Διαδικασίες για την αναζήτηση χρηματοδότησης ώστε να υποστηριχθεί η επεκτατική πολιτική του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει ξεκινήσει η διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ. Όπως έγινε γνωστό στο conference call μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2010,
ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος και το σχήμα χρηματοδότησης, πρόκειται όμως, όπως σημείωναν αναλυτές, για ένα εγχείρημα με υψηλό δείκτη δυσκολίας αφού ο ΟΠΑΠ έχει την… “ατυχία” να είναι ελληνική εταιρεία.
Παρά το μέγεθος και τα χρηματοοικονομικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, ο Οργανισμός εκτιμάται πως δύσκολα θα επιτύχει εξαιρετικά καλύτερους όρους χρηματοδότησης από αυτούς με τους οποίους δανείζεται το ελληνικό δημόσιο, κατ΄ εξαίρεση μια βαθμίδα πάνω από αυτή της χώρας. Με τους οίκους αξιολόγησης να έχουν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας στις χαμηλότερες βαθμίδες, ο ΟΠΑΠ χρειάζεται να επιλέξει με σοφία το χρόνο και τον τρόπο που και αυτός “θα βγει στις αγορές”.
Ως αντίβαρο, αποφασίστηκε να μειωθεί το ύψος του μερίσματος που θα διανεμηθεί, προκειμένου να παραμείνουν περισσότερα κεφάλαια στα ταμεία του. Το δ.σ. της εταιρείας θα προτείνει στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή συνολικού μερίσματος 1,54 ευρώ ανά μετοχή (προ παρακράτησης φόρου), έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή το 2009, ενώ θα ενταθεί η προσπάθεια μείωσης του κόστους λειτουργίας του Οργανισμού.
Σημειώνεται πως στο τέλος της περασμένης χρονιάς στο ταμείο, τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις υπόλοιπες καταθέσεις του ΟΠΑΠ συνολικά βρίσκονταν 657 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να ανεβάζουν το τρέχον ποσό στα 700 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι σε λίγους μήνες ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων αυτών θα κατευθυνθεί για τη διανομή του μερίσματος, ο Οργανισμός θα πρέπει να διαθέτει πρόσβαση σε φρέσκα κεφάλαια ώστε να επιτύχει την επέκταση σε καινούργιες δραστηριότητες, όπως τα ηλεκτρονικά τεχνικά και τυχερά παιχνίδια περιορισμένου κέρδους, το στιγμιαίο λαχείο και το online betting που επίσης αποτελούν προτεραιότητα για τη διοίκηση.
«Πρόθεσή μας είναι να αποκτηθεί ηγετική θέση σε όποια νέα δραστηριότητα επεκταθεί η εταιρεία στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα, αναζητούμε ευκαιρίες για γεωγραφική επέκταση όπου μπορούμε να αποκτήσουμε θέση πλεονεκτήματος, ενδεχομένως εκεί όπου δεν υπάρχουν πολλοί συμμετέχοντες», ανέφερε στο conference call με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Σπανουδάκης. Τούτων δοθέντων, η διοίκηση έχει ανοίξει μια «βεντάλια» στόχων: από τη χρονική επέκταση της άδειας που έχει αποκτηθεί από το δημόσιο, μέχρι την σύναψη στρατηγικών συμμαχιών για την επέκταση εκτός Ελλάδας.
Ήδη, έχει αποσταλεί πρόσκληση ενδιαφέροντος (RFP) για την ανεύρεση συμβούλου (ή συμβούλων) που θα αναλάβει την αποτίμηση του δικαιώματος πρώτης προαίρεσης ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με το δημόσιο.
Πέραν των VLTs και των υπόλοιπων παιχνιδιών, θα ζητηθούν συμβουλευτικές υπηρεσίες και για την επέκταση των δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο η οποία, σύμφωνα με τον κ.Σπανουδάκη, θα υλοποιηθεί «εκ του μηδενός».
Πηγή: CAPITAL