Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ “Προσεκτική” αμφισβήτηση των δικαιωμάτων ΟΠΑΠ

“Προσεκτική” αμφισβήτηση των δικαιωμάτων ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Υπό αμφισβήτηση τίθεται  το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ για τα τυχερά παίγνια, στην τελική (;) μορφή του  νομοσχεδίου «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων», το οποίο, σύμφωνα με ορισμένες  πληροφορίες

 

 έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ταυτόχρονα, με την  κατάθεση του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Όπως θα δούμε, και  το νέο νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει  ότι το δημόσιο θα έχει τα προσδοκώμενα έσοδα από την πώληση των αδειών για το διαδίκτυο και τα φρουτάκια. 

Ειδικότερα, στο Δ΄ μέρος στου σχεδίου  νόμου ( παράγραφος 1 ) προβλέπει ότι  «ο υπουργός Οικονομικών θα προβεί σε προκήρυξη τεσσάρων μέχρι δέκα αδειών που θα φορούν σε 30.000 παιγνιομηχανήματα.

Οι αδειοδοτήσεις θα γίνουν με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό υπό την επιφύλαξη τυχόν δικαιωμάτων της ΟΠΑΠ που απορρέουν από τη  σύμβαση της με το Δημόσιο, η οποία κυρώθηκε με το ν. 2843/2000.»

Η έκφραση «τυχόν δικαιωμάτων» αμφισβητεί κατά κάποιο τρόπο την αποκλειστικότητα της διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων από τον ΟΠΑΠ ( για την οποία η εταιρεία έχει πληρώσει 200 εκατ. ευρώ έως το 2020 ) και η μοναδική εξήγηση που δίνουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι, η διάταξη συντάχθηκε με τρόπο ώστε να μην απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μ ΄ άλλα λόγια, ο  ΟΠΑΠ στην πράξη θα μπορεί να ασκήσει  το δικαίωμα της για μια άδεια  Videolottteries ( VLTS ), όπως περιέγραφε η προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου. Όμως, ουσιαστικά, η διφορούμενη διάταξη του νομοσχεδίου δεν ορίζει επακριβώς, ότι την αποκλειστικότητα διεξαγωγής των τυχερών την κατέχει ο ΟΠΑΠ. Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο ορίζει ότι το payout για όλα τα παίγνια είναι το 80%, ενώ οι άδειες που θα δοθούν για τα νέου τύπου φρουτάκια ( VLTS ) θα είναι 4 έως 10 άδειες για 30.000 φρουτάκια.

Επίσης, οι άδειες για  το διαδίκτυο θα είναι 15 έως 50 άδειες με ένα φόρο 30%, επί των μικτών κερδών και ένα φόρο 10% στα καθαρά κέρδη των παικτών. Παράλληλα, σύμφωνα, με ορισμένες πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο του νομοσχεδίου αμφισβητείται ότι θα έχει εφαρμογή  τόσο εξαιτίας του χρόνου που χρειάζεται για την έγκριση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και του χρονικού διαστήματος που θα απαιτηθεί για την επάνδρωση της ρυθμιστικής εποπτείας για τον τζόγο.

Στην πρώτη περίπτωση,  ο χρόνος που θα χρειαστεί είναι 1 έως 3 μήνες, ενώ για την ρυθμιστική αρχή θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα  εξάμηνο. Κατά συνέπεια, τα προσδοκώμενα έσοδα από τον τζόγο ( 2011 ) , περί τα 500 εκατ. ευρώ, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

 

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ