Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Εν αναμονή του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εν αναμονή του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

από
Μόνο 3 λεπτά

Οι στενότεροι δεσμοί μεταξύ των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών θα παραμείνουν ένα όνειρο, εκτός αν οι χώρες  εγκαταλείψουν την εμμονή τους με τα έσοδα από τη φορολογία και τις πολιτικές προστατευτισμού, προειδοποιούν οι ρυθμιστικές αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των κρατικών ρυθμιστικών αρχών στο πολυαναμενόμενο σχέδιο δράσης που θα εκδώσει σε ένα μήνα, το οποίο φαίνεται να αγνοούν πλήρως αρκετοί εγχώριοι φορείς.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις εσωτερικές αγορές, Μισέλ Μπαρνιέ, αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια για μία πιο «δεμένη» ευρωπαϊκή προσέγγιση ως προς τα τυχερά παιχνίδια στη «γηραιά ήπειρο» τον Οκτώβριο. Η επιτροπή προέβη σε ευρεία διαβούλευση πέρυσι κι ενώ σχεδόν οι μισές από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. είτε έχουν ρυθμίσει τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, είτε έχουν λάβει μέτρα να αναβαθμίσουν την εσωτερική τους νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.

Προκειμένου να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο, οι αξιωματούχοι και οι υπουργοί των κυβερνήσεων θα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα, σύμφωνα με τον βετεράνο επί των θεμάτων ρύθμισης αγορών, Γκράχαμ Γουάιτ: Όσον αφορά τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, μπαίνουν στην εξίσωση τα εθνικά συμφέροντα, ο προστατευτισμός και τα χρήματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μαστίζεται από αυτή τη λογική», είπε ο Γουάιτ, ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αγοράς στη νήσο του Τζέρσεϊ, σε εκπροσώπους στο συνέδριο του ευρωπαϊκού Συνδέσμου για τη Μελέτη των Τυχερών Παιχνιδιών (EASG) την περασμένη εβδομάδα. Το Τζέρσεϊ, το αυτοδιοίκητο νησί στα Στενά της Μάγχης, με ιστορικούς δεσμούς με τη Βρετανία, αποτελεί την πιο πρόσφατη ρυθμιστική αρχή που προσφέρει στις εταιρίες παροχής τυχερών παιχνιδιών μια έδρα με πολύ χαμηλή φορολογία!

«Οι ρυθμιστικές αρχές συζητούν εδώ και χρόνια το ενδεχόμενο στενής συνεργασίας τους, όμως η εναρμόνιση των ευρωπαϊκών κανόνων είναι ακόμα όνειρο… θερινής νυκτός», τόνισε ο Γουάιτ, πρώην υπεύθυνος επιθεώρησης του παλαιού συμβουλίου για τα Τυχερά Παιχνίδια της Μεγάλης Βρετανίας “Οπως στο παραμύθι της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, στο περιστατικό με τον καθρέπτη, τρέχουμε με όλη μας τη δύναμη, αλλά μένουμε συνεχώς στην ίδια θέση».

Ο Πέτερ Νέεσενς, νομικός σύμβουλος της επιτροπής για τα Τυχερά Παιχνίδια στο Βέλγιο, μία από τις χώρες που αναμένεται να «ανοίξει» την αγορά της, δήλωσε στο πάνελ της EASG: «Τα κράτη- μέλη μπορούν να έχουν κοινά στάνταρ, αλλά φοβάμαι ότι στο μέλλον η πολιτική για τα τυχερά παιχνίδια θα Βασίζεται σε λάθος προοπτικές, όπως είναι τα χρήματα και η φορολογία. Εάν αυτά αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη, τότε οι πάροχοι θα σκέφτονται διαρκώς αντίθετες πολιτικές».

Τον Ιούνιο, ο Επίτροπος Μπαρνιέ υποσχέθηκε να υιοθετήσει σκληρή προσέγγιση έναντι των χωρών που παραβαίνουν τους κανόνες της εε, ύστερα από έντονη πίεση εκ μέρους των παρόχων να τιμωρήσει τις (12 σχεδόν) χώρες που υπόκεινται σε διαδικασίες επί παραβάσει ή καταγγελίες. Να υπενθυμίσουμε ότι, η Ελλάδα, που φιλοξένησε το συνέδριο της EASG, αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα από την ευρωπαϊκή επιτροπή να καταργήσει φοροαπαλλαγές για το κρατικό μονοπώλιο τυχερών παιχνιδιών, την ΟΠΑΠ Α.Ε., ύστερα από καταγγελίες ξένων εταιριών παροχής τυχερών παιχνιδιών.

Οι διαδικτυακοί πάροχοι τυχερών παιχνιδιών κατήγγειλαν ακόμα ότι ελλείψει κοινών προτύπων στην εε, οι χώρες έχουν ορίσει τα δικά τους ιδιότυπα καθεστώτα αδειοδότησης,
εν τω μεταξύ, οι εταιρίες που έχουν επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη πιέζουν έντονα τις ρυθμιστικές αρχές να συνεργαστούν ώστε να μειωθούν τα έξοδα αδειοδότησης.

«Το κόστος των αιτήσεων για άδεια είναι αστρονομικό» δήλωσε ο Ρότζερ Παρκς, επικεφαλής του τμήματος νομοθετικής συμμόρφωσης στη Betfair, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αυτό που κάνουμε στη Δανία δεν διαφέρει από αυτό που κάνουμε στη Γερμανία. Δεν υπάρχει λογιστικός λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να εισαχθούν κοινά τεχνικά στάνταρ. Οι απαιτήσεις για την αξιολόγηση είναι σχεδόν ίδιες», δήλωσε ο Παρκς.

«Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να έχουν επίγνωση των νόμων για την προστασία των δεδομένων, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν να εναχθούν για παράνομη απόκτηση ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με τις εταιρίες», σύμφωνα με τον Γουάιτ. «Θα πρέπει, επίσης, να είναι προσεκτικές σχετικά με την υπογραφή διμερών συμφωνιών με άλλες ρυθμιστικές αρχές, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής τους», πρόσθεσε.

Διαβάστε το άρθρο «Εν αναμονή του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» στην πηγή: MATCH MONEY

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ