Εκτός από τον «πόλεμο» ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και τις ξένες στοιχηματικές εταιρείες, ο οργανισμός έχει ανοίξει μέτωπο και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ).Το Σάββατο στις 22 Μαΐου, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, τα πρακτορεία έμειναν κλειστά λόγω απεργίας, καθώς οι πράκτορες έκαναν την απειλή τους πράξη, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για το φορολογικό (ζήτησαν αύξηση από 8 σε 12%) και για την καθυστέρηση επικύρωσης από τη Βουλή των συμβάσεων αποκλειστικότητας.
Βλέποντας ότι κανένα από τα αιτήματά τους δεν βρίσκει ανταπόκριση, αποφάσισαν 48ωρη απεργία στις 11 και 12 Ιουνίου, στις δύο πρώτες ημέρες δηλαδή του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν πολλά χρήματα (και από τις δύο πλευρές, ΟΠΑΠ – πράκτορες δηλαδή) ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ Κυριάκος Τοπτσίδης πήρε τις υποσχέσεις που ήθελε από τους διοικούντες τον Οργανισμό και ανέστειλε την απεργία.
Πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε, αλλά ακόμα δεν έχει αλλάξει το παραμικρό. «Δεν έχουν λύσει κανένα από τα προβλήματά μας. Εκτέθηκα στους πράκτορες και συναγωνιστές μου αναστέλλοντας την απεργία τον Ιούνιο και το πήραν ως αδυναμία. Είναι ψεύτες και αφερέγγυοι», δηλώνει ο κ. Τοπτσίδης στην «Ε» από τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ, όπου έχει γίνει κατάληψη σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από λίγο καιρό από τον ΟΠΑΠ και το οποίο η ΠΟΕΠΠΠ θεωρεί ότι είναι παράνομο:
«Είναι παραβάτες 100%. Εχουν ανοίξει πόλεμο με 5.000 πρακτορεία και αυτή τη φορά δεν αστειεύεται κανένας από μας. Αν δεν κλείσει το συγκεκριμένο πρακτορείο δεν θα φύγουμε από δω», τονίζει ο κ. Τοπτσίδης. Το συγκεκριμένο πρακτορείο, όπως και ένα ακόμα στο «Ελ. Βενιζέλος», λειτουργεί σε άλλο δίκτυο σε σχέση με τα υπόλοιπα πρακτορεία.
«Παράνομο»
Αυτό που οδηγεί τους πράκτορες σε ακραία μέτρα είναι η στάση του ΟΠΑΠ και των αρμόδιων υπουργών, που δεν ξεκαθαρίζουν τι θέλουν να κάνουν στο μέλλον, ποια είναι τα σχέδιά τους (αν υπάρχουν σχέδια).
«Ο ΟΠΑΠ αυτή τη στιγμή έχει 5.000 πρακτορεία, αλλά κινείται για να ανοίξει νέα (σ.σ. στο The Mall και στο Athens Heart), που -όπως και αυτό εδώ στη Θεσσαλονίκη- θα λειτουργούν με δικό τους δίκτυο. Αυτό είναι παράνομο και δεν πρόκειται να γίνει. Ακόμα κι αν δεν θέλουν να περάσουν από τη Βουλή τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει, θα πρέπει να μας του πουν για να δούμε κι εμείς τι θα κάνουμε. Να κανονίσουμε την πορεία μας. Σε λίγο θα ανοίξει η αγορά και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει», συμπληρώνει ο κ. Τοπτσίδης.
Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση πρόκειται για μια συμφωνία ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και την ΠΟΕΠΠΠ που έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο και που ακόμα δεν έχει περάσει από τη Βουλή, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις της διοίκησης του Οργανισμού ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν άμεσα.
Η σημερινή διοίκηση του ΟΠΑΠ, με πρόεδρο τον κ. Χ. Σταματόπουλο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ι. Σπανουδάκη, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της στην αρχή του χρόνου προχώρησε αμέσως στην έναρξη ισχύος της σύμβασης που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές με την προηγούμενη διοίκηση. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεργασία των δύο πλευρών όταν η αγορά ανοίξει μέσω ενός δικτύου, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τους πράκτορες.
Η σύμβαση
«Τη συγκεκριμένη σύμβαση στον ΟΠΑΠ τη χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Οπου τους συμφέρει τη χρησιμοποιούν, όμως τις υποχρεώσεις τους δεν τις εφαρμόζουν, με αποτέλεσμα να μας παραμυθιάζουν και να μας λένε ένα σωρό ψέματα. Τελείωσαν αυτά, η υπομονή εξαντλήθηκε. Ο κ. Νικητιάδης είχε δεσμευθεί ότι η σύμβασή μας θα πήγαινε στη Βουλή με τα επόμενα νομοσχέδια. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, παρά τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες μας με επιστολές προς πάσα κατεύθυνση», καταλήγει ο κ. Τοπτσίδης.
**Πολύ θα θέλαμε να ακούσουμε και την άλλη πλευρά, αυτή του ΟΠΑΠ. Ομως, οι αλλεπάλληλες προσπάθειές μας να έρθουμε σε επαφή με το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού κ. Σπανουδάκη έπεσαν στο κενό. Προφανώς επειδή δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε ερωτήματα που αυτή τη στιγμή μοιάζουν (και είναι) «καυτά»…