Τα αδιάθετα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών, αυτά που μετά τους τρεις ή τους έξι μήνες, είτε ήταν μικρά είτε ακόμα και μεγάλα, συσσωρεύονταν
σε ένα διαφορετικό ταμείο της ΟΠΑΠ Α.Ε.. χάνονται πλέον στα αδηφάγα Δημόσια Ταμεία.
Με αυτά τα χρήματα (πολλές φορές έφτασαν και τα 60 εκατ. ευρώ σε βάθος 15 μηνών) γίνονταν οι διάφορες προωθητικές ενέργειες παιχνιδιών της ΟΠΑΠ Α.Ε. Στο πρόσφατο παρελθόν, ένα μεγάλο ποσό ανακυκλώθηκε με τη μορφή δωρεάν παιχνιδιού και παροχές σε παίκτες και πράκτορες μέσω της «Άμεσης Νίκης».
Τα 60 εκατομμύρια αυτά δημιούργησαν τριπλάσιο παιχνίδι που σήμαινε ενίσχυση των τζίρων της ΟΠΑΠ Α.Ε. κατά περίπου 180 εκατομμύρια και στα 14.4 εκατομμύρια την προμήθεια των πρακτόρων.
«Με την τροπολογία προβλέπεται ότι τα αδιάθετα ποσά των κερδών των τυχερών παιγνίων αποδίδονται μετά τη λήξη κάθε οικονομικής χρήσης στο ελληνικό δημόσιο».
Στεγνά πάνε πλέον στα τρύπια Δημόσια Ταμεία. Ούτε καν να επιστρέφουν στον αθλητισμό ή στην κοινωνία! Εκεί που έχουν κόψει κυριολεκτικά τα πάντα…
Σε επίπεδο τζίρου στερούν από κάθε πρακτορείο 40.000 ευρώ επιπλέον εισπράξεις (4.500 ενεργό) σε κάποιο τρίμηνο του έτους. Χρήματα που δεν θα έβγαιναν από τις τσέπες των πελατών τους, ενώ κι αυτοί με τη σειρά τους θα διασκέδαζαν σχεδόν δωρεάν.
Ο φόρος 10% από το πρώτο ευρώ είναι το προπέτασμα καπνού. Αυτήν την (υποκειμενική) αίσθηση έχω.
Πρόσφατα, έπειτα από κοινοτική προτροπή «εναρμονίστηκε» ο νόμος σε διαδίκτυο και έδαφος. Ο ΟΠΑΠ φορολογείται με 30% επιπλέον και τα κέρδη των πελατών του με 10% από το πρώτο ευρώ. Ακριβώς ότι ορίζει ο 4002/2011.
Όλο μαζί το θέμα της Ελληνικής Αγοράς Τυχερών Παιχνιδιών, χρειάζεται σοβαρή διόρθωση και εκτιμώ ότι οι απαραίτητες προσαρμογές θα έρθουν μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Αυτό «αποπνέουν» οι κινήσεις επιχειρηματικών κύκλων της αγοράς που ξεκινούν δυναμικές καμπάνιες νέων εταιρειών ή σχεδιάζουν την είσοδο τους στα έντυπα που ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια.
Είναι εμφανή τα προβλήματα που θα φέρει το μέτρο της φορολόγησης των κερδών των παικτών από το πρώτο ευρώ και οι φήμες θέλουν ότι αυτό έχει γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση.
Μια συνολική διόρθωση σε διαδίκτυο και έδαφος (πχ. απόσυρση του 10% και φόρος 23% αντί 30%) δεν θα έβρισκε το παραμικρό πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς δεν θα προκαλούσε προβλήματα προνομιακής μεταχείρισης προς όφελος κάποιων εταιρειών.
Αργά ή γρήγορα, εφόσον ενταχθούμε και πολιτικά στην Ευρώπη, ακόμα κι αν χρειαστούμε ένα μεταβατικό διάστημα, τελικά θα καταλήξουμε σε μια ρυθμισμένη, θεσμικά ασφαλή και σχετικά δίκαιη αγορά τυχερών παιχνιδιών.
Όμως, τα αδιάθετα κέρδη, τα κερδισμένα των παικτών που για διάφορους λόγους δεν τα εισέπραξαν, το κράτος τα νέμεται διά νόμου χωρίς την παραμικρή αντίδραση από κανέναν. Κι αυτά δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω. Με οποιονδήποτε τρόπο.
Γι’ αυτά τα χρήματα, τα αδιάθετα κέρδη, θα έπρεπε να σηκώσουν ΟΛΟΙ το ανάστημά τους. Να βάλουν στα αιτήματά τους την επιστροφή τους στην κοινωνία, αν κι εφόσον δεν μπορούν να αναδιανέμονται μέσα από τα ίδια τα παιχνίδια.
Δεν έχει καμία δουλειά να «επιτάξει» αυτά τα χρήματα το κράτος για τις ανάγκες του. Δημιουργούνται από ένα συγκεκριμένο σύνολο παικτών (3.710.711 άτομα, έρευνα VPRC Ιούλιος 2010) που αν είχαν μαζική φωνή να μιλήσουν θα απαιτούσαν να έχουν λόγο για το πού θα καταλήξουν τα δικά τους χρήματα.
Αν ήξερες, παίκτη μου ότι από τα ανείσπρακτα κέρδη τους θα γινόταν κοινωνικό έργο. Είμαι βέβαιος ότι θα στενοχωριόσουν πολύ λιγότερο για το δελτίο που έτυχε να μείνει σε μια τσέπη που κατέληξε σε κάποιο πλυντήριο…
Διαβάστε το άρθρο «Παρελθόν τα αδιάθετα κέρδη» στην πηγή: LIVE SPORT