Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Ρελάνς κροίσων για την γκανιότα του ΟΠΑΠ

Ρελάνς κροίσων για την γκανιότα του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 5 λεπτά

Με διαδικασίες-εξπρές προχωρεί η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ καθώς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας

του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε ήδη από την περασμένη Πέμπτη την έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στον Οργανισμό μέσω της οποίας -με τα σημερινά δεδομένα- αναμένεται να εισρεύσουν 440 εκατ. άμεσα στον κρατικό κορβανά και περίπου άλλα 400 εκατ. ετησίως από τη φορολόγηση των κερδών με 30% για τα επόμενα οκτώ χρόνια τουλάχιστον.


Οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τη 19η Οκτωβρίου 2012 και η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με την επιφύλαξη του δικαιώματος του ΤΑΙΠΕΔ να εισαγάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.


Οι «μνηστήρες»

Τα επιχειρηματικά ονόματα που έχουν… λανσαριστεί ως «μνηστήρες» για τον ΟΠΑΠ, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, είναι πολλά και ηχηρά. Η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη, ο Δημήτρης Μελισσανίδης με την ιταλική Lottomatica και ο τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος Dogan φαίνεται πως έχουν ήδη πάρει το… χρίσμα του υποψηφίου τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ εκ του σύνεγγυς παρακολουθούν τις εξελίξεις οι κ.κ. Δημήτρης Κοντομηνάς και Δημήτρης Κοπελούζος.


Επίσης, από τη λίστα των επίδοξων «μνηστήρων» δεν λείπουν και οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα, οι οποίοι αναζητούν στρατηγικές συμμαχίες για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ αναμένεται να εκφράσει και το fund Milos Investments, του πρώην προέδρου της Wind Hellas, Σωκράτη Κομινάκη, αλλά και private equity funds, όπως τα Apax και Apollo, ενώ δυναμικό «παρών» στο παιχνίδι της διεκδίκησης του Οργανισμού εκτιμάται ότι θα δώσει η βρετανική Camelot, η οποία από το 1993 ελέγχει την κρατική λοταρία της Αγγλίας.


Η μάχη, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ιδιαίτερη σκληρή καθώς μιλάμε για ονόματα πρώτης διαλογής στο εγχώριο και το διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα, που είναι διατεθειμένα να ποντάρουν τα… ρέστα τους για την απόκτηση μέρους της «αγελάδας μετρητών» του τζόγου.


Ακόμη και την περίοδο της έντονης και πρωτοφανούς ύφεσης που βιώνει η χώρα μας παραμένει κερδοφόρος, με τα καθαρά κέρδη του στο α’ εξάμηνο του 2012 να ξεπερνούν τα 258 εκατ. ευρώ, ενώ με ταμειακά διαθέσιμα 306 εκατ.ευρώ εμφανίζει για την ίδια περίοδο πωλήσεις άνω των 2 δισ. ευρώ.


Η Intralot προβάλλει ως ατού της τη μακροχρόνια συνεργασία στο κομμάτι του τεχνολογικού εξοπλισμού με τον ΟΠΑΠ, ενώ πρόκειται για μια εταιρία με έντονη εξωστρέφεια καθώς διαθέτει παρουσία σε 53 χώρες και απασχολεί περίπου 5.500 εργαζομένους.


Το 2011 είχε έσοδα 1,2 δια ευρώ, ενώ «έκλεισε» το α’ εξάμηνο του έτους με κέρδη 5,5 εκατ.
ευρώ και αύξηση των πωλήσεων στα 687,3 εκατ. ευρώ (+17,2%).
Παράλληλα, η Intralot πληροί μία από τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό, αφού ο μέσος όρος των EBITDA των τελευταίων τριών χρήσεων ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 158,1 εκατ. ευρώ.


Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που έχει καταφέρει να χτίσει μία αυτοκρατορία άνω των 6 δια δολαρίων με στόλο πάνω από 70 δεξαμενόπλοια, κατεβαίνει στο διαγωνισμό με σύμμαχο τον πανίσχυρο ιταλικό κολοσσό Lottomatica, η οποία υπό την ηγεσία του Μάρκο Σάλα, εμφανίζεται διατεθειμένη να προσφέρει το υψηλότερο τίμημα για την απόκτηση του Οργανισμού. Η Lottomatica, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης λαχείων στον κόσμο, εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2012 κύκλο εργασιών ύψους 1,52 δια ευρώ, καθαρά κέρδη 121,5 εκατ. ευρώ και ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 428,1 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει παρουσία σε 52 χώρες του κόσμου και απασχολεί περίπου 7.700 εργαζομένους.


Στους υπόλοιπους ενδιαφερομένους τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ο όμιλος Κοπελούζου αναμένεται να συνεργαστεί με μεγάλη ρωσική τράπεζα, ενώ ο Δημήτρης Κοντομηνάς που επί χρόνια συνεργαζόταν με τη William Hill στο ιντερνετικό στοίχημα, τηρεί στάση αναμονής, έχοντας πλέον στο πλευρό του τον πρώην πρόεδρο της Αγροτικής Τράπεζας, Θόδωρο Πανταλάκη, και το βλέμμα του στραμμένο στην απόκτηση αδειών ηλεκτρονικού τζόγου αλλά και στις 18.500 «φρουτάκια» που θα καταλήξουν στα χέρια ιδιωτών.


Στην κούρσα διεκδίκησης των αδειών για το διαδικτυακό τζόγο και τα «φρουτάκια» αναμένεται να πάρουν θέση εκκίνησης και άλλα επιχειρηματικά τζάκια, όπως οι οικογένειες Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα.


Ο Γιώργος Μπόμπολας έχει ήδη ασχοληθεί με τον τζόγο, καθώς μετέχει με σημαντικό ποσοστό στο σχήμα που έχει αγοράσει το Καζίνο της Πάρνηθας, ενώ στους κουλοχέρηδες «ποντάρει» και ο όμιλος Βαρδινογιάννη και συγκεκριμένα ο Γιάννης Βαρδινογιάννης του Σήφη, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει συνεργασία με την εταιρία Centric, η οποία διαθέτει το know how και το λογισμικό για να λειτουργήσει άμεσα το σύστημα.

Και… Τούρκοι

Επιστρέφοντας στη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ, την περασμένη εβδομάδα η Dogan Holding επιβεβαίωσε και επισήμως το ενδιαφέρον της ανακοινώνοντας πως «ο όμιλος ενδιαφέρεται για επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στην Τουρκία όσο και το εξωτερικό και αν η Ελλάδα προκηρύξει σχετικό με τον ΟΠΑΠ διαγωνισμό, τότε η ευκαιρία αυτή θα αξιολογηθεί». Σημειώνεται πως ο τουρκικός όμιλος, με υπό διαχείριση κεφάλαια αξίας 7 δια δολαρίων, ελέγχει τα media της γειτονικής χώρας (π.χ. εφημερίδα «Χουριέτ», CNN Turk), ενώ δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, το real estate, το λιανικό εμπόριο, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ο τουρισμός. Στο πρόσφατο παρελθόν, δε, η Dogan Holding είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την ιταλική Lottomatica για τη διεκδίκηση της τουρκικής λοταρίας Milli Piyango, η αποκρατικοποίησή της όμως ματαιώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση.

Η…προίκα άλλωστε του Οργανισμού είναι «πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί», παρά τη φορολόγηση με συντελεστή 30% των μικτών κερδών σε όλα τα παιχνίδια που πραγματοποιούνται από το επίγειο δίκτυο των 5.000 πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΠΑΠ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου της σε παγκόσμιο επίπεδο και η πρώτη σε κερδοφορία από τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εισηγμένες.


getfile


Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιβολή του φόρου 30% θα μειώσει τα καθαρά έσοδα του ΟΠΑΠ κατά περίπου 350-400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ωστόσο οι διεκδικητές του Οργανισμού… ορέγονται τις επερχόμενες νέες δραστηριότητες (VLTs, Internet, λαχεία) καθώς θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις τελικές γραμμές της εισηγμένης. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ χαρακτηρίζεται ως η πολύφερνη νύφη των αποκρατικοποιήσεων, καθώς έχει «κλειδώσει» το μονοπώλιο για τα επόμενα 18 χρόνια καταβάλλοντος το ποσό των 375 εκατ. ευρώ συν 5% επί των μικτών κερδών για την περίοδο 2021-2030, ενώ διαθέτει και καθαρό ταμείο 20 εκατ. ευρώ έχοντας ήδη προπληρώσει τις άδειες των VLTs «ξοδεύοντας» 474 εκατ.
ευρώ. Εκείνοι, πάντως, που μέχρι στιγμής βγαίνουν χαμένοι από τα παιχνίδια με την πώληση του ΟΠΑΠ είναι οι μικρομέτοχοι του Οργανισμού, καθώς η κεφαλαιοποίησή του έχασε περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ ή περίπου 35% σε ελάχιστες συνεδριάσεις, με μεγάλα «χέρια» του εξωτερικού να ξεφορτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια στα υψηλά του πρόσφατου «ράλι ιδιωτικοποίησης», γνωρίζοντας πρώτοι την είδηση για την επιπλέον φορολογία κι ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απλώς παρακολουθούσε τις εξελίξεις…

Διαβάστε το άρθρο «Ρελάνς κροίσων για τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Του ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΚΟΛΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ