Η κατάθεση επτά προσφορών για τον ΟΠΑΠ από Ελλάδα και εξωτερικό -ύστερα από διεθνή διαγωνισμό που διενεργεί το Ταμείο
Αποκρατικοποιήσεων- απέδειξε στην πράξη την υψηλή αδα του Οργανισμού. Από πλευράς μετοχικών επιδόσεων, ο ΟΠΑΠ αποτελεί μία από τις λίγες εισηγμένες που πραγματοποιεί σημαντικές χρηματοροές, καταβάλλει υψηλό μέρισμα και σημειώνει ετήσια άνοδο πάνω από τον Δείκτη FTSE25. Σε επίπεδο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι δωρεές του Οργανισμού και η προσφορά για κοινωφελή έργα είναι επίσης από τις υψηλότερες στην Ελλάδα και επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.
Ο Οργανισμός, όμως, επιτελεί εδώ και δεκαετίες το σημαντικό του έργο, καθώς με τις χορηγίες του στήριξε και στηρίζει τον ελληνικό αθλητισμό και πολιτισμό. Ενόψει της ιδιωτικοποίησης, ο ΟΠΑΠ κατέβαλε 375 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του μονοπωλίου στα τυχερά παίγνια (10 έτη) και 56ο εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση και λειτουργία 35-000 παιγνιομηχανημάτων.
Βάσει όσων προβλέπονται από τη διαγωνιστική διαδικασία των Κρατικών Λαχείων και του όρους της σύμβασης, η εφάπαξ καταβολή τιμήματος ανέρχεται σε 190 εκατ. ευρώ. Συνολικά 127,3 εκατ. ευρώ σε διάστημα ΐ2μήνου, εκ των οποίων περίπου 100 εκατ. ευρώ άμεσα, θα κληθεί να καταβάλει ο ΟΠΑΠ στο Ελληνικό Δημόσιο ως επικεφαλής της κοινοπραξίας που έπειτα από διεθνή διαγωνισμό απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για 12 έτη. Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική εκροή κεφαλαίων-μόλις πέρυσι ο ΟΠΑΠ συμφώνησε για τη δεκαετή επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο και την απόκτηση άδειας για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση των VLTs αντί 935 εκατ. ευρώ-, που θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ως αποτέλεσμα των εγγυημένων καταβολών προς το Δημόσιο από τη συμμετοχή του στα μικτά κέρδη των Κρατικών Λαχείων, κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς παραχώρησης.
Ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) ιδρύθηκε το 1958 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), δυνάμει του βασιλικού διατάγματος της από 20 Δεκεμβρίου 1958, ύστερα από εξουσιοδότηση που εδόθη με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν.Δ. 3865/1958, για την οργάνωση και τη λειτουργία του παιχνιδιού ΠΡΟΠΟ. Το 1999 μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με τους εξής σκοπούς:
-Την οργάνωση, λειτουργία και διεξαγωγή των παιχνιδιών ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, ΤΖΟΚΕΡ, ΜΠΙΝΓΚΟ-ΛΟΤΤΟ, ΚΙΝΟ, ΣΟΥΠΕΡ 3, ΣΟΥΠΕΡ 4, ΑΡΙΘΜΟΛΑΧΕΙΟ 5 ΑΠΟ 35 και των ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗΣ Ή ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (στα πάσης φύσεως ατομικά ή ομαδικά παιχνίδια, όπως και γεγονότων, n φύση των οποίων προσφέρεται για διεξαγωγή στοιχημάτων), καθώς και όποιου άλλου τυχερού παιχνιδιού ή παιχνιδιού γνώσεων ή τεχνικού παιχνιδιού ή παιχνιδιού που στηρίζεται σε οποιονδήποτε συνδυασμό των ανωτέρω, που στο μέλλον ήθελε να επιτραπεί και να ανατεθεί στην εταιρεία η λειτουργία και διεξαγωγή του σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και εκτός αυτής.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Ακόμη και με φορολόγηση του 30% των μικτών κερδών η καθαρή κερδοφορία του οργανισμού θα είναι πολύ υψηλή.
Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ Μπροστά σε νέες προκλήσεις με την ιδιωτικοποίηση» στην πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ