Στην παρούσα φάση που διέρχεται η χώρα, με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα τα οποία έχει, δεν θα μπορούσε κανείς να παραβλέψει και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για τα δημοσιονομικά της χώρας από την εισαγωγή και ανάπτυξη των «αγαθών του τζόγου».Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει εδώ είναι, «ποιος είναι τελικά ο τρόπος που πρέπει (αν πρέπει τελικά) να εισαχθούν τα εν λόγω αγαθά;».
Είναι γενικά αποδεκτό αλλά και αποδεδειγμένο από το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και γνωστό σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τις Κυβερνήσεις, πως το μέχρι σήμερα καθεστώς διάθεσης των «αγαθών του τζόγου» , με τις όποιες αδυναμίες έχει (κυρίως εξ αιτίας των πολιτικών που εφαρμοστήκαν αλλά τις ανομίας – ατιμωρησίας που αποτελεί μέχρι σήμερα βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας) έχει προσφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη (άρρηκτα συνδεδεμένα με αντίστοιχα κοινωνικά οφέλη) στην χώρα μέσω του ΟΠΑΠ, ο οποίος εδώ και 50 συνεχή έτη είναι ο βασικός νόμιμος πάροχος των «αγαθών».
Το σχέδιο νόμου, όπως αυτό εμφανίζεται σήμερα, προτείνει ένα άλλο μοντέλο διάθεσης των «αγαθών του τζόγου» στην χώρα ,επικαλούμενο τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από αυτά που σήμερα φέρνει το μοντέλο της διάθεσης των παιχνιδιών μέσω του ΟΠΑΠ.
Η Κυβέρνηση με το «άνοιγμα» της αγοράς και με τον τρόπο που περιγράφεται στο σχέδιο νόμου έχει στόχο φέτος την είσπραξη 700 εκατ. ευρώ και άλλων 625 εκατ. ευρώ από νέες άδειες και δικαιώματα τυχερών παιγνίων..
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, πρέπει να «πάνε όλα καλά» με τους διεθνείς διαγωνισμούς, τους οποίους πρέπει να προκυρηξει και να ολοκληρώσει μέσα στο χρονικό διάγραμμα που τις επιβάλλουν οι όροι του «μνημονίου».
Εδώ όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την ικανότητα της χώρας να σχεδιάζει και να ολοκληρώνει τέτοιες διαδικασίες αλλά και τις συνέπειες μιας καθυστέρησης.
Είναι σαφές, έτσι όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου και την προώθηση του, πως με το άνοιγμα της αγοράς επέρχεται η πλήρης απαξίωση της ΟΠΑΠ Α.Ε., μιας εκ των σημαντικότερων εταιρειών (τόσο από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας όσο και από χρηματιστηριακής) στην οποία μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος.
Είναι απορίας άξιων, τουλάχιστον και για τον πιο καλοπροαίρετο παρατηρητή, πως ΕΝΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ και ΠΛΕΟΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (η πορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι γνωστή σε όλους μας και μάλιστα βρίσκεται στην ΚΟΡΥΦΗ στον κλάδο, όχι μόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη) εν τέλη σχεδιάζει νέα προϊόντα και ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΟΧΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, αλλά μέσω άλλων ανταγωνιστικών εταιρειών (προς το ελληνικό της), που τα κέρδη τους θα προωθούνται στο εξωτερικό.
Και εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η ΟΠΑΠ Α.Ε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και η κυβέρνηση οφείλει να της συμπεριφερθεί ανάλογα αλλιώς θα κατηγορηθεί (και όχι άδικα) για ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΣΗΜΙΚΩΝ σε εξευτελιστικές τιμές.
Τον παραπάνω συλλογισμό ενισχύει η πρόσφατη επιστολή – πρόταση που έστειλε η Fernbank Partners LLC προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η οποία επισημαίνει πως η αξία του ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αυξηθεί από τα σημερινά επίπεδα των 4,08 δισ. ευρώ σε 47 δισ. Ευρώ !!!, εάν ακολουθηθεί το σχέδιο που προτείνει η εταιρεία.
Η Fernbank Partners LLC αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Συμφωνούμε με τις θέσεις του υπουργείου ως προς την επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ πέραν του 2010 και τη νομιμοποίηση των on line παιχνιδιών στην Ελλάδα. Όμως, σε ό,τι αφορά την πώληση του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΠΑΠ, υπάρχει μια πολύ πιο συνετή προσέγγιση που θα μπορούσε να παράξει πολύ περισσότερα κεφάλαια για το κράτος», αναφέρει η επιστολή.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Fernbank, το δημόσιο δεν θα πρέπει να πουλήσει το ποσοστό του στον ΟΠΑΠ, αλλά να κάνει μία «απλή αλλαγή» στην άδεια του οργανισμού, με την οποία υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί η αξία του κατά 21 δισ. Ευρώ !!! σε σχέση με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση, δηλαδή περίπου στα 25 δισ. ευρώ.
«Η μέθοδος αυτή είναι απλή. Ο ΟΠΑΠ έχει την άδεια να λειτουργεί ως ο αποκλειστικός πάροχος τυχερών νόμιμων παιχνιδιών στην Ελλάδα. Όμως, αυτή η άδεια δεν είναι αιώνια, αλλά λήγει το 2020. Από επενδυτική σκοπιά, αυτό καθιστά το μέλλον του ΟΠΑΠ μετά το 2020 άγνωστο και το να υποθέτει κανείς ότι ο ΟΠΑΠ θα λειτουργεί κάτω από παρόμοιες συνθήκες μετά το 2020 δεν είναι συνετό».
Έτσι, σύμφωνα με την πρόταση της Fernbank, το κράτος θα πρέπει να αλλάξει την άδεια του ΟΠΑΠ, ώστε αυτή να μην λήγει ποτέ, καθώς με μία τέτοια κίνηση υπολογίζεται ότι θα αυξήσει την αξία του οργανισμού κατά 6,25 φορές. Κάτω από αυτό το σενάριο, το ποσοστό του 34% του κράτους στον ΟΠΑΠ θα αξίζει 8,5 δισ. ευρώ, !!!! αντί για 1,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή μόνο με αυτή την κίνηση το Ελληνικό κράτος εξοικονομεί 5 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που σήμερα επιδιώκει με το «άνοιγμα» της αγοράς.
Το δεύτερο σκέλος της πρότασης της Fernbank είναι το άνοιγμα της αγοράς των on line παιχνιδιών αποκλειστικά στον ΟΠΑΠ, με τον ταυτόχρονο αποτελεσματικό αποκλεισμό των παράνομων παρόχων παιχνιδιών. Με αυτή την κίνηση, η αξία του ΟΠΑΠ αυξάνεται περαιτέρω, από τα 25 δισ. ευρώ (που προβλέπονται παραπάνω) στα 47 δισ. ευρώ, με το ποσοστό του δημοσίου να αγγίζει τα 16 δισ. Ευρώ !!!»
Τέλος, ακόμα και αν δεν είναι σοβαρή μια τέτοια μελέτη (Fernbank ), η Κυβέρνηση έχει κάποια καλύτερη μελέτη που να την οδηγεί στο σχεδιασμό του σχεδίου νόμου?
Άρθρο του Παναγιώτη Ντόμαλη