Αν και το σχέδιο χρονολογείται ουσιαστικά τουλάχιστον από το 2007, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει των ρυθμίσεων που προωθούνται στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών.και βεβαια,και της υστέρησης των κρατικών εσόδων, ανασύρει εκ νέου τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Διαχείρισης Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ).
Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθείται, υπάρχει ξεχωριστεί αναφορά για τον ΟΔΙΕ, για τον οποίο ο Γ.Γ. Αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκης κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να πουληθεί. Η χρήση της λέξης “προσπάθεια” εκτιμήθηκε από γνώστες της αγοράς ότι δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία, δεδομένου ότι ο Οργανισμός, αν και διαθέτει “προίκα” και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, εμφανίζει υψηλές ζημιές που πέρυσι έφθασαν τα 27 εκατ. ευρώ, ενώ και το ύψος των ιπποδρομιακών στοιχημάτων βαίνει σταθερά μειούμενο.
“Κρυφά” assets
Τη στιγμή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης ο ιππόδρομος αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τη “βιομηχανία” τυχερών παιχνιδιών και, φυσικά, τα δημόσια ταμεία, έχοντας μάλιστα προσαρμοστεί στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΔΙΕ Δ. Σεφτελής στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, οι κυριότεροι διεθνείς οργανισμοί διεξαγωγής ιπποδρομιών και ιπποδρομιακού στοιχήματος –όπως της Μ. Βρετανίας, Ιρλανδίας, Η.Π.Α., Γαλλίας, Αυστραλίας και Σουηδίας– έχουν εδώ και χρόνια εφαρμόσει νέες τεχνολογίες για την εκμετάλλευση του εξ αποστάσεως στοιχηματισμού με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ενδεικτικά στη Γαλλία το ιπποδρομιακό στοίχημα της PMU μέσω της ιστοσελίδας της, πέρυσι πραγματοποίησε τζίρο 661 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 22% σε σχέση με το 2008.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, ο ΟΔΙΕ παραμένει μακριά από τέτοιες εξελίξεις. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι λείπουν οι προοπτικές ανάπτυξης, ενώ η κυβέρνηση, όπως φάνηκε στο κείμενο της διαβούλευσης επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των Ιπποδρομιών. Έτσι, προωθείται η αναθεώρηση του τρόπου κατανομής των εισπράξεων του ΟΔΙΕ από το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα, μεταξύ άλλων, μέσω:
– Μείωσης του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους 80% στα επίπεδα του ανταγωνισμού.
– Αναγωγής των μέχρι σήμερα διανεμομένων ποσοστών επί των «ακαθαρίστων εισπράξεων» σε ποσοστά επί των «καθαρών» εισπράξεων.
– Καθορισμού διανεμόμενου ποσού με κανονιστική απόφαση και όχι με νομοθετική ρύθμιση
Ένα, πάντως, από τα ισχυρότερα assets του Ιππόδρομου, που θεωρείται ο μεγαλύτερος και πιο σύγχρονος στην Ευρώπη, είναι η τεράστια έκταση των 2.117 στρεμμάτων που διαθέτει στο Μαρκόπουλο, στην οποία υπάρχουν χώροι για να φιλοξενηθεί μεγάλος αριθμός επισκεπτών (parking 5.000 θέσεων, σουίτες, εστιατόρια, κλπ.) καθώς και οι μεγάλες ανεκμετάλλευτες εγκαταστάσεις του.
Η σημερινή διοίκηση έχει προτείνει ο ΟΔΙΕ να αποκτήσει άδειες για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση τυχερών παιχνιδιών VLT’s. Εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται νέα έσοδα, αυξάνεται η προσέλευση νέων εν δυνάμει παικτών στον ιππόδρομο, μεγαλώνουν τα έπαθλα των ιπποδρομιών με αποτέλεσμα την ουσιαστική αναβάθμιση των αγώνων και δημιουργούνται συνθήκες «προορισμού διασκέδασης και ψυχαγωγίας».
Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, η διοίκηση προτείνει να αξιοποιηθεί ο δεύτερος όροφος του πενταόροφου κτιρίου του Ιπποδρόμου, επιφάνειας άνω των 3.300 τ.μ. που παραμένει άδειος. Εκεί μπορεί, σύμφωνα με τη διοίκηση, να φιλοξενήσει αρχικά, τουλάχιστον 1.000 με 1.200 VLT’s, με δυνατότητα ακόμη και διπλασιασμού τους στο εγγύς μέλλον αφού υπάρχουν αντίστοιχοι χώροι 2.000 τμ, στο ισόγειο και τον 1ο όροφο.
Παράλληλα, ο ΟΔΙΕ επιθυμεί να εισαγάγει εξ αποστάσεως στοιχηματισμό μέσω όλων των διαθέσιμων καναλιών πώλησης (internet, κινητή τηλεφωνία κ.α.), τόσο ελληνικών όσο και ξένων ιπποδρομιών. Σημειώνεται ότι αναφορικά με τα στοιχήματα προκαθορισμένης απόδοσης σε ελληνικές ιπποδρομίες και επί διεθνών ιπποδρομιών, το δικαίωμα οργάνωσης και λειτουργίας τους ανήκει στον ΟΠΑΠ.
Σήμερα η ΟΔΙΕ ΑΕ διαθέτει περίπου 450 πρακτορεία, από τα οποία τα 380 είναι κοινά με τον ΟΠΑΠ. Στα πλαίσια του σχεδίου επέκτασης του δικτύου των πρακτορείων, θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους περί τα 1.100 αυτοτελή πρακτορεία ΟΔΙΕ μεγάλου εμβαδού που μπορούν να εγκατασταθούν VLT’s συνολικού αριθμού περίπου 7.500.
Νίκος Χρυσικόπουλος πηγη Capital.gr