Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ «Ώρα μηδέν» για κρατικά λαχεία και ΟΠΑΠ

«Ώρα μηδέν» για κρατικά λαχεία και ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Σε «μια κλωστή» φαινόταν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας ότι κρεμόταν η τύχη των ιδιωτικοποιήσεων των Κρατικών Λαχείων (κυρίως), αλλά και του ΟΠΑΠ. Κι αυτό γιατί μέχρι την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, θα πρέπει να έχει υπογραφεί η σύμβαση για τα λαχεία, για την οποία υπάρχουν πολύ μεγάλες κόντρες ανάμεσα στους τρεις εταίρους της κοινοπραξίας που κέρδισε τον διαγωνισμό.

Στην περίπτωση που δεν υπογραφεί η σύμβαση, ο διαγωνισμός για τα κρατικά ΛΑΧΕΙΑ θα κηρυχθεί άγονος, ενώ ενδέχεται να μπει σε κίνδυνο και η πώληση του 33% της ΟΠΑΠ στην Emma Delta, αν και οι Τσέχοι έσπευσαν να δηλώσουν πως δεν θα υπαναχωρήσουν στη συμφωνία με το ΤΑΪΠΕΔ.

Οι τελευταίες εξελίξεις περιγράφονται αναλυτικά στο ρεπορτάζ του έγκυρου οικονομικού συντάκτη, Νίκου Χρυσικόπουλου, στο capital.gr, το οποίο αναδημοσιεύουμε: «Πρόκειται για τις περιπτώσεις που οι φράσεις «μάχη με τον χρόνο» και «η πιο κρίσιμη ώρα» δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση δημοσιογραφικά κλισέ. Οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν τα επόμενα 24ωρα τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση μέρη, θα καθορίσουν το μέλλον της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα αποκρατικοποίησης που επιχειρεί να υλοποιήσει το ελληνικό δημόσιο, αυτή της παραχώρησης του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε., έναντι συνολικά 752 εκατ. ευρώ.

Λύση και συγχρόνως εμπόδιο για την έκβαση της εμβληματικής, για πολλούς λόγους, αποκρατικοποίησης αποτελεί η παραχώρηση της 12ετούς άδειας διαχείρισης των κρατικών λαχείων στην ανάδοχο κοινοπραξία (ΟΠΑΠ – Intralot – Scientific Games), από την οποία το κράτος προσδοκά να εισπράξει 190 εκατ.ευρώ.

Αυτό συμβαίνει διότι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες και υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια να εξευρεθεί  λύση, κάτι που φάνηκε να συμβαίνει την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχει -μέχρι στιγμής- ακόμη επιτευχθεί το ζητούμενο: να επέλθει συμφωνία μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας για την καταβολή του ποσού που προβλέπει ο διεθνής διαγωνισμός, στο πλαίσιο της μεταβίβασης της άδειας των λαχείων.

Στο ΤΑΪΠΕΔ βρίσκονται σε εγρήγορση.
Εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια, στόχος όμως, παραμένει ένας: η κοινοπραξία, επικεφαλής της οποίας είναι η ΟΠΑΠ Α.Ε., να προσέλθει («όπως έχει υποχρέωση» λένε) να υπογράψει τη σύμβαση με το ΤΑΪΠΕΔ. Οι επικεφαλής του ταμείου όσο και εάν επιμένουν στη γραμμή «δεν μας αφορούν τα προβλήματα της κοινοπραξίας», στις μεταξύ τους συζητήσεις «ξορκίζουν» το ενδεχόμενο να προχωρήσουν (όπως οφείλουν σε περίπτωση αδιεξόδου) στην κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής ύψους 20 εκατ. ευρώ που έχει δοθεί για τα λαχεία, η ισχύς της οποίας τυπικά έχει εκπνεύσει.

Ως αποτέλεσμα, σε μια υπόθεση από την οποία εξαρτώνται πολλοί και πολλά, υφίσταται μεγάλη πίεση και προκαλούνται εντάσεις. Στο επίκεντρο, όπως ανέφερε το Capital.gr., η διοίκηση του ΟΠΑΠ, με τον πρόεδρο του ΤΑΪΠΕΔ να αναφέρει και σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την αποκρατικοποίηση, συμπληρώνοντας πως «δουλειά του ταμείου είναι να δούμε αν το μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ είναι αποτελεσματικό και αν δεν είναι, να βρούμε εναλλακτικές λύσεις». Ωστόσο, η ένταση αυτή τις τελευταίες ώρες επιχειρήθηκε να αποκλιμακωθεί, έπειτα από «άνωθεν» συστάσεις.

Άμεσα συνδεδεμένη με τη σύμβαση για τον νέο τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ, η υπόθεση των κρατικών λαχείων θα ξεκαθαρίσει σε κάθε περίπτωση -είτε αρνητικά, είτε θετικά άμεσα. Τις τελευταίες ώρες έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται σενάρια για την τύχη των Λαχείων και για το κατά πόσον μια αρνητική εξέλιξη μπορεί τελικά να επηρεάσει την ολοκλήρωση της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ (η σχετική σύμβαση βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο) στο επενδυτικό σχήμα Emma Delta. Υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΤΑΪΠΕΔ έλεγαν ότι «δεν νοείται αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ χωρίς να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τα λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο», ενώ άλλοι, γνώστες του χώρου, διατηρούσαν επιφυλάξεις.

Όλα αυτά συμβαίνουν υπό το βλέμμα της τρόικας που σε ανύποπτο χρόνο έχει θέσει θέμα ελέγχου του ΤΑΪΠΕΔ, των επικείμενων πληρωμών των τίτλων της Intralot που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2013 και μέρους των υποχρεώσεών της που ωριμάζουν τον Δεκέμβριο του 2014, αλλά και της επιδείνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Scientific Games το πρώτο τρίμηνο του 2013 που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της μετοχής από τη Zacks Investment Research.

Από την πλευρά της η Emma Delta έχει διαμηνύσει με ανακοίνωση της πως η μόνη ανησυχία της είναι να εξασφαλίσει ότι «το νομικό πλαίσιο που ισχύει για κάθε συμφωνία που αφορά τον ΟΠΑΠ, μεταξύ των οποίων και η κατάλληλη εταιρική διακυβέρνηση, γίνεται πλήρως σεβαστό και τηρείται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Προσθέτει ακόμη ότι τηρουμένων όλων αυτών των νομικών πλαισίων, η Emma Delta είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά και να επενδύσει στον ΟΠΑΠ για να δημιουργήσει μια καλά οργανωμένη επιχείρηση που θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας».

Διαβάστε το άρθρο “«Ώρα μηδέν» για κρατικά λαχεία και ΟΠΑΠ” στηνν πηγή 1-2-Χ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ