Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ θα πάρει 2 ή και 3 απ’ τις άδειες των VLTs

ΟΠΑΠ θα πάρει 2 ή και 3 απ’ τις άδειες των VLTs

από
Μόνο 3 λεπτά

Εμπλοκή με τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΠΑΠ ΔΕΗ -ΟΤΕ  Η τρόικα έφτασε στην Αθήνα, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι · Οι ενδοκυβερνητικές αψιμαχίες και η οι τροϊκανοί έρχονται σε… δόσεις!

 

Το πρώτο κλιμάκιο ήδη έφτασε από εχθές, ενώ οι επικεφαλής τους ως αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο, εάν θα έρθουν σήμερα την Παρασκευή ή και τη Δευτέρα ακόμα. Πρόκειται για θρίλερ ή καλύτερα για εμπλοκή που περισσότερο έχει να κάνει με τις αποκρατικοποιήσεις. Το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμοι για το οριστικό πλάνο που θα «παραδίδαμε» στους δανειστές μας και θα ανακοινώναμε επίσημα διά στόματος Παπακωνσταντίνου στις 15 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα υπάρχοντα σχεδιασμό και ανεξαρτήτως των φάσεων που προβλέπεται να ακολουθηθούν σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, οι τομείς των λεγόμενων αποκρατικοποιήσεων χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες.
Τα ακίνητα του Δημοσίου και η γη που θα δοθούν για εκμετάλλευση με τη διαδικασία της μίσθωσης διάρκειας 99 χρόνων.
Το σκέλος αυτό ίσως είναι  το πιο έτοιμο, αν και πάντα υπάρχει το μεγάλο «αγκάθι» της μη καταγραφής ολόκληρης της περιουσίας του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν προβλήματα με ακίνητα που το Δημόσιο θεωρεί ότι είναι δικά του, τη στιγμή που την ιδιοκτησία τους διεκδικούν και ιδιώτες.
Οι ειδικοί σύμβουλοι που θα προσληφθούν, ο φορέας με τίτλο Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο Ακινήτων, που θα συστηθεί είναι έτοιμα, αλλά όλα ακόμα χρειάζονται δουλειά. Στόχος από τα ακίνητα είναι να αναλυθεί το 50% από τα 50 δισ. που πρέπει να εξασφαλιστούν.
Οι υπηρεσίες.

Στον τομέα  περιλαμβάνεται η αξιοποίηση και εκμετάλλευση μαρίνων, δρόμων και γενικά υποδομών και έργων. Εδώ τα πράγματα μοιάζουν πιο απλά, καθώς πέρα απ’ όσα ήδη ανακοινώθηκαν θα προσληφθούν σύμβουλοι και ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι οι κόντρες μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ήδη, αυτές έχουν αρχίσει στο παρασκήνιο σε υψηλούς κύκλους.
Η απελευθέρωση των τυχερών παιχνιδιών με τη χορήγηση των αδειών για το ιντερνετικό στοίχημα και τα βιντεολόττο.
Για τις πρώτες άδειες σχετικά με το στοίχημα, αυτές θα είναι απεριόριστες στον αριθμό και για το βιντεολόττο ο σχεδιασμός προβλέπει να δοθούν συνολικά επτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, επρόκειτο προς τα τέλη του μήνα ή στις αρχές του επόμενου ο ΟΠΑΠ Α.Ε. να πάρει δύο ή και τρεις απ’ τις άδειες του βιντεολόττο και οι υπόλοιπες να μοιραστούν στους ιδιώτες.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η εμπλοκή, όμως, που δημιουργήθηκε ήρθε από την Κομισιόν. Το νομοσχέδιο που αποστείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 23 Μαρτίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να εξεταστεί η συμβατότητα με το Κοινοτικό Δίκαιο.
Το σχέδιο νόμου μας επεστράφη για διορθώσεις. Η εμπλοκή που υπάρχει σημαίνει καθυστέρηση και μη σαφή θέση.
Το τέταρτο επίπεδο των  αποκρατικοποιήσεων, αυτό που περιλαμβάνει την πώληση των κρατικών επιχειρήσεων ή της συμμετοχής του κράτους είναι, καθώς φαίνεται το δυσκολότερο, καθώς υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις ακόμα και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης από βουλευτές και από στελέχη.
Μέχρι εχθές τουλάχιστον στο πλάνο των κινήσεων που είχε καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο για τις συμμετοχές του Δημοσίου προβλέπετο:

Η μη πώληση του ΟΠΑΠ,  τουλάχιστον μέσα σε χρονικό ορίζοντα 3 έως 5 ετών. Το Δημόσιο θεωρεί ότι ο Οργανισμός πέρα από το κοινωνικό έργο που προσφέρει, μπορεί να αναπτυχθεί και να δυναμώσει ιδιαίτερα, αλλά και να αντέξει στον όποιο ανταγωνισμό.

Με τις άδειες για τα «φρουτάκια», που θα πάρει με την ανάπτυξη του σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως των Βαλκανίων, θα συνεχίσει να αποκτά αξία.
Η μη πώληση του ΟΤΕ.

Οργανισμός μένει κι αυτός τουλάχιστον προς το παρόν εκτός πλάνου. Στο τέλος της χρονιάς λήγει το δικαίωμα που έχει η κυβέρνηση να πουλήσει μέχρι και το 10% των μετοχών της και η απόφαση είναι ΟΧΙ δεν θα γίνει χρήση του.
Για εθνικούς λόγους, αλλά και για θέμα τιμής, καθώς η μετοχή του βρίσκεται χαμηλά. Για το θέμα του ΟΤΕ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η χώρα μας δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Ευρώπη…
Την ίδια στρατηγική φαίνεται πως θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και για τη ΔΕΗ. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού μετά την απελευθέρωση με την είσοδο στην αγορά και ιδιωτών, φέρεται ότι θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και θα πωληθούν μόνο ορισμένα «κομμάτια» της.
Και γι’ αυτά, όμως, υπάρχουν πιέσεις υπό τη λογική ότι τόσο η ΔΕΗ, όσο και ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ είναι από τις εταιρείες που μπορούν να δώσουν τα χρήματα που το Δημόσιο έχει ανάγκη.
Εκεί που υπάρχει συμφωνία και περιλαμβάνονται σίγουρα στις αποκρατικοποιήσεις είναι η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ (πώληση ποσοστού), η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ο ΟΔΔΥΕ, το Καζίνο της Πάρνηθας, τα Λαχεία, ο ΟΔΙΕ, η ΛΑΡΚΟ.

Πηγή: DEALNEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ