Απρόβλεπτες συνέπειες μπορεί να έχει η συμφωνία του ΥΠ.ΟΙΚ.-Ε.Ε. για τη φορολόγηση του ΟΠΑΠ. Μια αναφορά της
«Α+» την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την αποκρατικοποίηση του 29% του ΟΠΑΠ μοιάζει να ήταν… προφητική! Το εν λόγω ρεπορτάζ έκλεινε με τη φράση ότι «το επόμενο ερώτημα που θέτουν κάποιοι αφορά στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προσκόμματα στη διαδικασία πώλησης λόγω του υφιστάμενου καθεστώτος φορολόγησης των στοιχηματικών εταιρειών».
Και να, λοιπόν, που η φορολόγηση του ΟΠΑΠ τείνει να δημιουργήσει μείζον ζήτημα στην πώληση του mega «ασημικού» που έχει στα ράφια του το δημόσιο. Όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών, επήλθε συμφωνία του ΥΠ.ΟΙΚ. με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά στην εναρμόνιση της φορολογίας στην αγορά των παιγνίων, περιλαμβανομένων των παιγνίων που διεξάγονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε.
Ειδικότερα η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:
1] Από 1/1/2013 τα κέρδη των παικτών από τα παίγνια της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα φορολογούνται ανεξαρτήτως ύψους με 10%, όπως προβλέπεται και για τα κέρδη των παικτών από παίγνια στο διαδίκτυο και στα παιγνιομηχανήματα.
2] Από 1/1/2013 και μέχρι την 12/10/2020 επιβάλλεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα της ΟΠΑΠ Α.Ε. ίση με 30% επί του μικτού κέρδους από τα παίγνια που προβλέπονται στην από 15/12/2000 σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε.
3] Σχετικά με το χρονικό διάστημα από 13/10/2020 μέχρι και 12/10/2030 σημειώνεται ότι ήδη κατά τους όρους της επέκτασής της από 15/12/2000 σύμβασης, προβλέπεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη κατά ποσοστό 5%.
Επίσης, κατά τους όρους της επέκτασης μέρος του τιμήματος που κατεβλήθη το 2011 αντιστοιχεί σε προπληρωμή της διαφοράς μεταξύ 5% και 30%.
Σύμφωνα με την κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται μηχανισμός επιβεβαίωσης του ύψους της προπληρωμής σύμφωνα με μαθηματικό τύπο κατά τον οποίο μπορεί να υπάρξουν διορθωτικές πληρωμές εκατέρωθεν.
Κατά την από 12/12/2011 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε. για την επέκταση της διάρκειας της από 15/12/2000 σύμβασης, η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεσμεύεται από τη συμφωνία για τον μηχανισμό επιβεβαίωσης, δυνάμενη μόνο να καταγγείλει συνολικά την από 12/12/2011 σύμβαση.
4] Σε σχέση με τα έσοδα της ΟΠΑΠ Α.Ε. από παιγνιομηχανήματα θα προβλεφθεί ότι, αν τα έσοδα της ΟΠΑΠ Α.Ε. υπερβούν ορισμένα όρια, το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη της ΟΠΑΠ Α.Ε. από τη σχετική δραστηριότητα θα αυξάνεται από το προβλεπόμενο σήμερα ποσοστό 30% κλιμακωτά και μέχρι κατ’ ανώτατο όριο το ποσοστό 35%.
Όπως ήταν φυσικό, η ανακοίνωση των λεπτομερειών της παραπάνω συμφωνίας δημιούργησαν ένα κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον του Οργανισμού, το οποίο αποτυπώθηκε και στο ηλεκτρονικό ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης (19/9), και αφού είχαν προηγηθεί στην αρχή της εβδομάδας οι σχετικές ανακοινώσεις για το νέο καθεστώς φορολόγησης, η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 4,31 ευρώ, καταγράφοντας ιλιγγιώδη πτώση της τάξης του -18,37%, όταν στο προηγούμενο επταήμερο η μετοχή του Οργανισμού είχε φτάσει τα 6,77 ευρώ! Μάλιστα σε ανάλυσή της η UBS εκτιμά ότι «τα νέα από τη φορολόγηση στον ΟΠΑΠ μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες», επηρεάζοντας τις ταμειακές ροές (cash flow) του Οργανισμού.
Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος υποστηρίζει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ένας τόσο υψηλός φόρος θα πάρει την τελική νομική έγκριση, αλλά ούτε και το εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση. Σημειώνει δε ότι επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν οι αλλαγές θα επηρεάσουν όλα τα παιχνίδια του Οργανισμού. Αν πάντως η φορολόγηση φτάσει συνολικά στο 30%, το ποσό θα είναι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ ή το 54% των EBITDA.
Από την άλλη, η Beta ΑΕΠΕΥ εκτιμά με δική της ανάλυση ότι η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει στην τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ τις περί τη φορολόγηση εξελίξεις, καθώς η αποτίμησή της διαμορφώνεται στο 1,4 δισ. ευρώ έχοντας υποχωρήσει 33% από την ημέρα που δημοσιεύθηκε στον Τύπο η σχετική ρύθμιση του φόρου.
Όπως αναφέρει η Beta: «Σε ό,τι αφορά την επιβολή του φόρου παρατηρούμε τα εξής:
- Η απόφαση εξασφαλίζει το μονοπώλιο στα υφιστάμενα παιχνίδια έως το 2030.
- Το ύψος του φόρου αν και είναι το υψηλότερο το οποίο επιβάλλεται σε χώρα της Ευρωζώνης δημιουργεί σοβαρό εμπόδιο εισόδου σε άλλους διοργανωτές διαδικτυακού στοιχήματος καθώς οι αποδόσεις των παικτών είναι σημαντικά υψηλότερες περιορίζοντας (ή και μηδενίζοντας) το περιθώριο κέρδους».
Το παιχνίδι μόλις τώρα ξεκινάει…
3 εκδηλώσεις που επιβεβαίωσαν τη στήριξη του ΟΠΑΠ σε όλο το εύρος του ελληνικού αθλητισμού
Την οικογένεια του επαγγελματικού μπάσκετ υποδέχτηκε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της η ΟΠΑΠ Α.Ε., προκειμένου να πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Οργανισμού η κλήρωση της Basket league ΟΠΑΠ 2012-2013, αλλά και να βραβευθούν οι κορυφαίοι της περσινής χρονιάς, μεταξύ των οποίων ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος θα ταξιδεύσει από το Βελιγράδι για να παραλάβει το βραβείο του κορυφαίου προπονητή της χρονιάς.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΣΑΚΕ, σε συνεργασία με την ΟΠΑΠ, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΑΚΕ κ. Γιώργος Χαλβατζάκης, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης κ. Παναγιώτης Τσαγκρώνης, ως εκπρόσωπος της ΕΟΚ, καθώς και πλήθος καλαθοσφαιριστών από όλες τις ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα, αλλά και εκπρόσωποι των ομάδων και άλλων φορέων.
Εξάλλου, την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Caravel, δόθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ενόψει του Κλασικού Μαραθώνιου της Αθήνας, που ως γνωστόν πραγματοποιείται τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου και του οποίου Μέγας Χορηγός είναι η ΟΠΑΠ ΑΕ.
Χθες Παρασκευή, τέλος, η διοίκηση του Οργανισμού υποδέχτηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του ΟΠΑΠ στον Κηφισό τους αθλητές της Παραολυμπιακής Ομάδας, που εκπροσώπησαν πανάξια την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η προετοιμασία, όσο και η συμμετοχή των αθλητών στους Αγώνες εξασφαλίστηκε από την ΟΠΑΠ Α.Ε.
Διαβάστε το άρθρο «Η εναρμόνιση φέρνει… δυσαρμονίες» στην πηγή: ΑΠΟΨΗ