Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Σαν πλυντήριο χρησιμοποιούν τον ΟΠΑΠ

Σαν πλυντήριο χρησιμοποιούν τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Τα παράνομα κέρδη εξαργυρώνονται κυρίως στο παιχνίδι «Πάμε Στοίχημα» .Υπαλλήλους του οργανισμού και όχι πράκτορες

υποψιάζονται οι αρχές. Η αλλαγή της επωνυμίας στα δελτία:Παλιότερα, υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες με τα κέρδη του ΟΠΑΠ, προκειμένου να μην μετατρέπονται σε πλυντήριο βρόμικου χρήματος.


Τα δελτία, του ΠΡΟΠΟ κυρίως, αφού τότε δεν υπήρχαν άλλα παιχνίδια, ήταν επώνυμα. Υπήρχε η δυνατότητα ανώνυμης κατάθεσης, όμως και τα κέρδη δεν μπορούσαν να καταλογιστούν σε συγκεκριμένο πρόσωπο, όταν εισπράττονταν, παρά μόνον φορολογούνταν.


Η απόφαση να αφαιρεθεί η επωνυμία από τα δελτία του ΟΠΑΠ λήφθηκε όταν εκφράστηκαν φόβοι από τυχερούς μεγάλων χρηματικών ποσών μη δεχτούν επιθέσεις επιτηδείων που θα είχαν στόχο τα χρήματα που ξαφνικά απέκτησαν. ‘Την περίοδο εκείνη είχε γίνει μεγάλη συζήτηση, καθώς νεόπλουτοι από κέρδη του ΠΡΟΠΟ δέχτηκαν απειλητικές επιθέσεις και εκβιασμούς και φοβήθηκαν μην πέσουν θύματα απαγωγής”, θυμάται παλιός κεντρικός πράκτορας του ΟΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη.

 

“Εξαργυρώνεται πληθώρα δελτίων σε πρακτορεία διαφορετικών περιοχών της χώρας την ίδια χρονική στιγμή και σε ορισμένες περιπτώσεις με διαφορά ελάχιστων δευτερολέπτων, γεγονός που είναι αδύνατο να συμβεί”.


Η αποκάλυψη για τον τρόπο με τον οποίο ξέπλεναν το μαύρο χρήμα από τοκογλυφικά δάνεια και προστασίες στη νύχτα τα μέλη του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη άνοιξε μεγάλο κύκλο συζητήσεων για τη λειτουργία του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, του γνωστού ΟΠΑΠ.


Ο ΟΠΑΠ και ειδικά το παιχνίδι ‘Πάμε Στοίχημα έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πλυντήριο, εκεί εξαργυρώνονται όλα τα παράνομα κέρδη”, παρατηρεί πράκτορας που μίλησε στη “ΜτΚ”. Τα χιλιάδες κερδισμένα δελτία, που κατά την έρευνα της Ασφάλειας οτα αρχεία του ΟΠΑΠ βρέθηκε ότι είχαν εισπράξει οι συλληφθέντες, δικαιολογώντας με τον τρόπο αυτό τα παράνομα κέρδη τους, δεν εξέπληξαν τους επιτελείς της αστυνομίας. Άλλωστε ο συγκεκριμένος τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων συνηθίζεται μεταξύ συμμοριών τα τελευταία χρόνια. Κέρδη από τον ΟΠΑΠ, με παρόμοια κερδισμένα δελτία, παρουσίασαν και τα μέλη σπείρας ρώσων μαφιόζων που εξαρθρώθηκε πριν ένα χρόνο από την Ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη.


Ωστόσο η μεγαλύτερη περίπτωση τέτοιας νομιμοποίησης μαύρου χρήματος ήταν αυτή του συλληφθέντος και ήδη φυλακισμένου εφοπλιστή Αλέξανδρου Αγγελόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε για εμπόριο 4,5 τόνων κοκαΐνης. Στην κατοχή του ίδιου και συγγενών του βρέθηκαν χιλιάδες κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ των ετών 2002, 2003 και 2004, αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε βάρος του εφοπλιστή ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία για τη συγκεκριμένη περίπτωση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα και εκκρεμεί η δίκη του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, καθώς φαίνεται ότι δικαιολογούσε τα κέρδη στην Πιερία.


Έρευνα του ΣΔΟΕ

Οι διωκτικές αρχές, τόσο της Ασφάλειας όσο και του ΣΔΟΕ, είχαν θέσει σε στενό κλοιό αρκετές φορές τον ΟΠΑΠ. “Θεωρούμε βέβαιο πως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει άμεση συνεργασία με υπάλληλο μέσα από τον οργανισμό, αλλιώς δεν μπορούν να εξασφαλίζουν τόσα πολλά κερδισμένα δελτία”, επιβεβαίωσαν στελέχη των δύο υπηρεσιών, χωρίς όμως ποτέ να έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν και να ενοχοποιήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα.

Τον περίεργο ρόλο του ΟΠΑΠ στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος είχαν θέσει υπόψη του υπουργείου Οικονομικών από το 2005 τοπικά στελέχη του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, όταν διαπίστωσαν πως σε έρευνα που έγινε για κατηγορούμενο με “φρουτάκια” στη Βόρεια Ελλάδα είχε εμφανιστεί ότι κέρδισε εκατοντάδες παιχνίδια, νομιμοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τα παράνομα κέρδη του.


Την περίοδο εκείνη είχε γίνει και έφοδος στα γραφεία του ΟΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν βρέθηκε τίποτε. “Ο χώρος όπου έπρεπε να φυλάσσονται τα κερδισμένα δελτία, σύμφωνα με τον κανονισμό, έπρεπε να είναι κλειδαμπαρωμένος, αλλά εμείς βρήκαμε μία αποθήκη στην οποία όλοι οι υπάλληλοι έμπαιναν μέσα χωρίς έλεγχο και μάλιστα είχαν τοποθετήσει και ψυγείο για να βάζουν τα τρόφιμά τους”, περιέγραψε στη “ΜτΚ” πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ.


Τότε είχε υποβληθεί το σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών και κινητοποιήθηκε η τοπική διοίκηση του ΟΠΑΠ ενημερώνοντας μάλιστα το ΣΔΟΕ για περιπτώσεις διαδοχικών κερδισμένων δελτίων του ίδιου προσώπου. Την περίοδο εκείνη μάλιστα είχαν γίνει και σχετικές δικογραφίες, καθώς αποκαλύφτηκε ότι ξέπλυμα με κερδισμένα δελτία έκαναν μέχρι και… έμποροι αυτοκινήτων.


Τα ευρήματα από την έρευνα είχαν δείξει και κάτι άλλο, επίσης ενδιαφέρον. Με τη βοήθεια υπαλλήλων, τα κέρδη που δικαιολογούσαν οι κακοποιοί με κερδισμένα δελτία ήδη είχαν καταγραφεί στα αρχεία του οργανισμού στα ονόματα των πραγματικών τυχερών, οι οποίοι είχαν εισπράξει τα κέρδη τους και φορολογήθηκαν γι’ αυτά. “Η κατάσταση μέσα στον οργανισμό, σ’ αυτό το κομμάτι, ήταν ανεξέλεγκτη, δεν μπορούσε κανείς να βγάλει άκρη”, θυμάται πρώην στέλεχος των διωκτικών αρχών του υπουργείου Οικονομικών.


Διαβάστε το άρθρο «Σαν πλυντήριο χρησιμοποιούν τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Του Κώστα Καντούρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ