Άκαρπη απέβη χθες η συνάντηση των πρακτόρων του ΟΠΑΠ με το υπουργείο Οικονομικών.
Αποτέλεσμα είναι οι πράκτορες να προχωρήσουν κανονικά στην εξαγγελθείσα εδώ και αρκετές εβδομάδες 48ωρη απεργία τους, το διήμερο 14-15 Ιανουαρίου, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα του μήνα αλλά μετατέθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορία, στη χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΕΠΠΠ με τον υφυπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά,
οι πράκτορες άκουσαν τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να τους λέει ότι «έχετε δίκιο αλλά…». Η συνάντηση που διεξήχθη μεν σε καλό κλίμα αλλά κατέλυε σε αδιέξοδο, είχε ως αντικείμενο συζήτησης την αντίδραση των πρακτόρων του Οργανισμού στην απόφαση της κυβέρνησης, βάσει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, να υποχρεώνονται στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων.
Οι πράκτορες αντιδρούν σε αυτή τη ρύθμιση, καθώς όπως τονίζουν, τα έσοδά τους είναι απολύτως καταγεγραμμένα από το Δημόσιο και περίπτωση φοροδιαφυγής δεν υπάρχει. Ακόμα και να ήθελαν δηλαδή, δεν… μπορούν να κλέψουν το Δημόσιο. . Αντίθετα, με την υποχρέωση να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, ουσιαστικά υποβάλλονται σε έξοδα (λογιστών κτλ.) και γραφειοκρατία, δίχως να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος ή να διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον.
Όπως είναι γνωστό, οι πράκτορες του ΟΠΑΠ αμείβονται με ποσοστό επί του τζίρου κάθε παιχνιδιού. Ανάλογα δηλαδή με το παιχνίδι που συμμετέχει κάποιος παίκτης, έχουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του τζίρου. Η εκκαθάριση γίνεται μέσω των αυτόματων μηχανών που επικυρώνουν κάθε δελτίο σε κάθε παιχνίδι. Κατά συνέπεια, ο τζίρος που κάνουν είναι απολύτως εξακριβωμένος μέσα από τις μητρικές κάρτες των αυτόματων μηχανημάτων, αφού ούτως η άλλως, για να γίνει δεκτό ένα δελτίο πρέπει να περάσει από αυτές. Οι πράκτορες τονίζουν δηλαδή ότι είναι δώρον άδωρον να κρατούν βιβλία εσόδων – εξόδων από τη στιγμή που τα έσοδά τους είναι καθορισμένα και άμεσα ελεγχόμενα οπό τον ΟΠΑΠ, στον οποίον μην ξεχνάτε ότι το Δημόσιο συμμετέχει με 35%.
Διαχρονικά μάλιστα οι πράκτορες εξαιρούνται από σχετικές ρυθμίσεις των φορολογικών νομοσχεδίων, ακριβώς επειδή ανήκαν στις εταιρείες που είχαν βεβαιωμένα το 100% των εσόδων τους από το κράτος η από εταιρεία κρατικής διαχείρισης. Ένα δεύτερο σημείο διαφωνίας των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, ήταν η επιθυμία τους να διατηρηθεί η φορολόγηση τους με τον μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους. Να υπολογίζεται δηλαδή το κέρδος τους βάσει ενός μοναδικού για όλους συντελεστή.
Από τη στιγμή που τα έσοδα τους είναι δεδομένα και επιβεβαιωμένα και δεν υπάρχει περιθώριο μεγαλύτερου τζίρου και απόκρυψης τους, να φορολογούνται βάσει αυτού του μοναδικού συντελεστή.
Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορία, αρνήθηκε και χθες να αλλάξει την απόφασή του για την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων από τους πράκτορες του ΟΠΑΠ. Σημείωσε ότι η ηγεσία του δεν επιθυμεί τη δημιουργία δύο μέτρων και σταθμών σε ό,τι αφορά τον τρόπο φορολόγησης και ελέγχου των πολιτών και… εκφράζοντας τη λύπη της, είπε ότι οι πράκτορες έχουν δίκιο αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι. Έτσι λοιπόν, μετά τη συνάντηση με το υπουργείο που απέβη άκαρπη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων του ΟΠΑΠ εξέταζε ως αργά το βράδυ σε συνεδρίαση της την προοπτική της απεργίας.
Όπως έγινε γνωστό, η εξαγγελθείσα για τις 14 και 15 Ιανουαρίου απεργία των πρακτόρων αναμένεται να ισχύσει, κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα αύριο και μεθαύριο τα πρακτορεία θα παραμείνουν κλειστά!
Παράλληλα, η Ομοσπονδία των Πρακτόρων εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο ακόμη πιο δυναμικών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο απεργίας διαρκείας είναι ορατό, αν και έδαφος κερδίζει περισσότερο η πραγματοποίηση 48ωρων συνεχιζόμενων απεργιών ανά δέκα ημέρες.
Το σίγουρο είναι ότι οι πράκτορες έχουν προγραμματίσει για την προσεχή Δεύτερα, 17 Ιανουαρίου, τη Γενική Συνέλευση τους, όπου θα αποφασιστεί και στην τελική του μορφή ο τρόπος δράσης τους, που αναμένεται πάντως ιδιαίτερα δυναμικώς.
Το μεγάλο όπλο στα χέρια τους
Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ πάντως, έχουν ένα μεγάλο όπλο στα χέρια τους. Τον τζίρο που κάνουν καθημερινά για τον Οργανισμό και κατ’ επέκταση για το Κράτος. Σε μετρητά μάλιστα. Αν κλείσουν τις μηχανές τους για καιρό, το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Και για τον Οργανισμό και για τη μετοχή του και για το κράτος το ίδιο που εισπράττει από τα κέρδη του ΟΠΑΠ αλλά και από τους φόρους που συνοδεύουν τα παιχνίδια. Κατά συνέπεια, δεν εντάσσονται στις υπόλοιπες κατηγορίες των απεργών του τελευταίου διαστήματος.
Επίσης, στο κυβερνητικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν έναντι των απαιτήσεων των πρακτόρων, επειδή σε μία τέτοια περίπτωση θα άνοιγαν τον ασκό του Αιόλου στις διεκδικήσεις άλλων, εξίσου δυναμικών κοινωνικών ομάδων, με θέματα μάλιστα που «καίνε» πολύ περισσότερο από το ζήτημα της φορολόγησης των πρακτόρων του Οργανισμού.
Στα ίχνη της Γάτας
Οι Πράκτορες είχαν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντινου, ο οποίος όμως λόγω φόρτου εργασίας δεν τους είδε χθες τελικά, στέλνοντας στη θέση του τον Δημήτρη Κουσελά. Ποια είναι η μεγαλύτερη ένστασή τους για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων; Το… άστατο του επαγγέλματος τους.
Από τη στιγμή που έχουν βεβαιωμένα έσοδα λόγω του μηχανογραφικού στοιχήματος του ΟΠΑΠ, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει λόγος, πόσο μάλλον μάλιστα όταν οι πράκτορες, σε περίπτωση που τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, δεν θα μπορούν να καταγράφουν εκεί τη… χασούρα που υφίστανται. Όταν για παράδειγμα αγοράζουν λαχεία, δεν μπορούν να επιστρέφουν όσα δεν πουληθούν.
Αυτά αποτελούν τη «φύρα», τη ζημιά κάθε πράκτορα. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους τελικά δεν πληρώνουν ό,τι έπαιξαν. Σε ένα πεδίο (τζόγος) και μία τέτοια εποχή (κρίση), όπου αρκετοί μπορεί ν\α παίξουν και να ρίξουν… κανόνι στον πράκτορα, όταν εκείνος χάσει τα λεφτά του δεν θα μπορεί να τα δικαιολογήσει στα βιβλία του. Άρα, θα φορολογείται παραπάνω, συν το γεγονός ότι θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα λογιστή για την τήρηση των βιβλίων.
Πηγή: Η ΓΑΤΑ