Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ: Τι ψάχνουν οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης

ΟΠΑΠ: Τι ψάχνουν οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης

από
Μόνο 2 λεπτά

Τις οριστικές αποφάσεις των συμβούλων –Deutsche Bank και Εθνική Τράπεζα ως χρηματοοικονομικοί και οι

δικηγορικές εταιρίες Καρατζά & Freshfields ως νομικοί σύμβουλοι– αναμένει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εγκρίνει ποιοι από τους υποψήφιους επενδυτές προκρίνονται στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.

 

Οι σύμβουλοι βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της εξέτασης των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις οκτώ εταιρείες και σχήματα που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ. Αν και το χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραμένει πιεστικό, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη καθώς πρέπει να ελεγχθούν τόσο η νομική υπόσταση των σχημάτων όσο και η εκπλήρωση των χρηματοοικονομικών κριτηρίων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού. 

Σε κάποιες περιπτώσεις τα σχήματα που μετέχουν στο διαγωνισμό είναι νεοπαγή και απαιτείται ο έλεγχος της σύστασης, της έδρας και γενικότερα του κατά πόσον πληρούν τους όρους του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται πως σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, για τις εταιρείες απαιτείται ο μέσος όρος των EBITDA της τελευταίας τριετίας να ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Εάν πρόκειται για fund, το άθροισμα των κεφαλαίων (ενεργών και μη επενδεδυμένων) απαιτείται  να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ για τις κοινοπραξίες οι ίδιοι όροι ισχύουν αναλογικά με το ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους.

Όπως, ωστόσο, αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος με γνώση όσων εξελίσσονται γύρω από τον διαγωνισμό, η πορεία της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΠΑΠ συναρτάται και από τις εξελίξεις σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής με επίκεντρο την χρηματοδότηση, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κυρίως σε σχέση με τις ρήτρες αποκρατικοποιήσεων. Μόλις, πάντως, ολοκληρωθεί το έργο των συμβούλων, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα κληθεί να επικυρώσει ποιοι από τους οκτώ ενδιαφερόμενους περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπου θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο των στοιχείων της ΟΠΑΠ ΑΕ (due diligence) και να υποβάλουν μη δεσμευτικά σχόλια επί της σύμβασης απόκτησης των μετοχών. Σημειώνεται πως στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος υπάρχει πρόβλεψη και για μια ενδιάμεση φάση πριν την υποβολή των δεσμευτικών προτάσεων.

Όσο, πάντως, πλησιάζει η περίοδος που οι υποψήφιοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν τη βούληση και κυρίως τα κεφάλαια να αποκτήσουν τον έλεγχο του Οργανισμού, τόσο εντείνονται και οι παρασκηνιακές βολές. 

Τελευταίο κρούσμα, τα περί δήθεν παραίτησης του Κ. Λουρόπουλου, προέδρου και διευθύνοντες συμβούλου της ΟΠΑΠ, σε μια προσπάθεια δημιουργίας διοικητικής κρίσης στην εταιρεία. Οι διαρροές αυτές αποτελούν ωστόσο «πταίσμα» μπροστά την οργανωμένη προσπάθεια που καταβάλλεται, ακόμη και την ύστατη στιγμή, από συγκεκριμένα πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα να μην πραγματοποιηθεί η πώληση του ΟΠΑΠ. 

Βεβαίως, τη διαδικασία δεν βοηθούν και τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά αναφορικά με τη λειτουργία του Οργανισμού. Το ασαφές ακόμη πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, οι περιορισμοί και οι εκκρεμότητες με τα μονοπωλιακά δικαιώματα της εταιρείας παρά τις πρόσφατες ρυθμίσεις και προσπάθειες της κυβερνήσεις αποτελούν παράγοντες αβεβαιότητας για τους υποψήφιους επενδυτές.

Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ: Τι ψάχνουν οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης!»  στην πηγή : Πηγή:www.capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ