Μια σειρά από τα ηχηρότερα ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου, σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται διεθνώς στην παροχή τεχνολογικών «πακέτων» τζόγου, καθώς επίσης και ο ΟΠΑΠ από τη θέση του κεντρικού ρυθμιστή των εξελίξεων, έχουν αρχίσει πλέον να μετρούν αντίστροφα για το βαρύτιμο «τρόπαιο» των 8 δισ. ευρώ.
Στα επίπεδα αυτά υπολογίζεται ότι θα είναι ο ετήσιος τζίρος του φιλόδοξου project με τα 35.000 «φρουτάκια» που θα ξεκινήσουν να βγαίνουν στην ελληνική αγορά, από τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων της εφετινής χρονιάς…
Η (από μέρα σε μέρα) αναμενόμενη δημοσιοποίηση του κανονισμού λειτουργίας των ηλεκτρονικών μηχανημάτων τζόγου (VLTs), είναι εκείνη που και τυπικά θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εξαιρετικά μεγάλη μπίζνα. Η οποία στην ολοκληρωτική της μορφή, εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει τουλάχιστον 1 δισ. επιχειρηματικά έσοδα, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα αποδίδονται ως φόροι στο ελληνικό Δημόσιο.
Ήδη, οι διεργασίες έχουν πυκνώσει με άξονα τον ΟΠΑΠ, ο οποίος σε χρονικό διάστημα 12 μηνών από τώρα θα έχει εγκαταστήσει 16.500 «φρουτάκια» σε ειδικούς χώρους, σε διάφορα σημεία της επικράτειας. Επί του παρόντος, αναμένεται από τον ΟΠΑΠ η επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει την υποστήριξη του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος για τη λειτουργία των μηχανημάτων τζόγου.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε τρεις εταιρίες που έχουν υποβάλλει προσφορές: Τη G-Tech, τη Scientific Games και την Ιντραλόττου Σωκράτη Κόκκαλη.
Πέραν τούτων, στον ΟΠΑΠ έχουν υποβληθεί προσφορές από 14 εταιρίες, οι οποίες ενδιαφέρονται για να προμηθεύσουν το λογισμικό και τα 16.500 «φρουτάκια».
Οι πληροφορίες λένε ότι ανάμεσα στις εταιρίες αυτές είναι οι μεγαλύτερες του είδους διεθνώς. Από Αμερική, Αυστραλία, Βρετανία και Βόρεια Ευρώπη. Μεταξύ των 14 είναι και μια εξειδικευμένη εταιρία του ομίλου Κοπελούζου, ενώ σ’ αυτό το επιχειρηματικό σκέλος δε μετέχει η Ιντραλότ. Εκτιμάται ότι ο ΟΠΑΠ θα επιλέξει όχι μία, αλλά τέσσερις εταιρίες, προκειμένου να μην υπάρξει εξάρτηση από έναν και μόνο προμηθευτή. Είναι επίσης πολύ πιθανό, ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα προχωρήσει στην απευθείας αγορά των 16.500 VLTs (το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 6.000 έως 10.000 ευρώ το ένα), αλλά θα αναζητήσει προσφορότερες λύσεις. Είτε το leasing είτε μια συμφωνημένη προμήθεια επί των εσόδων. Όπως όλα δείχνουν, ο ΟΠΑΠ σχεδιάζει να ξεκινήσει με τουλάχιστον 100 αίθουσες VLTs τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ το καλοκαίρι του 2015 το αργότερο θα έχουν τεθεί σε λειτουργία και τα 16.500 «φρουτάκια». Από εκεί και έπειτα θα αρχίσει να τρέχει το δεύτερο σκέλος του project, που αφορά την παραχώρηση άλλων 28,50 VLTs, σε 4 έως 10 ενδιαφερόμενους, κατόπιν διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα στους διεκδικητές των αδειών θα είναι οι επιχειρηματίες Κόκκαλης, Μπόμπολας, Κοντομηνάς, Κοπελούζος και Μελισσανίδης. Πιθανότατα, ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει και από πλευράς των αδελφών Λασκαρίδη, αλλά και ορισμένους άλλους που εξετάζουν προς το παρόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα με τα όσα ακούγονται, η πλευρά Βαρδινογιάννη δεν θα εμπλακεί με το συγκεκριμένο project.
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟΥΣ
Σε κάθε περίπτωση, οι άδειες για τα «φρουτάκια» απευθύνονται σε «ισχυρά πορτοφόλια», γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι ανάμεσα στους επιχειρηματίες μπορεί να δημιουργηθούν και κοινοπρακτικά σχήματα, με τη συμμετοχή και ξένων ενδιαφερομένων. Αν ληφθεί υπόψιν ότι ο ΟΠΑΠ έχει πληρώσει στο Δημόσιο 16.000 ευρώ για τη δεκαετή άδεια, για κάθε ένα «φρουτάκια», τότε ως αφετηρία για την παραχώρηση του συνολικού «πακέτου» των 18.500 VLTs μπορεί να θεωρηθούν τα περίπου 300 εκατ. ευρώ. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι άδειες θα είναι μάλλον 4 και θα αφορούν περί τα 4.600 VLTs η μία.
Οι όποιοι τελικοί υποψήφιοι, μπορεί να προτείνουν διάφορες μορφές αποπληρωμής στον ΟΠΑΠ (ακόμη και ποσοστό από τα έσοδα), ενώ σε ότι αφορά την προμήθεια των μηχανημάτων τζόγου, που είναι επίσης ένα μεγάλο κόστος, θα κάνουν τις δικές τους επιλογές εκείνοι που θα λάβουν τις άδειες. Σαφώς, πολλά θα κριθούν από το πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό, όταν ο ΟΠΑΠ αναπτύξει πλήρως το δίκτυο με τα αμιγώς δικά του 16.500 «φρουτάκια». Ο κανονισμός λειτουργίας των VLTs, που θα εκδοθεί από την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων θα ξεκαθαρίσει, αν σε κάθε ειδική αίθουσα (game hail) θα τοποθετούνται 25 ή 50 «φρουτάκια», αν και για τη δεύτερη εκδοχή έχουν διατυπωθεί ζωηρές ενστάσεις από τις επιχειρήσεις των καζίνο. Οι συγκεκριμένες και ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, θα μένουν ανοιχτά από τις 9 το πρωί ως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ οι παίκτες θα παίζουν μόνο με ατομικές κάρτες, οι οποίες θα έχουν πλαφόν ως προς το ύψος του ημερήσιου ή του μηνιαίου ποσού που μπορεί να ξοδεύει κάποιος στα «φρουτάκια». Το «πλαφόν» αυτό αναμένεται να καθοριστεί αργότερα ως προς το ύψος του. Εκ των πραγμάτων, ο ΟΠΑΠ και οι πράκτορες θα συζητήσουν προσεχώς το τι μορφή θα πάρει η συνεργασία τους στα VLTs. Είναι πιθανό να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί πρακτόρων που θα διαχειρίζονται ορισμένες από τις αίθουσες παιγνίων, ενώ σε ορισμένα προποτζίδικα μπορεί να δοθεί η άδεια από τον ΟΠΑΠ, για να έχουν μέχρι τρία μηχανήματα τζόγου. Έτσι κι αλλιώς, όλα αυτά θα κριθούν στο προσεχές διάστημα με βάση την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΟΠΑΠ.
ΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Η επιχείρηση «φρουτάκια» δεν έχει φυσικά μόνο προοπτικές για σημαντικά έσοδα, αφού συνεπάγεται και αυξημένα κόστη. Πέραν των εξόδων για τα μηχανήματα, υπάρχουν τα ενοίκια των αιθουσών, οι πληρωμές των υπαλλήλων, αλλά και μια σειρά από μηνιαία τέλη που φτάνουν τα 700 ευρώ ανά αίθουσα, με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Το κάθε ποντάρισμα των παικτών στα «φρουτάκια» θα ξεκινά από 10 σεντς και θα φτάνει μέχρι τα δύο ευρώ. Τα μηχανήματα τζόγου θα επιστρέφουν σχεδόν το 90% του τζίρου στους παίκτες (pay out), οι οποίες όταν κερδίζουν πάνω από 100 ευρώ θα τους παρακρατείται φόρος (υπέρ του Δημοσίου) 10%. Πηγές της αγοράς υπολογίζουν ότι στο κάθε «φρουτάκια» ο μέσος ημερήσιος τζίρος μπορεί αν είναι 600 ευρώ, εκ των οποίων τα 55 με 60 ευρώ θα μένουν στο «κουτί» ως ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης. Επ’ αυτών των ακαθάριστων εσόδων το 30% θα το παίρνει το κράτος, το οποίο στη συνέχεια θα δίνει το 0,5% στην Επιτροπή Παιγνίων. Από τη δημοσιοποίηση του κανονισμού λειτουργίας, ο ΟΠΑΠ έχει περιθώριο 12 μηνών να αναπτύξει το δικό του δίκτυο των 16.500 VLTs, ενώ στους επόμενους 12 μήνες θα πρέπει να έχουν παραχωρηθεί τα 18.500 «φρουτάκια». Αν δεν παραχωρηθούν όλα, τότε όσα μείνουν θα περάσουν στον έλεγχο του ΟΠΑΠ. Υπολογίζεται ότι απ’ όλα τα VLTs, τα μισά περίπου θα λειτουργήσουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Με τους ιδιώτες ενδιαφερόμενους να έχουν κοινή αντιμετώπιση με τον ΟΠΑΠ και όχι κάποιες ξεχωριστές «ζώνες» δραστηριοτήτων.
Διαβάστε το άρθρο “Όλο το project με τα “φρουτάκια” στην πηγή “DEAL NEWS”.