Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ Δίνει….. «Λεφτά μόνο για την μπάλα»

ΟΠΑΠ Δίνει….. «Λεφτά μόνο για την μπάλα»

από
Μόνο 3 λεπτά

Για να προσδιορίσεις τη σημερινή σχέση του ΟΠΑΠ (και κατ’ επέκταση της εκάστοτε κυβέρνησης) με τον Αθλητισμό αρκεί να παραφράσεις εκείνη τη μυθική στιχομυθία Πανόπουλου – Σπάθα, απ’ τις κασέτες του Τριανταφυλλόπουλου: «Το ποδόσφαιρο να κερδάει και όλοι οι άλλοι να πάνε να γ…»!Ο Οργανισμός στρώνει κάθε χρόνο χρυσό χαλί δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρο το σύστημα που περιστρέφεται γύρω απ’ τη «στρογγυλή θεά» (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, Ενωση Β’-Γ’ Εθνικής, ΠΑΕ μεμονωμένα, κ.λπ.), την ίδια ώρα που όλα τα υπόλοιπα αθλήματα οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.

 

Πριν από λίγες ημέρες ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος διακωμώδησε την κατάσταση («Θέλουν να αφανίσουν τον αθλητισμό. Ετσι όπως πάνε, στους Ολυμπιακούς του 2016 θα στείλουμε μόνον άλογα για την ιππασία, χωρίς τους αναβάτες»), όμως αυτή η ιστορία με τα λεφτά του ΟΠΑΠ δεν είναι αστείο.

«Ο ΟΠΑΠ μάς συστήθηκε ως ο οργανισμός στην υπηρεσία του ελληνικού αθλητισμού, έτσι λειτουργούσε επί σειρά ετών και έτσι θέλει να παρουσιάζεται και τώρα. Δυστυχώς, εξαιρώντας το ποδόσφαιρο, αυτόν του τον στόχο δεν τον εκπληρώνει, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό συμβαίνει σε μια σκληρή οικονομικά εποχή, με σημαντικές περικοπές στις επιχορηγήσεις των σωματείων, των Ομοσπονδιών και των υπόλοιπων φορέων», υπογράμμισε στην «Ε» ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι ακόμα πιο ωμός όσον αφορά τον πραγματικό ρόλο του ΟΠΑΠ στον Αθλητισμό: «Μιλάμε για έναν οργανισμό τζόγου. Τι σχέση μπορεί να έχει με τον Αθλητισμό το ΛΟΤΤΟ, το ΚΙΝΟ ή το ΤΖΟΚΕΡ που βασίζονται σε κληρώσεις αριθμών; Από εκεί και πέρα η συμβολή του στον Αθλητισμό είναι μηδενική, αν αναλογιστούμε ότι από τα ετήσια κέρδη, που είναι περίπου 900 εκατ. ευρώ, διαθέτει ένα ποσοστό 8%, το οποίο στη συντριπτική του πλειονότητα πάει στο ποδόσφαιρο. Αλλωστε το λένε και τα αρχικά του: Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου», αναλύει ο πρόεδρος του μπάσκετ, περιγράφοντας κυνικά τον τρόπο που δουλεύει το σύστημα:

«Τα υπόλοιπα χρήματα απ’ το 8% χρησιμοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση για την άσκηση πολιτικής, μέσω καταχώρισης διαφημίσεων. Ακούω για ρήτρες, αλλά δεν έχω ακούσει να μπαίνει ρήτρα στις εφημερίδες που με τα πρωτοσέλιδά τους υποδαυλίζουν τη βία».

Βλέποντας τα δεδομένα, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν θα μπορούσε παρά να καταθέσει μία ριζοσπαστική πρόταση: «Να υπαχθεί ο ΟΠΑΠ, ως ανώνυμη εταιρεία, στο υπουργείο Οικονομικών, τα κέρδη του να μπαίνουν στον κρατικό κορβανά και ο Αθλητισμός να δικαιούται ένα συγκεκριμένο ποσοστό από τον ετήσιο προϋπολογισμό ».

Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος ανατρέχει στο παρελθόν για να βρει λύσεις για το παρόν και το μέλλον:

«Το έχω πει δεκάδες φορές. Λεφτά υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει βούληση. Πέρσι ο ΟΠΑΠ δαπάνησε περίπου 100 εκατ. για διαφημίσεις. Αν έκανε μία περικοπή της τάξεως του 30% στο συγκεκριμένο κονδύλι και διέθετε το ποσό αυτό στο σύνολο του αθλητισμού, θα κάλυπτε αμέσως το έλλειμμα που δημιουργείται απ’ τις περικοπές στις επιχορηγήσεις της Γ.Γ.Α. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 1995, όταν και τότε οι συνθήκες στον αθλητισμό ήταν άθλιες. Με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ο ΟΠΑΠ “έκοψε” 3 δισ. δραχμές από τις διαφημίσεις του και τα διέθεσε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για να πάρουμε όλοι μία ανάσα».

Το ποδόσφαιρο τινάζει την μπάνκα στον αέρα, αφού, σε συνάρτηση με τα λεφτά του ΟΠΑΠ, αποκομίζει ιλιγγιώδη ποσά από τα τηλεοπτικά συμβόλαια.

Ο πρόεδρος του βόλεϊ, Αχιλλέας Μαυρομάτης, αποδέχεται τη σκληρή πραγματικότητα («δεν μπορώ να σχολιάσω το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ, μια ανώνυμη εταιρεία, ενισχύει τον επαγγελματικό αθλητισμό, από τον οποίο εξάλλου πηγάζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του»), αλλά μέχρι ενός σημείου: «Για να υπάρξει επαγγελματικός αθλητισμός, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει και ερασιτεχνικός, εκεί όπου δηλαδή αναπτύσσονται τα αθλήματα, στη βάση. Ο ΟΠΑΠ πρέπει, στο πλαίσιο του κοινωνικού του ρόλου, να συμπαρασταθεί στα ερασιτεχνικά σωματεία»

ΠΗΓΗ :ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ