Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ: Ο Κόκκαλης «απειλεί» την ιδιωτικοποίηση

ΟΠΑΠ: Ο Κόκκαλης «απειλεί» την ιδιωτικοποίηση

από
Μόνο 3 λεπτά

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, αφού δεν το κατάφερε εκ των προτέρων, τώρα «απειλεί»… εκ των υστέρων να τινάξει στον αέρα την εμβληματική ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, κάτι που αν συμβεί παρασέρνει αυτόματα στο γκρεμό τους οικονομικούς στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το θετικό κλίμα που αυτή εξέπεμψε προς τους διεθνείς επενδυτές.

Οι υποθέσεις των κρατικών λαχείων και του τεχνολογικού παρόχου αποτελούν τις δύο αιχμές του δόρατος που έχουν βάλει φωτιά στο σκηνικό, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ, που άρχισαν ήδη να μοιράζουν εξώδικα, ανακαλύπτουν ότι όποια πόρτα κι αν ανοίξουν στην Κηφισού βρίσκουν κι από ένα νέο «κοστούμι» κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Κόκκαλη. Πηγές κοντά στην κοινοπραξία μεταφέρουν εικόνα οργής κυρίως των Τσέχων του Γ. Σμέτς, που αν δεν ξεκαθαριστεί το τοπίο αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Μεγάλες ευθύνες για την εξέλιξη της υπόθεσης, κατά τις ίδιες πηγές, βαρύνουν το ΤΑΙΠΕΔ που, ενώ είναι αυτό που κατέχει το 33% του οργανισμού, λειτούργησε μέχρι τώρα ως θεατής και ξαφνικά, υπό το βάρος των αντιδράσεων της Emma Delta ζητεί από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να υπογράψει άμεσα και με «συναινετικό τρόπο» τις δύο κρίσιμες συμβάσεις. Η αγωνία του ΤΑΙΠΕΔ είναι μεν δικαιολογημένη γιατί έστω και αργά κατάλαβε ότι έξι μήνες μετά ούτε τα 190 εκ. από τα λαχεία έχουν εισρεύσει στα ταμεία του, αλλά και ότι αν τιναχτεί στον αέρα η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, θα χάσει και τα 652 εκ., με απροσμέτρητες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.

Από την άλλη όμως, η ηγεσία του ήταν αυτή που επέλεξε στάση αποχής από τις διεργασίες και μετάθεσης ευθυνών, με κορυφαίο παράδειγμα την κρίσιμη γενική συνέλευση της 6 Απριλίου που ενέκρινε τη σύμβαση τεχνολογικού παρόχου της Intralot.

«ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ»

Η μετωπική σύγκρουση Κόκκαλη- Emma Delta λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά το εξώδικο της τελευταίας με το οποίο καταγγέλλει ότι στη σύμβαση για τα λαχεία, υπάρχει ουσιώδης παραβίαση των όρων του διαγωνισμού αφού ουσιαστικό ο ΟΠΑΠ, που έβαλε τη μερίδα του λέοντος από τα 190 εκ. του τιμήματος, (περί τα 128 εκ.) καθίσταται όμηρος των δύο μικρότερων μετόχων της κοινοπραξίας (IntralotScientific Games).

Γιατί, ενώ έχει τα 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ της υπό σύσταση εταιρίας που θα τρέξει το project, για να πάρει απόφαση θα χρειάζεται την θετική ψήφο 8 μελών, και αντίστοιχα στη Γ.Σ. των μετόχων, ενώ έχει το 67% της εταιρίας θα χρειάζεται πλειοψηφία 75%. Όλα αυτά την ώρα που στους όρους του διαγωνισμού προβλεπόταν ότι ο επικεφαλής της κοινοπραξίας πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης. Για αυτό και, όπως επισημαίνεται, η συμφωνία των μετόχων της υπό σύσταση εταιρίας δεν στάλθηκε ολόκληρη στα Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο και ενέκρινε τη νομιμότητα του διαγωνισμού.

Αλλη μια «μαγική εικόνα» είναι και η σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου. Οι πληροφορίες λένε ότι άλλη σύμβαση προέβλεπε ο αρχικός διαγωνισμός για τον πάροχο, άλλη σύμβαση εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. του ΟΠΑΠ, και άλλη σύμβαση είναι αυτή που πέρασε από το Δ.Σ. του Οργανισμού, αλλά ακόμη δεν έχει υπογραφεί, κάτι που αν δεν υπάρξει ανατροπή, προγραμματίζεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα. Έτσι, παρά τη ρητή απαγόρευση που προέβλεπαν οι όροι του διαγωνισμού για οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση, στην τελικό μετά τπ Γ.Σ.- εκδοχή της η πενταετής (3-2 χρόνια) σύμβαση περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Intralot σχετικά με ρήτρες προστασίας του οργανισμού.

Παράλληλα, το συνολικό «πακέτο» υπερβαίνει τα 108 εκ.της αρχικής σύμβασης, με διάφορες «ουρές» της εποχής Σπανουδάκη, όπως αυτή για τη συντήρηση των τερματικών, με κόστος για υποχρεωτική περίοδο δύο ετών 46 εκ., που εκτοξεύεται στα 109 εκ. στην πενταετία.

Πηγές της αγοράς με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν επίσης ότι η Intralot μπαίνει «από το παράθυρο» και στις νέες δραστηριότητες του ΟΠΑΠ, καθώς ουσιαστικά της ανατίθεται το σύστημα για το ιντερνετικό στοίχημα (ενώ είχε επιλεγεί η Gteoh), αλλά και παράλληλα συστήματα (κάρτα παίκτη) που θα χρησιμοποιηθούν στα VLTs και στα όποια νέα παιχνίδια.

ΟΠΑΠ TV

 Επιπρόσθετα, ξαφνικά και χωρίς να προβλέπεται από το διαγωνισμό, μπήκε στη σύμβαση μέχρι και όρος για τον ΟΠΑΠ TV, με κόστος που κατά πληροφορίες φτάνει τα 1,5 εκ. ευρώ το μήνα. Πρόκειται για τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδίδεται μέσω αποκωδικοποιητή στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ με αμφίβολο εμπορικό αποτέλεσμα.

Καθησυχαστική, πάντως, εμφανίζεται η διοίκηση του ΟΠΑΠ, που χωρίς να τοποθετηθεί επί της ουσίας των καταγγελιών, υποστηρίζει ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες τόσο για την έγκριση της σύμβασης των λαχείων οπό τις αρμόδιες αρχές, όσο και για την υπογραφή του σύμβασης του τεχνολογικού παρόχου.

Διαβάστε το άρθρο “ΟΠΑΠ: Ο Κόκκαλης «απειλεί» την ιδιωτικοποίηση” στην πηγή DEAL NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ