Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το ποιες εταιρείες του δημοσίου θα αποκρατικοποιηθούν πρώτες. Μεταξύ αυτών και η ΟΠΑΠ Α.Ε.,
όπου το δημόσιο θα πουλήσει το 29% από το 34% που κατέχει. Ωστόσο έντονος είναι ο προβληματισμός ακόμη και μεταξύ των βουλευτών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά που αντιδρούν στην άρον-άρον πώληση των ασημικών του δημοσίου, κάνοντας λόγο ακόμη και για ξεπούλημα.
Μάλιστα όπως τονίζουν στην περίπτωση του ΟΠΑΠ δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική, παρά το πρόσχημα της προσέλκυσης ξένων επενδυτών.
Βέβαια σε αυτή τη δικαιολογία αντιτείνουν πως μέχρι τώρα το μόνο που βλέπουμε από τους ξένους είναι αποεπένδυση και θυμούνται την Carefour και την Gredit Agricole, οι οποίοι τρέχουν να φύγουν από την Ελλάδα πουλώντας σε ελληνικά επιχειρηματικά σχήματα. Ακόμη και στους διεθνείς διαγωνισμούς που έχουν κατατεθεί προσφορές, οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι προσφέρουν υψηλότερα τιμήματα και όχι οι ξένοι επενδυτές.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον ΟΠΑΠ, η προωθούμενη πώληση του ποσοστού 29% εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου μέσω του Χρηματιστηρίου δεν θα αποφέρει στα ταμεία του κράτους περισσότερα έσοδα από τα κέρδη μιας ετήσιας χρήσης του Οργανισμού. Αντίθετα ο ΟΠΑΠ, βάσει μεγεθών αλλά και των προοπτικών που παρουσιάζει, αποτελεί ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο, αν πουληθεί με βάση τις σημερινές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις, θα στερήσει μεγάλα μελλοντικά έσοδα για το κράτος.
Αντίθετα ο επενδυτής θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς η προίκα που έχει η εταιρεία είναι πολύ μεγάλη και με τεράστια περιθώρια κέρδους. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι ο ΟΠΑΠ έχει αναλάβει τη διαχείριση των παιγνιομηχανημάτων με άδεια που απέκτησε από το δημόσιο, όπως επίσης θα αναλάβει μέσω του διαγωνισμού και τα κρατικά λαχεία.
Άλλο τίμημα
Εάν η πώληση γίνει με βάση τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία, τότε το δημόσιο θα βγει χαμένο, ενώ από τη συναλλαγή θα επωφεληθεί μόνο ο επενδυτής.
Η μόνη επωφελής λύση είναι να δείξει αποφασιστικότητα η κυβέρνηση, ώστε τελικά να πουλήσει με υψηλότερο τίμημα, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη στη συναλλαγή και η προίκα της εισηγμένης, προκειμένου να αντλήσει τα μεγαλύτερα δυνατά έσοδα από τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές συγκριτικά με αυτά που αντιστοιχούν σήμερα με την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ με βάση την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής στο ταμπλό, θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο «πακέτο» άξιζε πριν από το ξεκίνημα των υποβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία περίπου 1,7 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά ούτε τα 500 εκατ. ευρώ, όταν μόνο πέρυσι ο Οργανισμός εμφάνισε καθαρά κέρδη της τάξης των 537 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 78 εκατ. τα εισέπραξε ως μέρισμα το ελληνικό Δημόσιο.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα προσδοκώμενα έσοδα από τη νέα μετοχοποίηση είναι περίπου τα μερίσματα της τελευταίας τριετίας (435 εκατ. ευρώ). Μόνο την περίοδο 2006-2011, το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε από τον ΟΠΑΠ μερίσματα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ!
Οι υπεραξίες
Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κάποιες σημαντικές υπεραξίες, οι οποίες λόγω της γενικότερης απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στις αποτιμήσεις της μετοχής στο ταμπλό. Από το ξεκίνημα της χρονιάς η εταιρεία έχει επεκτείνει τη σύμβαση που είχε με το Δημόσιο μέχρι το 2030, ενώ έχει εισαγάγει νέα παιχνίδια.
Παράλληλα προωθεί την είσοδο της στο διαδικτυακό στοίχημα σε συνεργασία με ξένους αλλά και εγχώριους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου στο Euro ξεκίνησε το Πάμε Στοίχημα live- και διεκδικεί και την εκμετάλλευση των κρατικών Λαχείων (και του Ξυστού) σε ένα σχήμα στο οποίο συμμετέχουν ακόμη η αμερικανική Scientific, η ιταλική Lottomatica και η Intralot.
Ιούνιο του 2013 στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που προωθείται για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, ενώ ο νέος ιδιοκτήτης θα επιλεγεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2013. Το τίμημα της αγοράς το νέο αφεντικό θα το καταβάλει τον Ιούνιο του 2013 και θα έχει στα χέρια του το 29% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, καθώς το δημόσιο θα διατηρήσει το 5%, καθώς η κρατική συμμετοχή θεωρείται απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με το καθεστώς του μονοπωλίου.
Με καθαρά κέρδη της τάξης των 132 εκατ. ευρώ έκανε «ποδαρικό» στο α’ τρίμηνο του 2012 ο ΟΠΑΠ, παρά την πίεση του εγχώριου μακροοικονομικού περιβάλλοντος η οποία αποτυπώθηκε και στον τζίρο του Οργανισμού με μια μικρή πτώση σε ποσοστό 5% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (στα 1,06 δισ. ευρώ).
Αναφορικά με το β’ τρίμηνο, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος εκτιμά ότι η αύξηση των εσόδων από το «Στοίχημα» λόγω του Euro 2012 αναμένεται να μετριάσει την αδύναμη απόδοση των υπόλοιπων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.
Ειδικότερα προβλέπει ότι τα έσοδα από το «Πάμε Στοίχημα» θα αυξηθούν στο β’ τρίμηνο κατά 12% στα 405 εκατ. ευρώ. Για το ΚΙΝΟ η χρηματιστηριακή αναμένει μείωση των εσόδων κατά 7% (στα 507,1 εκατ.), ενώ για τα «Monitor Cames» αναμένει πτώση των εσόδων κατά 59% στα 28 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο του 2012, η χρηματιστηριακή περιμένει τζίρο 4,03 δισ. ευρώ, EBITDA 61 7 εκατ., και καθαρά κέρδη 434 εκατ. ευρώ.
Σε κίνδυνο οι χορηγίες στον ελληνικό αθλητισμό
ΟΟΠΑΠ παραδοσιακά αποτέλεσε τον αιμοδότη του ελληνικού αθλητισμού, ενώ ακόμη και σήμερα ακόμη πολλές ΠΑΕ συντηρούνται σε ποσοστό 40% από τις χορηγίες του Οργανισμού. Εάν, λοιπόν, ο ΟΠΑΠ πουληθεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτές οι χορηγίες, είτε να εκμηδενιστούν, είτε να μειωθούν δραματικά, καθώς το νέο αφεντικό θα σκεφθεί μόνο την ανταποδοτικότητα στη διαφήμιση και όχι την προσφορά και τη συμπαράσταση στον ελληνικό αθλητισμό.
Παράλληλα ο ΟΠΑΠ εδώ και πολλά χρόνια ασκεί και κοινωνική πολιτική, αγοράζοντας μέχρι και σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα σε νοσοκομεία. Όλες αυτές οι κινήσεις δεν αποκλείεται να περιοριστούν σε ενδεχόμενο πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου και ανάθεσης του μάνατζμεντ σε ιδιώτες.
Διαβάστε το άρθρο : Χρυσάφι η προίκα του ΟΠΑΠ, στην πηγή: PRESS TIME του Μιχάλη Κωτσάκου