του Θ. Πάγκαλο, αλλά με όλο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο, ακόμη και με κάποιους που δεν «χρεώνονταν» στους φίλους του.
Με την κυβέρνηση Καραμανλή που τον κατηγορούσε ως «εθνικό προμηθευτή» διεύρυνε τις δουλειές του και κράτησε τις συνεργασίες του με τον ΟΠΑΠ.
Η αλήθεια είναι ότι έχει ανθρώπους παντού και αυτό ισχύει και για τη σημερινή κυβέρνηση.
Ο Α. Σαμαράς άλλωστε υπήρξε επί χρόνια από τους πλέον πιστούς θαμώνες στο Καραϊσκάκη, ενώ με το ΠΑΣΟΚ διατηρεί πάντα ισχυρούς δεσμούς…


ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ Ο ΟΜΙΛΟΣ

Η Intralot η μόνη κερδοφόρα. Το πόσο κρίσιμο είναι το «στοίχημα» του Σ. Κόκκαλη για τη θέση που θα καταλάβει στην «επόμενη μέρα» του εγχώριου χάρτη των τυχερών παιχνιδιών, περιγράφεται από τα οικονομικά του Ομίλου, που βρίσκονται στο «κόκκινο». Η οικονομική αποτύπωση δείχνει μια εξαιρετικά προβληματική εικόνα, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα της κρίσης.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Όμιλος Intracom, που περιλαμβάνει τη ΗοΙ και τον κατασκευαστικό βραχίονα Intrakat, είχε στα τέλη Ιουνίου τραπεζικά δάνεια ύψους 316,3 εκατ. ευρώ, έναντι 330,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, και ταμειακά διαθέσιμα 38,19 εκατ.ευρώ. Μόνο για τους τόκους των δανείων η Intracom πλήρωσε 15,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2012, το οποίο έκλεισε για τον όμιλο με ζημίες 12,6 εκατ. ευρώ, περιορισμένες στο μισό σε σχέση με πέρυσι. Χαρακτηριστικό ωστόσο είναι ότι μόνο η ΗοΙ είχε 6,6 εκατ. ευρώ ζημιές. Παρά ταύτα η Intrakat διευρύνει το μερίδιο της στην αγορά των κατασκευών, ενώ η Intracom Defense Electronics εμφάνισε το 2011 αύξηση πωλήσεων και εξαγωγών.


ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ Η INTRALOT

Η Intralot είχε στα τέλη Ιουνίου συνολικό τραπεζικό δανεισμό ύψους 505,19 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 123,47 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2012 κατέβαλε μόνο για τόκους 19,2 εκατ. ευρώ.


Ο Σ. Κόκκαλης δικαιολογημένα «ποντάρει» στην Intralot, καθώς είναι η μόνη που στο εξάμηνο κατέγραψε κέρδη 5,48 εκατ. ευρώ, αλλά και αύξηση πωλήσεων 17,2%. Εκτός του μεγάλου παιχνιδιού εντός Ελλάδας κάνει διαρκείς προσπάθειες για την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών, με πλέον πρόσφατες την ανανέωση της άδειας για τη διαχείριση της κρατικής Λοταρίας της Μάλτας για επιπλέον 10 χρόνια, την είσοδο στη Γερμανική αγορά αθλητικού στοιχήματος, ενώ υπάρχουν σχέδια για το Μεξικό, όπου σε συνεργασία με τη Sorteo θα αναπτύξει προϊόντα για την Εθνική Λοταρία της χώρας.


Το άνοιγμα του στην εναλλακτική τηλεφωνία δεν απέδωσε. Αν και το 45% του τζίρου του ομίλου Intracom προέρχεται πλέον από την hoi, οι αποδώσεις παραμένουν αρνητικές. Τα σχέδιά του για συγχώνευση με τη Forthnet έχουν αποτύχει και μάλιστα δύο φορές, μια το 2006 και μία πέρυσι- αλλά ο ίδιος φαίνεται να επιμένει.


Διαβάστε το άρθρο: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ο «κόκκινος» πυρετός για το αύριο, στην πηγή: DEAL NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ