Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ Στο κίνημα «Δεν πληρώνω» ο Οργανισμός

ΟΠΑΠ Στο κίνημα «Δεν πληρώνω» ο Οργανισμός

από
Μόνο 4 λεπτά

Από το Χριστουγεννιάτικο Λαχείο έως τα 5 σεντς, η ιδιωτική ΟΠΑΠ επιδιώκει με κάθε αφορμή να ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο, μεγαλώνοντας το δικό της ταμείο. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι μια ιδιωτική εταιρεία, τσεχικών και ελληνικών συμφερόντων, η οποία απολαμβάνει στην Ελλάδα το καθεστώς του μονοπωλίου, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας αποκρατικοποίησής της πριν από μερικά χρόνια. Παρά τα απολύτως προνομιακά δεδομένα που της παρέχει το μονοπώλιο, με διαφορετικές αφορμές κάνει ό,τι είναι δυνατό και αδύνατο για να αποφύγει οικονομικές υποχρεώσεις προς τα δημόσια ταμεία ή ακόμη και να επωφεληθεί οικονομικά, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Τελευταίο κρούσμα η έντονη προσπάθειά της να ακυρωθεί ο νόμος του κράτους που επιβάλλει τέλος 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και αποφασίστηκε η επιβολή του εν λόγω τέλους, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν θα πληρωνόταν από την ΟΠΑΠ Α.Ε., αλλά απευθείας από τους παίκτες, η εταιρεία αντέδρασε, με το επιχείρημα ότι αυτό είναι τεχνικά αδύνατο να εφαρμοστεί.

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του νόμου, κάτι όμως που δεν κατάφερε και την αναγκάζει να περάσει από το ταμείο, στα μέσα Απριλίου, για να καταβάλει τα πρώτα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Η τεχνική αδυναμία μάλιστα που επικαλέστηκε καταρρίφθηκε από τον τεχνικό πάροχο των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ, την Intralot, η οποία, ως όφειλε, ενημέρωσε τόσο την ΟΠΑΠ όσο και τις οικονομικές Αρχές της χώρας ότι μπορεί να παρέχει την τεχνολογία για την εφαρμογή του μέτρου.

ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΑΝ. Προφανώς, πριν ακολουθήσει τη νομική οδό, η ΟΠΑΠ δεν ρώτησε ποτέ τον ίδιο τον τεχνικό της πάροχο εάν υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα για την εφαρμογή του μέτρου. Πριν από αυτό, προηγήθηκαν τρεις ακόμη περιπτώσεις, πάντοτε με την ίδια συνισταμένη: τη δημιουργία έξτρα κερδών σε βάρος του Δημοσίου.

Πρώτη, η επιστολή που απέστειλε η εταιρεία στην οικονομική ηγεσία της χώρας γνωστοποιώντας (!) ότι δεν θα είναι συνεπής στις φορολογικές της υποχρεώσεις, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο κατά 5 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, την 1η Δεκεμβρίου 2015, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η κερδοφόρος ιδιωτική εταιρεία Ελληνικά Λαχεία, που ανήκει στην ΟΠΑΠ Α.Ε., γνωστοποίησε στον υπουργό ότι δεν θα πληρώσει τα 5 εκατομμύρια φόρου, επικαλούμενη τα capital controls, τη μειωμένη ρευστότητα και την πτώση του τζίρου το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια ανακοίνωνε για το πρώτο εξάμηνο του 2015 αύξηση κερδών κατά 68,4%. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, η ΟΠΑΠ Α.Ε. αναγκάστηκε να περάσει από το δημόσιο ταμείο και να καταβάλει τελικά τον φόρο που ήταν υποχρεωμένη να πληρώσει.

Δεύτερη περίπτωση, αυτή του Χριστουγεννιάτικου Λαχείου, που επέτρεψε στην ΟΠΑΠ Α.Ε. με μια νόμιμη διαδικασία να δημιουργήσει μια σημαντική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο. Το φετινό Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο είχε σημαντικά μειωμένες πωλήσεις, διότι, για πρώτη φορά, κυκλοφόρησε και ένα δεύτερο λαχείο, την ίδια περίοδο, με όνομα Χριστουγεννιάτικο Λαχείο, από την ίδια την ΟΠΑΠ. Ενώ φαινομενικά προσέφερε περισσότερες επιλογές στους παίκτες, κατ’ ουσίαν αύξησε τα κέρδη της ΟΠΑΠ μειώνοντας αυτά του Δημοσίου.

Με ποιον τρόπο; Το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο έχει δημιουργηθεί για να χρηματοδοτούνται «κοινωνικοί σκοποί». Για τον λόγο αυτόν, από τα έσοδα των πωλήσεών του, αφού αφαιρούνται τα κέρδη των νικητών και το 17% που αφορά σε λειτουργικά έξοδα, το μεγαλύτερο μέρος του (61% το 2014) πηγαίνει στο Δημόσιο, χρηματοδοτώντας κοινωνικές δράσεις. Το νέο Χριστουγεννιάτικο Λαχείο, όμως, που κυκλοφόρησε φέτος για πρώτη φορά, υπάγεται στη γενική φορολογία των τυχερών παιγνίων, δηλαδή στο 30% επί των μεικτών κερδών. Με άλλα λόγια, η (νόμιμη) κυκλοφορία ενός δεύτερου λαχείου, που δεν υπάγεται στο ίδιο καθεστώς, επέτρεψε στην ΟΠΑΠ Α.Ε. να μεγαλώσει τα κέρδη της, μειώνοντας αυτά του Δημοσίου και τη δυνατότητα για κοινωνικές δράσεις.

Τρίτη και κορυφαία περίπτωση, αυτή της αγωγής της ΟΠΑΠ Α.Ε. προς το ελληνικό Δημόσιο, ζητώντας το αστρονομικό ποσό του 1 δισ. ευρώ για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας για τα φρουτάκια (VLTs). Συγκεκριμένα, στις 26 Νοεμβρίου 2015, η ΟΠΑΠ Α.Ε. κατέθεσε στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας, στο Λονδίνο, αγωγή ενάντια στο ελληνικό Δημόσιο όχι γιατί δεν τηρήθηκαν οι όροι της σύμβασης που προέβλεπε την εγκατάσταση 35.000 VLTs, αλλά γιατί ο κανονισμός λειτουργίας τους, που εξέδωσε η ανεξάρτητη Αρχή (ΕΕΕΠ) που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των τυχερών παιχνιδιών, κρίθηκε ασύμφορος για τα κέρδη της ΟΠΑΠ. Ουσιαστικά, η ιδιωτική εταιρεία ΟΠΑΠ, που ευλόγως ελέγχεται από μια ανεξάρτητη Αρχή, έτσι ώστε το μονοπώλιο που απολαμβάνει να μην εξελιχθεί σε ασυδοσία, καταγγέλλει, με κάθε επίσημο τρόπο, τους κανόνες που της επιβάλλουν, ζητώντας μάλιστα 1 δισ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες ταμειακές «ντρίμπλες»

Να σημειωθεί ότι για να διατηρείται η μονοπωλιακή αγορά η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τη δημόσια υγεία και προφανώς να λειτουργεί κάτω από κάποιους κανόνες, που διασφαλίζουν ότι πράγματι δεν ωθεί προς τον τζόγο και τον εθισμό. Ο κανονισμός λειτουργίας της ανεξάρτητης Αρχής (ΕΕΕΠ) δεν προέβλεπε τίποτα παραπάνω από χρηματικά όρια και επιτρεπτό χρόνο που μπορεί κάποιος να παίζει καθημερινά φρουτάκια, έτσι ώστε ακριβώς να προστατέψει τους Έλληνες από τον εθισμό στον τζόγο και την απώλεια περιουσιών.

Πέρα από αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν και άλλες που εντάσσονται ακριβώς στην (δια ρότα. Όπως, για παράδειγμα, η εξέταση νομικών οδών για τη μη καταβολή της ενίσχυσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, λόγω βίας, ή ακόμη η προοδευτική μείωση των δαπανών της ΟΠΑΠ Α.Ε. για κοινωνικές δράσεις, κάτι που είναι τόσο στο καταστατικό της όσο και στη βάση της αιτιολογίας της ύπαρξης του μονοπωλίου της. Οι Τσέχοι και οι Έλληνες μέτοχοι της ΟΠΑΠ Α.Ε. μέσα σε λίγους μήνες έχουν βρει τελικά ποια είναι η πιο μεγάλη πηγή εσόδων για χα ταμεία τους. Και δεν είναι το Πάμε Στοίχημα ή το ΚΙΝΟ, αλλά τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου. Ζητούν 7 δισ. για τα VLTs.

Διαβάστε το άρθρο “ΟΠΑΠ Στο κίνημα «Δεν πληρώνω» ο Οργανισμός” του ΧΑΡΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ στην πηγή “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ