Αρχές Οκτώβρη, ο ΟΠΑΠ μπαίνει στον… αστερισμό του «Τίγρη» μετά τις εγκρίσεις από την Βουλή και την Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα ολοκληρώσουν και τυπικά τη μεταβίβαση του 33% του Οργανισμού στην κοινοπραξία Emma Delta. Η πρώτη μεγάλη και εμβληματική αποκρατικοποίηση, «ψήφος εμπιστοσύνης» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη χώρα, αλλά και «φιλί της ζωής» στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, φέρει τη σφραγίδα του Δημήτρη Μελισσανίδη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας έχει κερδίσει ήδη δύο μεγάλα στοιχήματα στο θέμα του ΟΠΑΠ. Το πρώτο ήταν ότι με τη δική του κυρίαρχη παρουσία στην Emma Delta κατάφερε να κρατήσει τον Οργανισμό σε ελληνικά χέρια. Το δεύτερο, ότι με την παρέμβασή του κατέστη δυνατό να «λειανθούν» οι μεγάλες διαφορές και να επιτευχθεί το deal που φέρνει στα κρατικά ταμεία 652 εκ. ευρώ. Το τρίτο στοίχημα είναι, στη νέα εποχή που ανατέλλει ήδη στην Κηφισού, να καταφέρει να απογειώσει και πάλι τον ΟΠΑΠ, που λόγω της οικονομικής κρίσης και της νέας φορολογίας 30% αναμένεται να σημειώσει φέτος θεαματική βουτιά σε επίπεδο κερδοφορίας από τα 505 εκ.
του 2012, στα 116 εκ., κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου (μείωση καθαρών κερδών κατά 70,5% στα 38,9 εκ., έναντι 131,9 εκ.το 2012).
Το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι, αλλά ο Μελισσανίδης, μαζί με τον έτερο μεγαλομέτοχο της Emma, Τσέχο Γιρι Σμετς, έχουν εδώ και καιρό καταστρώσει το πλάνο της «επόμενης μέρας».
Οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια του διαγωνισμού ξέρουν ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο και χωρίς την αποφασιστική παρέμβαση του Μελισσανίδη η υπόθεση θα μπορούσε να οδηγηθεί ακόμη και σε ναυάγιο. Ιδιαίτερα όταν το επιτελείο της Emma Delta ήρθε αντιμέτωπο με τα κατεστημένα συμφέροντα που επί χρόνια απολαμβάνουν προνομιακή αντιμετώπιση στην Κηφισού.
Και αυτό γιατί ουσιαστικά αξιώθηκε από τους νέους ιδιοκτήτες να δώσουν «λευκή επιταγή», παραλαμβάνοντας έναν ΟΠΑΠ «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του μόνιμου προμηθευτή, της Intralot του Σ. Κόκκαλη. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορούσε να γίνει κατανοητό και αποδεκτό, ούτε από τους ξένους μετόχους της κοινοπραξίας, ούτε φυσικά από το Μελισσανίδη. Έτσι ακολουθήθηκε από την αρχή «επιθετική τακτική» με το «ξετίναγμα» όλων των επίμαχων συμβάσεων, αλλά και με την τήρηση των «χρυσών ισορροπιών» που θα απέτρεπαν το ναυάγιο. Άλλωστε, η επένδυση στον ΟΠΑΠ αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην Emma Delta και μια ενδεχόμενη αποχώρηση από το project, πέρα από το ανεπανόρθωτο πλήγμα στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, θα εξυπηρετούσε μόνο αυτούς που εξαρχής «πόνταραν» στην αποτυχία προκειμένου να διαιωνίσουν το δικό τους «καθεστώς» στον ΟΠΑΠ.
Ο Μελισσανίδης, που γνωρίζει «απ έξω κι ανακατωτά» το ελληνικό πολιτικό, επιχειρηματικό και οικονομικό status, αλλά και τη δύναμη και τα «πλοκάμια» των διαπλεκόμενων συμφερόντων, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, προσδιορίζοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης, έτσι ώστε και να διασφαλισθούν τα συμφέροντα της κοινοπραξίας, αλλά και να μην «ξεφύγει η κατάσταση».
Στην κρίσιμη φάση της κατάθεσης της αρχικής προσφοράς της Emma Delta, που « Ο ίδιος έβαλε τα περισσότερα χρήματα (157 εκατ. ευρώ) από τους άλλους μέτοχους της Emma Delta » ήταν 622 εκ., στο τραπέζι των μεγαλομετόχων της κοινοπραξίας τέθηκε ο προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να ανεβάσουν το τίμημα όπως ζητούσε το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο Σμετς και οι τεχνοκράτες σύμβουλοι του, βάζοντας κάτω τα νούμερα, ήταν αρνητικοί, μέχρι να παρέμβει ο Μελισσανίδης που με το χαρακτηριστικό του ύφος είπε «αφήστε τους αριθμούς και πάμε να πάρουμε τη δουλειά». Έτσι κατατέθηκε η βελτιωμένη προσφορά των 652 εκ. και όλα πήραν το δρόμο τους.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση και η ανάληψη των ηνίων του Οργανισμού τον κατατάσσουν σε ακόμη πιο κορυφαίο σκαλοπάτι του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη. Αυτό δεν φαίνεται να αρέσει σε ορισμένους -επιχειρηματικά συμφέροντα, media, και συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα- που μετά την υπογραφή της συμφωνίας δυνάμωσαν τις επιθέσεις εναντίον του, γιατί διαβλέπουν πως θα κοπούν οι… μάσες του παρελθόντος. Τον ίδιο, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντος του, τον αφήνουν αδιάφορο αυτές οι επιθέσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει αστείες.
Η πορεία μέχρι το μεσημέρι της 12ης Αυγούστου, όταν από τη Νότια Γαλλία βρέθηκε στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην οδό Κολοκοτρώνη για να βάλει την υπογραφή του στο τελικό κείμενο της συμφωνίας ήταν «διακεκαυμένη». Είχε προηγηθεί βροχή εξώδικων με τα οποία αμφισβητήθηκε κάθε γράμμα των επίμαχων συμβάσεων για τα λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ, που η Emma Delta θεωρεί ότι εί ναι σε βάρος των συμφερόντων του Οργανισμού. Τα ποσοστά προμήθειας 3,3% επί του τζίρου των λαχείων για τα supply agreements των Intralot και Scientific Games, η «ομηρεία» του ΟΠΑΠ μέσα από τις καταστατικές προβλέψεις της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., η διάρκεια και οι εξτρά χρεώσεις «από το παράθυρο» της σύμβασης τεχνολογικού παρόχου της Intralot, με την οποία δεσμεύονται οι νέοι ιδιοκτήτες για την επόμενη πενταετία, αποτελούν κάποια από τα πρώτα θέματα που θα αντιμετωπίσει -συναινετικά αρχικά, αλλά και με νομικά μέσα αν χρειαστεί- η νέα διοίκηση του Οργανισμού από τα μέσα Οκτωβρίου.
Μέχρι τότε όμως, θα υπάρξει και το πρώτο crash test, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η Γ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία για την έγκριση της κύριας σύμβασης για την αποκρατικοποίηση, αλλά και των supply agreements, με την Emma Delta να αξιώνει την αναθεώρησή τους, έχοντας ρίξει στο τραπέζι την πρόταση της Lottomatica να αναλάβει την ίδια δουλειά με το 50% του κόστους, που σημαίνει όφελος για τον ΟΠΑΠ περί τα 170 εκ.
Διαβάστε το άρθρο ” Όλο το πλάνο για την “επόμενη μέρα” του ΟΠΑΠ” στην πηγή DEAL NEWS