Η κυβέρνηση «ποντάρει» και στον τζόγο για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση της αγοράς παιγνίων» που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στα έσοδα του κράτους θα προστίθενται περί τα 700 εκατ. ευρώ από τις άδειες και το ετήσιο τέλος λειτουργίας των τυχερών παιγνιδιών, ενώ προβλέπεται σε ολόκληρη την επικράτεια να λειτουργήσουν περίπου 32.000 τυχερά παιχνίδια (φρουτάκια).
Σήμερα σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών ο τζίρος που πραγματοποιείται στην Ελλάδα από τον παράνομο τζόγο ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ καθώς εκτιμάται ότι λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, ως και 20.000 ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους και ως και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια.
Σημειώνεται ότι από το 2002 στη χώρα μας ισχύει καθολική απαγόρευση της λειτουργίας τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών εκτός από αυστηρά περιορισμένους χώρους όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και τα καζίνα με συνέπεια την καταδίκη της Ελλάδας με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και την επιβολή ετήσιου προστίμου 11,5 εκατ. ευρώ. Πάντως, είναι βέβαιο ότι μόλις ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο θα υπάρξει σημαντική ζήτηση από γνωστούς επιχειρηματίες (Ελληνες και ξένους) για τη διεκδίκηση των αδειών λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κατάλληλου εποπτικού, ρυθμιστικού και ελεγκτικού πλαισίου, ώστε η συμμετοχή των πολιτών στα τυχερά και στα ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια να διατηρηθεί σε ελεγχόμενο επίπεδο, να προστατευτούν οι καταναλωτές, οι ανήλικοι και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από τον εθισμό στα παιχνίδια, να διασφαλισθεί ότι τα τυχερά και τα ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια οργανώνονται και διεξάγονται σύμφωνα με τον νόμο και δεν γίνονται αντικείμενο παράνομης εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας και να κατευθυνθεί η ψυχαγωγική και στοιχηματική δραστηριότητα σε νόμιμους παρόχους και να εξαλειφθεί ο παράνομος στοιχηματισμός και τα ποινικά αδικήματα που υποθάλπει (απάτη, φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.λπ.).
Συγκεκριμένα, δεν θα εγκρίνεται η λειτουργία των παιχνιδιών όταν αυτή συνεπάγεται τη χρήση εικόνων, ήχων ή άλλων μέσων που μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις σε ανηλίκους, έχουν περιεχόμενο ξενοφοβίας, ρατσισμού ή πορνογραφίας ή παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Ειδική άδεια χρονικής διάρκειας πέντε ετών θα απαιτείται για τον στοιχηματισμό μέσω του Διαδικτύου ή άλλων οπτικοακουστικών και ηλεκτρομαγνητικών μέσων. Οι ιστοσελίδες πρέπει να έχουν υποχρεωτικά την κατάληξη.gr και οι κάτοχοι της άδειας να έχουν έδρα στην Ελλάδα.
Μάλιστα το νομοσχέδιο προβλέπει να ρυθμιστούν άμεσα οι υποαγορές του διαδικτυακού στοιχήματος και πόκερ ενώ οι υπόλοιπες δύο (ιπποδρομίες και παιχνίδια τύπου καζίνο) ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής διαβούλευσης.
Οι προϋποθέσεις και το όριο κερδών
Για τη λειτουργία όλων των μορφών των ψυχαγωγικών τεχνικών παιχνιδιών μέσω τερματικών με οθόνη θα απαιτείται η έκδοση ειδικής άδειας από την Επιτροπή Εποπτείας Παιγνίων. Για τη χορήγηση της άδειας αυτής, καθώς επίσης και για τη διατήρησή της σε ισχύ καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες των τερματικών εφάπαξ τέλος και, επιπλέον, ετήσιο τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιχνιδιών. Οι άδειες για τα μηχανήματα επιτόπιου παιχνιδιού θα δοθούν ανάλογα με τον πληθυσμό της πόλης και βάσει προδιαγραφών των χώρων και των υπευθύνων.
Για τα τυχερά παιχνίδια περιορισμένου οφέλους (π.χ. «φρουτάκια»), το προσδοκώμενο κέρδος είναι περιορισμένο και προτείνεται να αποτελεί, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, το 60% του ύψους στοιχηματισμού του κάθε μηχανήματος.
Το ποσοστό κερδών προς τους παίκτες μπορεί να διανέμεται με δύο τρόπους: είτε να μη σχετίζεται με το ύψος του στοιχηματισμού, αλλά να δίνεται ένα μέγιστο ποσό, ή να οριστεί σε πολλαπλάσιο του ποσού στοιχηματισμού. Σε κάθε περίπτωση το ανώτατο ποσό στοιχήματος θα είναι συγκεκριμένο, π.χ. από 0,20 ως 10,00 ευρώ. Επιπλέον, οι παίκτες θα μπορούν να παίζουν μόνο ως ένα ορισμένο ποσό για μια χρονική περίοδο (π.χ. 300 ευρώ ανά μήνα) και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να χάσουν περισσότερα χρήματα από αυτά που στοιχηματίζουν. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, αναλογούν περίπου 3,2 τερματικά ανά 1.000 κατοίκους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Ελλάδα όπου ο πληθυσμός ανέρχεται σε περίπου 10.000.000 ο αριθμός των συγκεκριμένων συσκευών θα ανέλθει σε περίπου 32.000.
ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
Απαγορεύεται αυστηρά η διεξαγωγή πάσης φύσεως παιχνιδιών με πίστωση καθώς και η παροχή «έκπτωσης» στο κόστος συμμετοχής.
Στα καταστήματα και στις οθόνες διεξαγωγής παιχνιδιών αναγράφεται υποχρεωτικά κάθε πληροφορία σχετικά με υπηρεσίες αντιμετώπισης εθισμού και στήριξης για την απεξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια.
Οι ανήλικοι απαγορεύεται να έχουν πρόσβαση σε τυχερά παιχνίδια.
Οι ανήλικοι μπορούν μόνο να παίζουν τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια (τύπου πακ-μαν), τα οποία θα διαβαθμίζονται σε προσβασιμότητα ανάλογα με την ηλικία. Οι χώροι διεξαγωγής των παιχνιδιών (τυχερών και τεχνικών) θα απέχουν διαβαθμισμένα από σημεία όπου συχνάζουν ανήλικοι, ειδικότερα σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις κ.λπ.
Το παιχνίδι διασφαλίζεται με μηχανισμούς όπως η έκδοση ατομικής κάρτας παίκτη, ώστε να εξακριβώνονται η ηλικία, η ροή των χρημάτων, ο μέγιστος χρόνος συμμετοχής και τυχόν πρόσθετοι περιορισμοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης (π.χ. μέγιστο ποσό στοιχηματισμού ανά ημέρα ή μήνα).