Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Ο “βαρόνος” του κάμπου με τους “δολοφόνους”

Ο “βαρόνος” του κάμπου με τους “δολοφόνους”

από
Μόνο 4 λεπτά

Τον Μάρτιο στο ακροατήριο η πιο συγκλονιστική υπόθεση με την καλοστημένη κρεατομηχανή που έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εκατοντάδες ευυπόληπτους πολίτες της Κεντρικής Ελλάδας.Η εξαπάτηση, κατά το βούλευμα, ήταν οργανωμένη.

Γίνεται λόγος για παράνομο τζίρο, που είναι αδύνατο να προσδιοριστεί, αλλά διευκρινίζεται ότι μέσα στο «πλυντήριο» υπολογίζεται ότι «ξεπλύθηκαν» πάνω από 18.000.000 ευρώ.

Η επερχόμενη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού τζόγου με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που διψά για έσοδα ώστε να βουλώσει τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού, ανοίγει νέες πληγές στην ελληνική κοινωνία. Οι αετονύχηδες και τα λαμόγια ετοιμάζονται για τον νέο γύρο που άφησαν στη μέση στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Φτιάχνουν αίθουσες, παίρνουν άδειες και ξαναγυρνάνε στο παλιό γνωστό μεροκάματο του διαβόλου. Το ρολόι του χρόνου ξαναγυρνά πίσω σε μια δραματική επιστροφή στο ματωμένο παρελθόν των «πειραγμένων» κουλοχέρηδων και τα φρουτάκια των βαρόνων του μαύρου χρήματος, που διέλυσαν, κατέστρεφαν και ξεκλήρισαν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Γιατί όπου υπάρχουν ανέχεια και φτώχεια βασιλεύει ο τζόγος.

Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Άνθρωποι τίναξαν τα μυαλά τους στον αέρα χάνοντας τα πάντα στον τζόγο. Άλλοι δηλητηριάστηκαν με φυτοφάρμακα. Μεροκαματιάρηδες, αγρότες και εισοδηματίες βρέθηκαν κρεμασμένοι στη σκάλα του σπιτιού τους. Ακόμα και βουλευτές «συνελήφθησαν» να παίζουν μετά μανίας «φρουτάκια». Σήμερα έχουν ξεχαστεί όλα!

Οι μόνοι όμως που δεν ξέχασαν είναι τα θύματα του τζόγου. Όσοι απ’αυτούς έμειναν ζωντανοί δεν έσπασαν το κεφάλι τους στον τοίχο και μπορούν ακόμα να μιλήσουν δημόσια. Ελάχιστοι από τους κατεστραμμένους κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Σχεδόν κανένας δεν δικαιώθηκε. Η μόνη υπόθεση που εκκρεμεί εκδικάζεται τον Μάρτιο στην Κεντρική Ελλάδα. Τα πραγματικά περιστατικά θυμίζουν κινηματογραφική ταινία με ήρωες νεοελληνικές φιγούρες του θεσσαλικού κάμπου.

Στις 8 Μαρτίου 2010 (έπειτα από τέσσερις αναβολές) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας παραπέμπεται για να δικαστεί με αμετάκλητο βούλευμα ο «βαρόνος» του «μαύρου χρήματος» του θεσσαλικού κάμπου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο «Βασιλιάς» και αφεντικό του ηλεκτρονικού τζόγου.

Οικονομική αφαίμαξη

Η οικογενειακή επιχείρηση καλείται να λογοδοτήσει για το ξεκλήρισμα και την οικονομική αφαίμαξη που έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εκατοντάδες πολίτες της Κεντρικής Ελλάδας, εκ των οποίων ελάχιστοι τελικά αποφάσισαν να μιλήσουν στις ανακριτικές αρχές ώστε να σπάσει το απόστημα που μόλυνε μια ολόκληρη κοινωνία. Να αποκαλυφθούν οι σκοτεινοί ρόλοι, να έρθουν στο φως οι διαπλοκές αστυνομικών «προστατών» που ήξεραν αλλά απέκρυπταν, δικαστικών που πληροφορούνταν αλλά δεν πλησίαζαν, γνωστών πολιτικών που κρύβονταν πίσω από τη σκιά τους ακολουθώντας την τακτική της στρουθοκαμήλου.

Η καλοστημένη «κρεατομηχανή» που άλεσε, ρήμαξε, διέλυσε και σε κάποιες περιπτώσεις έστειλε ακόμα και στον τάφο ευκατάστατους οικογενειάρχες ήταν απλή.

Σύμφωνα με το αμετάκλητο βούλευμα 1379/2008 του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου δόλωμα ήταν το αφορολόγητο κέρδος, σύμμαχος το αρρωστημένο πάθος των παικτών και «όπλο» τα πειραγμένα μηχανήματα τζόγου στα οποία τα θύματα έριχναν περιουσίες και κέρδιζαν ως ανταμοιβή δηλητήριο χασούρας. Απόλυτος άρχοντας των ηλεκτρονικών μηχανών ήταν κατά το βούλευμα ο κατηγορούμενος «πάιερ φαμίλιας». Ως τις 2 Νοεμβρίου του 2005, όταν ύστερα από έφοδο της Αστυνομίας ο πάμπλουτος επιχειρηματίας συνελήφθη και πήγε μια βόλτα από τα παγωμένα κελιά του Κορυδαλλού.

Η οικογένεια των κατηγορουμένων (σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία) διατηρούσε στην Καρδίτσα πάνω από έξι αισχροκερδή καταστήματα, που στα φανερά ήταν απλά ηλεκτρονικά ψυχαγωγίας και με τηλεκοντρόλ πίσω από τους πάγκους γίνονταν αδηφάγα «φρουτάκια» με τζογαδόρικη «πόκα». Στα μηχανήματα ειδικοί τεχνικοί «τσίγκλαγαν» τις πλακέτες. Ενώ κατά τη διάρκεια του πυρετώδους παιχνιδιού η κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης εμφάνιζε μεγάλο ποσό ως πιθανό κέρδος για να ρεφάρει ο παίκτης, στην ουσία τον παραπλανούσε.

Εταιρίες – φαντάσματα

Την ίδια ώρα η φαμίλια μάζευε εκατομμύρια και διοχέτευε τα έσοδα σε νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες που κάποιες από αυτές αποτελούσαν εταιρίες-φαντάσματα. Παράλληλα ο πακτωλός των εκατομμυρίων επενδυόταν και σε πολυδιαφημισμένες μετοχές την περίοδο 1996-2001, όταν γίνονταν τα «αεροπλανάκια» στις μεγάλες κομπίνες του Χρηματιστηρίου. Η κατηγορούμενη οικογένεια φέρεται ότι προχώρησε και σε αγορές ακινήτων (μόνον ο πατριάρχης της οικογένειας εμφανίζεται κάτοχος και νομέας 13 ακινήτων), ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων (όπως πολυτελές ξενοδοχείο στην κοσμοπολίτικη λίμνη Πλαστήρα), απόκτηση γης (ακόμα και στο Δήλεσι Σχηματαρίου).

Ενδεικτικά κατά το κατηγορητήριο οι εμπλεκόμενοι ρουφώντας το μεδούλι των πελατών τους από το 1991 ως το 2000 δήλωναν έσοδα γύρω στα 90.000.000 δραχμές, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσαν 50 τραπεζικούς λογαριασμούς (700.000.000 δραχμές). Από την άλλη, μόνον το 199899 είχαν μη δηλωθέντα κέρδη από μετοχές 370.000.000 δραχμές.

Από την απαγόρευση στον online εκσυγχρονισμό των τυχερών παιχνιδιών

Το νέο νομοσχέδιο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα δίνονται άδειες για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών του τζόγου.
Για τη λειτουργία των κουλοχέρηδων γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού τους και προσαρμογής τους σε ευρωπαϊκά πρότυπα τυχερών ηλεκτρονικών παιγνίων (Ισπανία, Γαλλία). Εκεί τα τυχερά παιχνίδια επιτρέπονται σε ειδικούς χώρους με χαμηλό ποσοστό κέρδους για τους ιδιοκτήτες των μηχανημάτων (το 92% των χρημάτων που παίζονται επιστρέφεται στους παίκτες και το υπόλοιπο 8% αποτελεί κέρδος για κάθε μηχάνημα, δηλαδή μπαίνει στην τσέπη του μαγαζάτορα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγεται ότι όλα τα παιχνίδια θα είναι συνδεδεμένα online με το κεντρικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα ποσά που παίζονται.. . . Κάτι τέτοιο όμως είναι ανέφικτο, όπως ανεδαφικά είναι και όσα λέγονται για το χαμηλό κέρδος των ιδιοκτητών καταστημάτων, που πάλι θα βρουν τον τρόπο για να κλέβουν και να θησαυρίζουν πίσω από την πλάτη του κράτους ή με την αρωγή «λαδωμένων» δημόσιων λειτουργών.

Εκπομπές

 Υπενθυμίζεται ότι τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια («φρουτάκια») απαγορεύτηκαν το 2002 με νόμο της τότε κυβέρνησης Σημίτη μετά τον σάλο που ξέσπασε έπειτα από πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών για θύματα και «βαρόνους» τυχερών παιγνίων.Η απαγόρευση αφορούσε την εγκατάσταση όλων ανεξαιρέτως των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε δημόσιους χώρους.

Κατά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης υποβλήθηκαν προσφυγές και από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα επιβάλλοντας πρόσημο 11,5 εκατ.ευρώ ετησίως. Πολλοί λένε ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε με πολιτική δουλοπρέπεια το θέμα, με αποτέλεσμα να γίνουμε για μια ακόμη φορά πανευρωπαΐκώς ρεζίλι.

Πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ