Περιστέρι, 28 Αυγούστου 2012-Προς όλους: τους Εργαζόμενους, τους Πράκτορες, τους εξωτερικούς συνεργάτες και εποπτικές αρχές
Αγαπητοί Συνεργάτες,
Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών παίρνει τέλος αυτές τις ημέρες. Με την ευκαιρία αυτή , θέλω να σας καλωσορίσω πίσω στην δουλειά και στα καθήκοντά μας. Ελπίζω να περάσατε καλά με τις οικογένειές σας και αυτούς που αγαπάτε. Να ξεκουραστήκατε για να αντιμετωπίσουμε την νέα χρονιά.
Στις λίγες εβδομάδες που είμαι μαζί σας είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργασθώ με αρκετά μέλη της οικογένειας της ΟΠΑΠ, τα οποία και ευχαριστώ για την ενημέρωση και βοήθεια που μού παρείχαν. Αυτή η εμπειρία, μου επιτρέπει να διαπιστώσω ότι όλοι ανεξαιρέτως οι συνεργάτες ενδιαφέρονται για το μέλλον της εταιρείας. Αυτό μου δίνει κουράγιο και δύναμη να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις, τις ευθύνες και τις προσδοκίες που απορρέουν από την θέση μου. Να αντιμετωπίσω τα καθήκοντά μου όχι μόνο ως «δουλειά» αλλά και ως «αποστολή». Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς. Η εταιρία είναι ιστορική, μεγάλη, διεθνώς γνωστή και … κερδοφόρα. Μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον οικονομικής κρίσης, κρατιέται υγιής. Όχι μόνο κάνει καλά την δουλειά της, αλλά συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο όσο κανένας άλλος οργανισμός στην χώρα. Ταυτόχρονα είναι ένας παράγων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών παγκοσμίου βεληνεκούς. Τέτοιες εταιρίες έχει η Ελλάδα μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Είμαστε μία από αυτές. Και γι΄ αυτό είμαστε περήφανοι.
Ασφαλώς όλοι θα αναρωτιέστε ποιές είναι οι προθέσεις της νέας διοίκησης. Πως και που θα πάει η εταιρία. Επιτρέψτε μου να δώσω ένα προσωπικό στίγμα και τόνο με την παρούσα επικοινωνία μας. Θέλω να λειτουργήσω ως ρεαλιστής αλλά και ως οραματιστής, ταυτόχρονα. Οι δύο έννοιες δεν είναι ταυτόσημες και ενδεχομένως ενίοτε αντιστρατεύονται η μία την άλλη. Λόγου χάριν δεν μπορεί κανείς να λειτουργήσει ως οραματιστής όταν δεν γνωρίζει το βάθος χρόνου που έχει στο μέλλον, για να εφαρμόσει τα σχέδιά του, όταν δεν μπορεί να χαράξει ένα μακροχρόνιο επιχειρηματικό σχέδιο. Όπως όλοι γνωρίζουμε – και χωρίς διάθεση καταλογισμού ευθυνών οπουδήποτε – δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί στην χώρα μας στο άμεσο αλλά και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, πολλώ δε μάλλον σε μακροχρόνιο ορίζοντα, λόγου χάριν πενταετίας. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι: τα μακροοικονομικά ζητήματα είναι αναπόφευκτο – δυστυχώς – να μας επηρεάζουν. Έτσι καλείται ο ρεαλισμός να επικρατήσει στις αποφάσεις μας. Αλλά ρεαλισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κάνουμε λάθη, επειδή λειτουργούμε «στην φούρια», κάτω από την πίεση έκτακτων γεγονότων. Μπορούμε να είμαστε ρεαλιστές, αλλά ταυτόχρονα οι ενέργειές και οι αποφάσεις μας να μην μας «κλειδώνουν» στο μέλλον σε συνθήκες δυσμενείς για την εταιρία. Έτσι το πρώτιστο καθήκον είναι να έχουμε την εταιρία έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Να την κρατάμε όπου είναι δυνατή και να την προετοιμάζουμε για ανάπτυξη σε νέες περιοχές δράσεις. Να τηρούμε τους νόμους του κράτους και να φροντίζουμε τις εταιρικές υποθέσεις όπως επιβάλλουν οι κανόνες της χρηστής διαχείρισης.
Αυτά που λέω και γράφω εδώ, δεν είναι μία ευχή, είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι μπορεί να ισχύσουν όχι μόνο στις δικές μου αποφάσεις και ενέργειες, αλλά και ως πυξίδα για όλους τους συνεργάτες της εταιρίας. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι αδύνατον. Θέλει λίγο περισσότερη προσπάθεια και σκέψη, ώστε να συνδυάζουμε τον ρεαλισμό και το όραμα στην καθημερινή μας δουλειά. Δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο το πώς «θα μπορούσαν ιδανικά» να είναι τα πράγματα διότι δεν λειτουργούμε στο κενό. Η διαχείριση μιάς εταιρίας δεν είναι ένα πείραμα φυσικής στο εργαστήριο ούτε απόλυτα μαθηματικά. Αντίθετα θα πρέπει να αναρωτιόμαστε τι είναι εφικτό να γίνει σε κάθε στιγμή της ημέρας, όπου έχουμε αμφιβολίες για ποιο δρόμο να τραβήξουμε.
Η εταιρία, ως ηγέτιδα του κλάδου της διεθνώς, έχει γύρω και μέσα της ομάδες ενδιαφερομένων και – γιατί όχι – συμφερόντων. Οι κοινωνικές ομάδες αθλητισμού, πολιτισμού και υγείας, οι παίκτες, οι πράκτορες, οι εργαζόμενοι, οι μέτοχοι, οι επενδυτές, οι αναλυτές, οι προμηθευτές, οι επόπτες, τα μέσα ενημέρωσης, το κράτος είναι μερικές μόνο από τις ομάδες που μας περιβάλλουν. Σε όλες αυτές τις ομάδες πρέπει να δείχνουμε το πιο καλό μας πρόσωπο. Η πρώτη μας αξιακή τοποθέτηση είναι πως κανείς «από τα αποδυτήρια» δεν θέλει το κακό μας. Άρα εμείς πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και κατανόηση. Πρέπει να εμπνέουμε εμπιστοσύνη προς όλους ότι κάνουμε την δουλειά μας σωστά για το συμφέρον της εταιρείας και του κοινωνικού και οικονομικού περίγυρου στον οποίο δραστηριοποιούμεθα:
Η ελληνική κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς. Πάμπολλες κοινωνικές δραστηριότητες υπάρχουν και λειτουργούν μόνον χάρις σε δωρεές και χορηγίες δικές μας. Πέραν αυτού, η εταιρία μαζί με τους πράκτορες και τους εργαζομένους, είναι ως οικονομικό μέγεθος ένα ιδιαίτερα σημαντικό κονδύλι εθνικού εισοδήματος, ένας πλούτος που προστίθεται στο ΑΕΠ της Ελλάδας. Επίσης αποτελούμε διαχρονικά τον μεγαλύτερο και συνεπέστερο φορολογούμενο της χώρας. Άρα κάνουμε το καθήκον μας με το παραπάνω και έτσι μας περιμένει η κοινωνία να πράττουμε στο μέλλον.
Το κοινό που συμμετέχει στα παιχνίδια που προσφέρουμε αποτελεί για εμάς πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Χωρίς πελάτες δεν υπάρχει καμία «επιχείρηση». Η προστασία του υπεύθυνου παιγνιδιού είναι καθήκον μας. Χωρίς προστασία και προσφορά του “υπεύθυνου παιχνιδιού”, ούτε τόσους πολλούς, ούτε τόσο πιστούς πελάτες θα είχαμε.
Οι πράκτορες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας, μαζί με τους εργαζομένους στην εταιρία. Είναι η βιτρίνα μας, η πρακτική καθημερινή εικόνα μας στην αγορά. Δεν μπορεί παρά αυτή η εικόνα να είναι άψογη.
Οι εργαζόμενοι είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο μας. Σε μία περίοδο ανεργίας χωρίς προηγούμενο, πρέπει να προφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κάνουμε τον χώρο δουλειάς καλύτερο, να αναδείξουμε τα ταλέντα που έχουμε μέσα στην εταιρία και να αναπτύξουμε τις ικανότητες όλων, ώστε να αισθάνονται πως είναι εφικτή μία σταδιοδρομία επιτυχίας μέσα στον Όμιλο ΟΠΑΠ.
Οι μέτοχοι και οι επενδυτές, αναμένουν να παράγουμε και να προσφέρουμε αξία την οποία επιδιώκουμε να βελτιώνεται και να αποδίδει, χάρις στις ενέργειες όλων μας μέσα στην εταιρία χωρίς εξαίρεση.
Οι προμηθευτές μας είναι συνεργάτες μας, δεν είναι «μέτωπο διαπραγματεύσεων». Με πολλούς από αυτούς έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις που δεν μπορούν να μεταβληθούν εύκολα και μονομερώς, γιατί ο κλάδος μας δεν προσφέρεται για άπειρες ανταγωνιστικές επιλογές. Μόνο με σωστούς προμηθευτές μπορούμε να αναπτυχθούμε παραπέρα.
Το κράτος σε ευρεία έννοια, το «Δημόσιο» όπως λέγεται, με τις όποιες μορφές λαμβάνει κατά περίπτωση (Εφορία, Εποπτικές αρχές, Μέτοχος, κλπ), παρέχει, εγγυάται και ορίζει το νομικό και νόμιμο πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε. Όχι μόνο δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να το συμβουλευόμαστε αλλά και μερικές φορές να το βοηθάμε ώστε να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, διότι μόνο εμείς γνωρίζουμε τόσο καλά τον κλάδο μας και έχουμε πολύτιμη συσσωρευμένη εμπειρία. Στην ευρεία έννοια του «κράτους» εντάσσεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα δικά της θεσμικά όργανα, τα οποία αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο.
Γενικά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στην καθημερινή μας πρακτική, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να λειτουργούμε σαν να είμαστε ένα κλειστό σύστημα. Απλά, διότι δεν είμαστε «κλειστό σύστημα», το αντίθετο μάλιστα: η ΟΠΑΠ είναι ένα πολύ ανοικτό σύστημα! Καμία επιχείρηση δεν λειτουργεί στο κενό, χωρίς το περιβάλλον της (κοινωνία, μέτοχοι, κράτος, προμηθευτές, πελάτες, κλπ). Η ενδο-επιχειρηματική ισορροπία (στόχοι, αποτελέσματα, ισολογισμός, ταμείο, έσοδα, έξοδα, κλπ), δεν επιτυγχάνεται μόνο χάρις στις δικές μας αποφάσεις και ενέργειες, αλλά και χάρις ή εξαιτίας των αποφάσεων και των ενεργειών τρίτων. Αυτό δεν μπορούμε ούτε να το σταματήσουμε, ούτε πάντα να το ελέγχουμε. Μπορούμε όμως να το παρακολουθούμε και να το επηρεάζουμε όπως και όσο πρέπει και στα πλαίσια των νόμων.
Τα παραπάνω σχετικά με το «περιβάλλον», επηρεάζουν κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα ασφαλώς σε κανονικές περιόδους οικονομικής ζωής, αλλά ισχύουν ακόμη περισσότερο σε περιόδους κακής οικονομικής συγκυρίας, όπως η τωρινή. Σήμερα, θέλω να σημειώσω πως δεν βιώνουμε μία «κανονική περίοδο», όπως υποθέτω όλοι θα συμφωνήσετε μαζί μου. Η κατάσταση της οικονομίας, όχι μόνο της Ελληνικής, είναι πρωτόφαντα παράξενη και απροσδιόριστη. Τα οικονομικά μοντέλα του παρελθόντος δεν είναι πλέον ικανά να βρουν και να προτείνουν λύσεις. Οι πολιτικές διαστάσεις των προβλημάτων μπερδεύονται με την οικονομική λογική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση – διέξοδος και ελπίδα μόλις τρία χρόνια πριν – είναι σε ένα σταυροδρόμι. Ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία τα πράγματα δεν ήταν τόσο περίπλοκα, τόσο γιγαντωμένα και τόσο επικίνδυνα.
Ανεξάρτητα από την πολιτική διάσταση της ανάλυσης την οποία μπορεί να προσδώσει ο καθένας σε μια τέτοια προσέγγιση, να διαφωνήσει ή συμφωνήσει με άλλους – και ο καθένας μπορεί ελεύθερα να συμφωνεί ή διαφωνεί – οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο Όμιλος ΟΠΑΠ δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι σαν ένα καράβι που πλέει πλησίστιο σε έναν ωκεανό φουρτούνας όπως αυτός της οικονομικής κρίσης. Κατά συνέπεια, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να λογαριάζει τις επιχειρηματικές υποθέσεις του Ομίλου, εισάγοντας και τη λογική της ανάλυσης της οικονομικής κρίσης και προπαντός των επιπτώσεών της.
Επιχειρηματικές υποθέσεις σημαίνει απλά: εταιρική διακυβέρνηση, δηλαδή λειτουργία σε κάθε επίπεδο και σε κάθε καθημερινή οικονομική ή άλλη συναλλαγή, με τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται η αξία της εταιρίας και να αποτρέπονται οι κίνδυνοι είτε προέρχονται εντός, είτε εκτός της εταιρίας μας. Αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον μου και σε αυτό καλώ – και παρακαλώ – όλους να με βοηθήσετε. Μόνος μου δεν μπορώ να πετύχω παρά ελάχιστα πράγματα. Αν λειτουργήσουμε ως ομάδα, μπορούμε να πετύχουμε όλους τους στόχους μας.
Κλείνοντας, αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι πως στις 20 μέρες που έχω στο «καράβι», έχω σχηματίσει βαθιά την πεποίθηση πως μπορούμε να το κρατήσουμε ζωντανό και αξιόμαχο, ό,τι και να συμβεί γύρω μας. Έχω ήδη εκτιμήσει τις εσωτερικές δυνάμεις, έχω κατανοήσει τις σχέσεις με το περιβάλλον, και βλέπω ότι τα σχέδιά μας για το μέλλον είναι δουλεμένα και προς την σωστή κατεύθυνση. Ασφαλώς βλέπω και αδυναμίες και ανάγκες διορθώσεων. Ποιος ζωντανός οργανισμός άλλωστε δεν έχει περιθώρια βελτίωσης; Αλλά δεν υπάρχει τίποτε το οποίο να μην μπορούμε να σχεδιάσουμε και να επιδιώξουμε με τις δυνάμεις μας. Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε, τώρα που είμαστε πετυχημένοι.
Με εκτίμηση προς τον κάθε εργαζόμενο και κάθε εργαζόμενη του Ομίλου ΟΠΑΠ.
Κώστας Λουρόπουλος
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.
ΥΓ: 1: Θέλω να σφίξω το χέρι με όλους σας. Θα το κάνω με τρόπο άμεσο και όχι ηλεκτρονικό στο προσεχές μέλλον.
ΥΓ: 2: Θέλω να είναι απόλυτα γνωστό προς όλους, ότι η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοικτή στον καθένα, οποτεδήποτε και για οποιοδήποτε θέμα πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζω.
Διαβάστε το άρθρο «ΜΗΝΥΜΑ κ.ΛΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ» στην πηγή: poeppp.org