Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ Οι ανεξήγητες καθυστερήσεις και το μίνι πραξικόπημα

ΟΠΑΠ Οι ανεξήγητες καθυστερήσεις και το μίνι πραξικόπημα

από
Μόνο 3 λεπτά

Οι διαδικασίες για την πώληση του ΟΠΑΠ επίσης προσφέρονται για έρευνα, αφού τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ είναι εξόχως σοβαρά και επιβάλλεται να απασχολήσουν τις αρμόδιες αρχές της χώρας. Εν τάχει, παραθέτουμε τα εξής:

Όταν τον περασμένο Αύγουστο επρόκειτο η Intralot να αναδειχθεί ως τεχνολογικός πάροχος, το ΤΑΙΠΕΔ -εν συνεδριάσει αυτή τπ φορά- έλαβε την απόφαση να σταματήσει π ανάδειξη του τεχνολογικού παρόχου μέχρι νεωτέρας. 0 νέος πρόεδρος από τον περασμένο Σεπτέμβριο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Τάκης Αθανασόπουλος, το προχώρησε ακόμη παραπέρα.
Και ενώ τα επιχειρηματικά σχήματα έγιναν γνωστά τον περασμένο Οκτώβριο, εδέησε εν κρυπτώ και παραβύστω να προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του ανεξάρτητου εκτιμητή μόλις στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η καθυστέρηση αυτή, όπως αναμενόταν, έφερε πίσω την ανάδειξη της Intralot ως τεχνολογικού παρόχου της ΟΠΑΠ Α.Ε., κάτι που έγινε μόλις το περασμένο Σάββατο, 6/4, και υπό τον φόβο της επικείμενης λήξης της σύμβασης τεχνολογικής υποστήριξης που είχε ( ημερομηνία 31 /7/2013.

Ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, βεβαίως θα επιθυμούσε ο τεχνολογικός πάροχος να αναδειχθεί από τον νέο μεγαλομέτοχο. Η καθυστέρηση όμως του προκατόχου του να παγώσει για χρονικό διάστημα περίπου πέντε μηνών τις διαδικασίες πώλησης του Οργανισμού, οδήγησε σε δυσχερή θέση το Δ.Σ. του Ταμείου, το οποίο με παράσταση μόνο του 3,13% των εις χείρας του μετοχών του ΟΠΑΠ, ουσιαστικά ανέδειξε μέσω της Γ.Σ. ως τεχνολογικό πάροχο την Intralot.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Γιατί οι κ.κ. Αθανασόπουλος, Εμίρης και Ταπραντζής καθυστέρησαν τόσο πολύ τις διαδικασίες πώλησης του ΟΠΑΠ; Γιατί ανέδειξαν τον ανεξάρτητο εκτιμητή, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς καν να ενημερώσουν μέσω του site του ΤΑΙΠΕΔ τους ενδιαφερόμενους για την ενέργειά τους αυτή; Γιατί δεν ενημέρωσαν το Δ.Σ. αλλά φρόντισαν να περιορίσουν τπ δαπάνη της αμοιβής του στο ύψος των 150.000 ευρώ, ώστε ακόμη και τα μέλη του Δ.Σ. να μη γνωρίζουν ποιος είναι τελικά ο εκτιμητής; Βεβαίως, π «Α» γνωρίζει την εταιρεία που ανέλαβε να προσδιορίσει το κόστος αγοράς της ΟΠΑΠ Α.Ε. Πρόκειται για την εταιρεία Σ.Κ. ΑΙΓΙΣ, π οποία έχει ως διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Ηλία Κυριακόπουλο (φωτ.).

Ένα νέο ερώτημα που προκύπτει είναι:

Πόσοι από τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ -εκτός βεβαίως των τριών προαναφερομένων κυρίωνγνωρίζουν το ύψος της εκτίμησης για την αγορά του ΟΠΑΠ; Και προχωρώντας παρακάτω: Πόσοι εκ των υποψηφίων αγοραστών είναι ενήμεροι για το ύψος αυτό; Το σίγουρο είναι ότι ο νέος πρόεδρος αγνοεί τόσο τις διαδικασίες όσο και το τίμημα.
Άλλωστε, την περασμένη Τετάρτη, την απόφαση μετάθεσης της ημερομηνίας παρουσίασης των επιχειρηματικών σχημάτων έλαβαν οι κ.κ. Εμίρης, Ταπραντζής, και ένας υπάλληλος του ΤΑΙΠΕΔ ονόματι Φουλίδης, ο οποίος όμως με απόφαση του Τάκη Αθανασόπουλου είχε οριστεί ως εκπρόσωπος του Ταμείου στο Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. Στην ουσία, επρόκειτο για ένα μίνι πραξικόπημα στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, αφού ο πρόεδρος ενημερώθηκε εκ των υστέρων για τπ μετάθεση αυτή.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι διαδικασίες για την πώληση του ποσοστού 33% που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο περνούν μέσα από πρόσωπα που κάθε άλλο παρά άσχετα είναι με τις επιδιώξεις των υποψηφίων αγοραστών, αφού μεταξύ τους γνωρίζονται καλά…

Αυτά πρέπει να προσέξει ο κ. Στέλιος Σταυρίδης, για να μη βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, που μειώνουν την προσπάθεια αποκρατικοποίησης αλλά κυρίως μειώνουν το τίμημα. Ως παράδειγμα αναφέρουμε την απόφαση των προαναφερομένων «εγκεφάλων» του ΤΑΙΠΕΔ να προσδιορίσουν την ίδια ημερομηνία (17/4/2013) για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και επιχειρηματικών σχημάτων!!!

Με δεδομένο ότι γνωρίζοντας την οικονομική δυνατότητα του ανταγωνιστή σου, προσδιορίζεις κι εσύ τη δική σου προσφορά, η παραπάνω απόφαση πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες σαν παράδειγμα προς αποφυγή. Πέραν του ότι πρέπει να ερευνηθεί και από τις εισαγγελικές αρχές, αφού μπορεί να μειώσει έτσι το τίμημα εξαγοράς του ΟΠΑΠ σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Και για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, είναι σαν κάποιος πρόεδρος στο ποδόσφαιρο να επιδιώκει την αγορά ενός ποδοσφαιριστή, μη γνωρίζοντας αν ανταγωνιστής του στην αγορά αυτή είναι ο Αμπράμοβιτσ της Τσέλσι ή ο πρόεδρος του Αστέρα Εξαρχείων…

Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ: Οι ανεξήγητες καθυστερήσεις και το μίνι πραξικόπημα» στην πηγή: ΑΠΟΨΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ