Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Πολιτικοοικονομικό θρίλερ με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Πολιτικοοικονομικό θρίλερ με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Κλιμακούμενη ένταση, σκοτεινό παρασκήνιο και εντέλει απρόβλεπτη έκβαση αναμένεται να έχει το πολιτικοοικονομικό θρίλερ που παίζεται με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Την εταιρεία, δηλαδή, που, παρά τη μεγάλη ύφεση, εξακολουθεί να έχει στιβαρή κερδοφορία, ενώ από την άλλη πλευρά είναι η σπουδαιότερη πηγή ρευστότητας (μέσω της φορολογίας) για τα αφυδατωμένα δημόσια ταμεία.

Ενώ απομένουν άλλες τέσσερις μέρες μέχρι την καταληκτική (;) ημερομηνία της υποβολής των οικονομικών προσφορών, που είναι η 17η Απριλίου τα επιχειρηματικά «μέτωπα» έχουν πάρει φωτιά… Παράλληλα, όμως, πυκνώνουν και οι αιχμηρές παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο, με συνέπεια η εμβληματικού χαρακτήρα ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ να εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση Σαμαρά.

Τουλάχιστον στην αρχή της διαδικασίας για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης πίστευαν ότι όλα θα κυλούσαν ομαλά και ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες θα εύρισκαν ένα ικανοποιητικό modus vivendi.
Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες αυτές. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, το κλίμα είναι πλέον άκρως συγκρουσιακό, ενώ, μετά την ερώτηση που κατέθεσε για ΟΠΑΠ Ιντραλότ η βουλευτής Επικρατείας Ντόρα Μπακογιάννη, είναι εμφανές ότι ανεβαίνει και το πολιτικό θερμόμετρο.

Επί του παρόντος, είναι άγνωστο τι είδους παρενέργειες ή κραδασμούς μπορεί να δημιουργήσουν όλα αυτά καθώς επίσης και πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να αποφύγει τα πιθανά δυσμενέστερα δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά κονταροχτυπήματα, η συμφωνία με την Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη για την πενταετή τεχνολογική υποστήριξη του ΟΠΑΠ θεωρείται «αιτία πολέμου» για τον όμιλο Μελισσανίδη, αλλά και από την πλευρά του ομίλου Κοπελοΰζου, που είναι ανάμεσα στα σχήματα των διεκδικητών του ΟΠΑΠ.

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος είναι το εξώδικο που έστειλε προ ημερών το επενδυτικό fund Emma-Delta (στο οποίο εκφράζονται τα συμφέροντα του ομίλου Μελισσανίδη και του Τσέχου μεγαλοεπενδυτή ΤζίριΣμετς), τόσο στον ΟΠΑΠ και στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στο εξώδικο γίνεται λόγος για την «αθέμιτη και ανήθικη προικοδότηση του τεχνολογικού παρόχου (Ιντραλότ)», αλλά και για «υπέρογκες δεσμεύσεις που δημιουργούνται αδιαφανώς για τον οποιονδήποτε αγοραστή του ΟΠΑΠ».

Πέραν τούτων, με το ίδιο εξώδικο τίθεται και το θέμα της ακυρότητας της τελευταίας γενικής συνέλευσης του ΟΠΑΠ, όπου το Ταμείο των Αποκρατικοποιήσεων απείχε από την ψηφοφορία για τη σύμβαση με την Ιντραλότ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είναι επίσης και αποδέκτης των ερωτημάτων που θέτει η Ντόρα Μπακογιάννη. Η οποία θεωρεί ότι ανακύπτει ζήτημα σχετικά με τη σύμβαση ύψους 108,8 εκατ. ευρώ με την Ιντραλότ. Αναφέροντας παράλληλα ότι όλο το πλαίσιο συνεργασίας του ΟΠΑΠ με την Ιντραλότ ξεπερνά κατά πολύ το παραπάνω τίμημα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ζητά να μάθει από τον υπουργό: γιατί το ΤΑΙΠ ΕΔ πήγε στη γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ με μικρό ποσοστό και επέλεξε τη στάση της αποχής από την ψηφοφορία; Πότε και με ποια διαδικασία αποφασίστηκε αυτή η τακτική; Και το γνώριζε ο υπουργός; Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία αποκρατικοποίησης και να οδηγήσουν σε χαμηλότερο τίμημα; Εκ των πραγμάτων, από τις απαντήσεις Στουρνάρα θα δοθεί μια ισχυρή πρόγευση για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την «καυτή πατάτα» με τον ΟΠΑΠ. Φαίνεται, πάντως, ότι υπό την πίεση της τρόικας η καταληκτική προθεσμία της ερχόμενης Τετάρτης θα τηρηθεί. Εκτός απρόοπτου πάντα καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει και νέα παράταση.

Συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς λένε ότι προσφορές για τον ΟΠΑΠ θα καταθέσουν:

Η κινεζική Fosun, πιθανότατα μαζί μετο βρετανικό^ηά BC Partners. Και πιθανόν με άλλον έναν ή δύο’Ελληνες εταίρους.
Το σχήμα Μελισσανίδη-Σμετς με πιθανή συνεργασία και άλλων ξένων funds.
Μέσα στον διαγωνισμό δηλώνει ότι θα είναι και η πλευρά του ομίλου Κοπελούζου. Ορισμένες πληροφορίες λένε ότι μπορεί να ενταχθεί κι εκείνος στον όμιλο της Fosun, ενώ άλλοι μιλούν για ξεχωριστό σχήμα διεκδίκησης.

Ανοιχτό ερώτημα αποτελεί η στάση της Ιντραλότ, η οποία διέψευσε δημοσιεύματα που την έφεραν να αποχωρεί από τον διαγωνισμό, μετά τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ. «Η εταιρεία δεν έχει δηλώσει την απόσυρσή της από τη διαγωνιστική διαδικασία», τονίζει η Ιντραλότ, η οποία πάντως εξαρχής αποφεύγει να εμπλακεί σε δημόσιες αντιπαραθέσεις.

Ορισμένοι λένε ότι η Ιντραλότ μπορεί να καταθέσει οικονομική προσφορά, έχοντας στο πλάι της το fund Third Point ή άλλον διεθνή εταίρο. Ούτως ή άλλως, και προφανώς μέχρι την τελευταία στιγμή, οι υφιστάμενες ισορροπίες μπορεί να διαφοροποιηθούν, καθώς και οι εκπλήξεις είναι μέσα στο «παιχνίδι».

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο επόμενος… ισχυρός πονοκέφαλος θα προέλθει από το ενδεχόμενο να είναι χαμηλά τα τιμήματα που θα προσφερθούν για τον ΟΠΑΠ. Αν όντως συμβεί αυτό, τότε το «κουβάρι» των εξελίξεων θα μπλέξει κι άλλο…

Διαβάστε το άρθρο «Πολιτικοοικονομικό θρίλερ με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΟΡΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ