Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Οι εμπλοκές του ΟΔΙΕ που οδήγησαν στη σύλληψη του CEO

Οι εμπλοκές του ΟΔΙΕ που οδήγησαν στη σύλληψη του CEO

από
Μόνο 4 λεπτά

Αναπάντητα ερωτήματα εξακολουθεί να προκαλεί στον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος

κ. Αλ. Ζαχαρή η πρόσφατη σύλληψή του από τις αρχές για χρέη προς το Δημόσιο, στις 2 Φεβρουαρίου, ως νόμιμου εκπροσώπου του ΟΔΙΕ. Μιλώντας στην «Κ» επισημαίνει ότι η σύλληψή του έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία του Οργανισμού, που σηματοδοτείται από την αποκρατικοποίησή του, ενώ ας σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα την ίδια ημέρα που πραγματοποιόταν δημοπρασία αλόγων, η οποία ήταν κρίσιμη για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, που συνεχώς φθίνει.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο θέμα, η μετακίνηση του ιπποδρόμου από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο (2004) και η εισαγωγή των βιβλίων εσόδων – εξόδων (2010) στους κατόχους αλόγων έπληξαν καθοριστικά τις δραστηριότητες του Οργανισμού. Πριν από το 2004, το 90% του στοιχηματισμού πραγματοποιόταν στα ταμεία του Οργανισμού και μόλις το 10% σε πράκτορες. Σήμερα, το 95% του στοιχηματισμού γίνεται σε πράκτορες, επιβαρύνοντας επιπλέον την κερδοφορία του Οργανισμού κατά 6%, όση δηλαδή είναι η προμήθεια των πρακτόρων.

Ύφεση στα… άλογα

Η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών του Οργανισμού εντάθηκε ειδικά μετά το 2010, με την οικονομική ύφεση να διευρύνεται, αλλά και την απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να επιβάλει βιβλία εσόδων – εξόδων στους κατόχους των αλόγων ιπποδρομιών. Η απόφαση αυτή έδιωξε από τον ιππόδρομο όλους τους χομπίστες-κατόχους ενός ή δύο αλόγων, αφήνοντας τον ιππόδρομο στους λιγοστούς επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν στους στάβλους τους πολύ μεγάλο αριθμό αλόγων. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να περιοριστεί, αφού τα 1.500 άλογα έγιναν 600, οι κούρσες μειώθηκαν, ενώ παράλληλα σημειωνόταν το φαινόμενο, σε μια κούρσα να τρέχουν τα άλογα δύο ή τριών ιδιοκτητών. Ως συνέπεια οι αποκαλούμενοι «αλογομούρηδες» αποσύρθηκαν απ’ τον στοιχηματισμό των ιπποδρομιών.

Η κάμψη των εσόδων στις ελληνικές ιπποδρομίες ήταν της τάξης του 65%. Περιορίσθηκε όμως στο -35% χάρις στη συνεργασία του ΟΔΙΕ με την PMU, όπου οι παίκτες στον ιππόδρομο, μπορούσαν να στοιχηματίσουν σε κούρσες αλόγων που διεξάγονταν στη Γαλλία. «Η κίνηση αυτή έσωσε τον ΟΔΙΕ από μια κατάρρευση εσόδων», παραδέχεται ο κ. Ζαχαρής.

Και δεν ήταν μόνον αυτό. Η συνεργασία με την PMU έβγαλε από την αφάνεια τον ΟΔΙΕ. Εκτός της PMU, ενδιαφέρθηκε και η νοτιοαφρικανική Phumelela πέρα από τις εγχώριες Intralot και Avenir. Η διοίκηση του ΟΔΙΕ, μάλιστα, συνέπλευσε με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε ό,τι αφορά τη στρατηγική αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού. Το Ταμείο πρόκρινε τον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας από το ιπποδρομιακό στοίχημα που συνιστούσε πάγιο αίτημα της διοίκησης του ΟΔΙΕ. «Φανταστείτε τον ΟΠΑΠ να χτίζει και να συντηρεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις των ομάδων που συμμετέχουν στα παιχνίδια του», λέει ο κ. Ζαχαρής. «Σε ένα τέτοιο σενάριο», παραδέχεται, «σίγουρα ο ΟΠΑΠ δεν θα ήταν η πιο κερδοφόρος επιχείρηση της Ελλάδος».

Η δημοπρασία

Υπάρχει όμως και μια άλλη σύμπτωση στην περιπέτεια του κ. Ζαχαρή. Την ημέρα της σύλληψής του πραγματοποιόταν μια δημοπρασία αλόγων, στην οποία ο ΟΔΙΕ επιδοτούσε την αγορά αλόγων, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Η πρώτη δημοπρασία, πριν από λίγους μήνες, απέφερε περίπου 60 νέα άλογα, ενώ η δεύτερη, στο άκουσμα της σύλληψης, απέφερε μόνον 6 άλογα.

Οφειλές 84 εκατ. ευρώ

Ο κ. Ζαχαρής συνελήφθη για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 84 εκατ. ευρώ. Από αυτές, τα 83 εκατ. ευρώ αφορούσαν καταπτώσεις εγγυήσεων για δάνειο ύψους 208 εκατ. ευρώ που συνήψε ο ΟΔΙΕ το 2003 και το 1 εκατ. ευρώ αφορούσε στη μη καταβολή φόρων. Και οι δύο οφειλές ήταν σε γνώση του μοναδικού μετόχου, δηλαδή του υπ. Οικονομικών, αφού επανειλημμένως η διοίκηση του ΟΔΙΕ είχε αιτηθεί τη κεφαλαιοποίηση των συγκεκριμένων οφειλών.

«Προσωπικά, θα γδύσω τον Οργανισμό για να καταβάλω το ένα εκατ. ευρώ (που αφορούν στη μη καταβολή φόρων)», λέει ο κ. Ζαχαρής, αποποιούμενος ταυτόχρονα οποιαδήποτε ευθύνη για τα 83 εκατ. ευρώ που καταλογίζει το υπ. Οικονομικών στον ΟΔΙΕ σχετικά με το δάνειο των 208 εκατ. ευρώ. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν παρελθούσες οφειλές (από μη καταβολή φόρων), ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, που βαρύνουν τις προγενέστερες διοικήσεις προ του 2010. «Με αυτές τις οφειλές τι πρόκειται να συμβεί;» αναρωτιέται.

Επένδυση-βάρος

Κατά τον κ. Ζαχαρή, ευθύνες δεν υπάρχουν μόνον σ’ αυτούς που «βάρυναν» τον ΟΔΙΕ με μια τεράστια επένδυση, πέρα από κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα του Οργανισμού να αποπληρώσει, αλλά επιπλέον και όσοι δεν έκαναν τίποτε για την αξιοποίησή του. Ο ίδιος σημειώνει ότι στο παρελθόν είχε προτείνει διάφορα σχέδια στο υπ. Οικονομικών για την αξιοποίηση του ακινήτου. Μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν η μεταφορά της έδρας του ΟΠΑΠ στις αχανείς και ανεκμετάλλευτες εγκαταστάσεις του ΟΔΙΕ, η εγκατάσταση και συνεκμετάλλευση ενός καζίνο, η δημιουργία φωτοβολταϊκών και ακόμη η εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας στην «Ολυμπιακά Ακίνητα».

Αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις

Η τραγική κατάσταση στον ΟΔΙΕ περιγράφεται και σε σημείωμα του νομικού συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου για την αποκρατικοποίηση του οργανισμού. Στο συγκεκριμένο σημείωμα, που φέρει ημερομηνία 14/10/2011, γίνεται λόγος για κατασχέσεις των ακινήτων του ΟΔΙΕ από τη ΦΑΕΕ Αθηνών για οφειλές ύψους 53,2 εκατ. ευρώ και τη δέσμευση των καταθέσεων του οργανισμού και των νόμιμων εκπροσώπων του προς διασφάλιση των αξιώσεων. Επίσης, το Δημόσιο έχει εγγράψει υποθήκη επί των ακινήτων του ΟΔΙΕ, ύψους 51,5 εκατ. ευρώ, για τις απαιτήσεις του από τα δάνεια. «Είναι σαφές ότι το Δημόσιο πρέπει να προχωρήσει σε ρύθμιση της έκρυθμης κατάστασης, διότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο συνδυασμός αρνητικής καθαρής θέσης, με ακίνητη περιουσία υψηλού κόστους αλλά μη συνδεόμενη με την παραγωγικότητα του ΟΔΙΕ δεν αποτελεί επίζηλο περιουσιακό στοιχείο», καταλήγει ο νομικός σύμβουλος του Δημοσίου.

Η διοίκηση του OΔΙΕ πρότεινε στην τελευταία Γ.Σ. των μετόχων –δηλαδή στο ΥΠΟΙΚ– την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 96 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να κεφαλαιοποιηθούν όλες οι υποχρεώσεις. Το Δημόσιο φυσικά την απέρριψε, αλλά ενέκρινε μια αύξηση του μ.κ., ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ταμειακές ανάγκες. Κάποιος θα ανέμενε ότι μεταξύ αυτών θα συγκαταλέγονταν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη μη καταβολή φόρων ύψους 1 εκατ. ευρώ. Εν τούτοις, το υπ. Οικονομικών, διά του αρμοδίου ειδικού γραμματέα των ΔΕΚΟ, κ. Γ. Κυριακού, αξίωσε τα 3,5 εκατ. ευρώ να καταβληθούν σε αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης του προσωπικού (περίπου 2,5 εκατ. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα (1 εκατ. ευρώ) να καταβληθούν στη Φιλίππειο Ένωση και την PMU, τα οποία όφειλε ο ΟΔΙΕ


Διαβάστε το άρθρο «Οι εμπλοκές του ΟΔΙΕ που οδήγησαν στη σύλληψη του CEO» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Του Βαγγελη Mανδραβελη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ