Ως ακλόνητο φαβορί για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΔΙΕ εμφανίζουν κυβερνητικές πηγές τη γαλλική Paris Mutuel Urbain (PMU), μιας εκ των μεγαλύτερων οργανισμών διεξαγωγής ιπποδρομιών στην Ευρώπη
.Όπως έγινε γνωστό στο «Κ», τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του γαλλικού ομίλου, της διοίκησης του οργανισμού και της κυβέρνησης, με αντικείμενο την αξιοποίηση του ΟΔΙΕ, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.
Η PMU, που ήδη συνεργάζεται με τον ΟΔΙΕ για τη μετάδοση των ιπποδρομιών της, πραγματοποιεί τζίρο 9,3 δισ. ευρώ και κέρδη 731 εκατ.ευρώ, διαθέτει δίκτυο 10.400 σημείων πώλησης και 6,5 εκατ.πελάτες.
Οι Γάλλοι, πάντως, δεν «παίζουν» μόνοι τους, καθώς επαφές έχουν υπάρξει και με τη νοτιοαφρικανική εταιρεία Phumelela.
Με δεδομένη τη μεγάλη επιτυχία που έχουν οι ιπποδρομίες σε πολλές χώρες, εκτιμάται πως ο ΟΔΙΕ, υπό το μάνατζμεντ ενός ιδιώτη με γνώση του χώρου και εφόσον τακτοποιηθούν εκκρεμότητες (φορολογικές και δανειακές), μπορεί να επανέλθει γρήγορα στη λειτουργική κερδοφορία.
Σήμερα, πάντως, ο οργανισμός συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο επιβαρυμένων οικονομικά ΔΕΚΟ που είχε εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών, με καθαρό δανεισμό σήμερα 131 εκατ. ευρώ και ζημίες προ φόρων (για το 2009) 28 εκατ.
ευρώ
Την ίδια στιγμή ο μέσος ετήσιος μισθός των περίπου 120 εργαζομένων χωρίς εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές φτάνει τα 47.608 ευρώ
Αν και ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρήσης, εκτιμάται πως η μείωση του αριθμού των ιπποδρομιών, η πτώση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην .Ελλάδα και η υποχώρηση των δαπανών για τυχερά παιχνίδια πίεσαν τα μεγέθη, που αναμένονται οριακά κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες στα ίδια επίπεδα με του 2009.
Η καθοδική πορεία του ΟΔΙΕ χρονολογείται από το 2004, όταν οι εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο, γεγονός που εκτόξευσε τα κόστη λειτουργίας και οδήγησε στην αποχώρηση πολλών ιδιοκτητών αλόγων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά οι κούρσες των ιπποδρομιών και, κατ’ επέκταση, τα έσοδα.
Ακίνητη περιουσία
Ωστόσο, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος διαθέτει σημαντικά «κρυφά» assets και προοπτικές, στοιχεία που οι υποψήφιοι επενδυτές θεωρούν ως εχέγγυα για την ανάκαμψή του.
Το σημαντικότερο είναι οι εγκαταστάσεις του στο Μαρκόπουλο, που θεωρούνται οι μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες στην Ευρώπη. Η έκταση των 2.117 στρεμμάτων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αττική Οδό καθώς και οι εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου έχουν αποτιμηθεί (το 2009) στα 235 εκατ.
ευρώ, ωστόσο δεν έχει συμβεί το ίδιο για την αξία της άδειας που κατέχει ο οργανισμός, το δίκτυο και το goodwill της εταιρείας.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι, με βάση το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, ο ΟΔΙΕ αποκτά το δικαίωμα σε άδεια (ή άδειες) λειτουργίας VLTs, όπως και ο ΟΠΑΠ. Η ενίσχυση με μερικές χιλιάδες παιγνιομηχανήματα αναμένεται ότι θα προσδώσει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον οργανισμό εν όψει της ελεγχόμενης απελευθέρωσης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, αφού δημιουργούνται νέα έσοδα, αυξάνεται η προσέλευση νέων εν δυνάμει παικτών στον ιππόδρομο και μεγαλώνουν τα έπαθλα των ιπποδρομιών.
Παράλληλα, αναβαθμίζονται και τα 450 πρακτορεία του οργανισμού, από τα οποία 380 είναι κοινά με τον ΟΠΑΠ.
Στο πλαίσιο του σχεδίου επέκτασης του δικτύου του ΟΔΙΕ υπάρχει σχέδιο αύξησης του αριθμού τους σε 1.500 ανά την επικράτεια. Ανοιχτό, όμως, είναι και το ενδεχόμενο εισαγωγής στο χαρτοφυλάκιο παιχνιδιών εξ αποστάσεως στοιχηματισμού, μέσω όλων των διαθέσιμων καναλιών πώλησης (Internet, κινητή τηλεφωνία κ.ά.), τόσο ελληνικών όσο και ξένων ιπποδρομιών.
Πηγή : ΚΕΦΑΛΑΙΟ