Συνέβη προ εβδομάδος και η πληροφορία δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση: Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε σε συνομιλητές του την άποψη ότι ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ δεν θα προχωρήσει, γιατί η κυβέρνηση φοβάται τις αντιδράσεις της… διαπλοκής. Η σιγουριά, με την οποία προεξοφλείτο η αποτυχία της ιδιωτικοποίησης, ήταν τόσο απόλυτη, ώστε βασίμως υπέθετε κανείς ότι αυτός που το έλεγε κάτι παραπάνω ήξερε.
Ο καιρός όμως ήρθε, οι προσφορές ανοίχτηκαν, ο πλειοδότης ανεδείχθη, η προσφορά για το 33% του Οργανισμού θεωρείται από την αγορά λογική, η προίκα που θα πάρει το Δημόσιο δεν είναι ευκαταφρόνητη, ενώ διόλου απίθανο μετά την προθεσμία που δόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το τελικό τίμημα να είναι και υψηλότερο. Αίφνης, λοιπόν, αυτοί -που στο παρασκήνιο προέβλεπαν με βεβαιότητα καφετζούς ότι ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος- από χθες διαμαρτύρονται ότι ο διαγωνισμός ήταν «στημένος». Και να σου οι ανακοινώσεις και να σου οι διαμαρτυρίες και να σου οι απειλές.
Η αντίδραση είναι τόσο σφοδρή, ώστε δύο πράγματα δύναται να υποθέσει κανείς:
Πρώτον, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται εκνευρισμό για την ποιότητα της πληροφόρησης που είχε για την εξέλιξη του διαγωνισμού και τον εξωτερικεύει. Αν στα υψηλότερα κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει λάθος εικόνα για μια ιδιωτικοποίηση, γιατί να μην υπάρχει εσφαλμένη πληροφόρηση και για άλλα ζητήματα; Ο αιφνιδιασμός της Κουμουνδούρου, που δεν είναι ο πρώτος -είχε προηγηθεί και η συγχώνευση της Εθνικής, για την οποία επίσης υπήρχε λάθος εικόνα-, πιστοποιεί ότι το σύστημα αντιπληροφόρησης της Αριστεράς είναι καλό, όταν πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα του κράτους, αλλά προβληματικό όταν αφορά τις εξελίξεις στην αγορά. Θυμίζω και την πρόσφατη κοινοβουλευτική γκάφα γιο το έγγραφο της Deutsche Bank, που δήθεν υπέγραφε ο διοικητής της, ενώ επρόκειτο γιο συνωνυμία.
Δεύτερον, αισθάνεται απογοήτευση γιο το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν σκοντάφτει. Εντάξει, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση που θα αλλάξει το κλίμα στην οικονομία. Η κομβική είναι της ΔΕΠΑ, στην οποία θα λάβει τελικώς μέρος -όπως αποφασίστηκε χθες στη Μόσχα- και η Gazprom.
Αλλά, διάβολε! Δεν είναι δυνατόν να απαιτείς από την κυβέρνηση να μη λάβει νέα μέτρα τον Ιούνιο και από την άλλη να δίνεις με όλη σου την ψυχή τον αγώνα για να μη χάσει το κράτος το μονοπώλιο στον τζόγο. Δεν βγαίνει και ιδεολογικά.
Από πότε η Αριστερά επενδύει στο 1 -2-Χ για να αποκτήσει ανάπτυξη η χώρα; Από πού κι ως πού θα σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία -όπως λέει- μέσω των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ; Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει όσο είναι νωρίς.
Διαβάστε το άρθρο «ΦΑΝΕΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ… ΧΑΝΟΥΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ» στην πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ του Μανώλη Κωττάκη