Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του ελληνικού δημοσίου από τον ΟΠΑΠ από το 2012, αφού προηγηθεί εντός του φετινού γ’ τριμήνου η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για την αγορά τυχερών παιγνίων και προγνωστικών πέραν του 2020.
Πριν δηλαδή η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση του 34,37% που είναι η συμμετοχή του Δημοσίου, θα φροντίσει να ενισχύσει τον Οργανισμό με χρονική επέκταση δικαιωμάτων και συμμετοχής με άδειες στο στοίχημα, στο διαδίκτυο και στα νέα τυχερά παιχνίδια.
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αναμένεται να φέρει στον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα της τάξεως του 1,8-2 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά θα επιταχύνει τις διαδικασίες απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς στοιχηματισμού.
Η δεκαετής επέκταση της άδειας για τον ΟΠΑΠ (μέχρι το 2030) αναμένεται να κοστίσει στον Οργανισμό περί τα 540 εκατ. ευρώ.
Για το «πακέτο» του ελληνικού δημοσίου δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο ουσιαστικό ενδιαφέρον από συγκεκριμένες εταιρείες, ωστόσο εικάζεται ότι θα προσελκύσει επενδυτές τόσο από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών όσο και από τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.
Μεταξύ των ξένων ομίλων που θα έβλεπαν με? καλό μάτι την είσοδό τους στον ΟΠΑΠ περιλαμβάνονται η αμερικανική Scientific Games και η ιταλική Lottomatica (η οποία ελέγχει και την αμερικανική Gtech) -και ενδεχομένως κάποιες αγγλικές εταιρείες όπως η Camelot, η William Hill, η Ladbrokes και η Paddy Power- ενώ πιο πιθανή είναι η είσοδος κάποιου επενδυτικού fund ή χρηματοοικονομικού ομίλου λόγω του υψηλού τιμήματος της μετοχοποίησης.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ήδη στη μετοχική σύνθεση του ΟΠΑΠ συμμετέχει με ποσοστό άνω του 15% το μεγάλο αμερικανικό fund Capital.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ