Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Ο «τυχερός» χάρτης αλλάζει!

Ο «τυχερός» χάρτης αλλάζει!

από
Μόνο 5 λεπτά

Δραματικές είναι οι αλλαγές που θα επικρατήσουν από την 1η Μαρτίου στο χάρτη των πρακτορείων του ΟΠΑΠ στη Λέσβο, αφού, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Ε», συνολικά 12 από τα υπάρχοντα σε όλο το νησί θα σταματήσουν τη λειτουργία τους την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, μετά από καταγγελία της σύμβασής τους από πλευράς του Οργανισμού, αφού δεν δέχθηκαν να υπογράψουν τη νέα που τους προτάθηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν.

Παρότι στο σύνολο της χώρας, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, περίπου 4.000 πράκτορες σε σύνολο 4.500, συμφώνησαν να υπογράψουν τη νέα ατομική σύμβαση συνεργασίας, στη Λέσβο όσοι αρνήθηκαν, αγγίζουν σε ποσοστό το 50%, δημιουργώντας σοβαρές ανακατατάξεις στα όσα είχε συνηθίσει ο «παίκτης», κυρίως μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Όσοι πράκτορες διαφώνησαν, είχαν ενημερωθεί με εξώδικο του Οργανισμού από πέρυσι, ότι ο ΟΠΑΠ κατήγγειλε τις συμβάσεις τους, δίνοντάς τους χρονικό περιθώριο λειτουργίας για έναν ακόμη χρόνο, ως το τέλος δηλαδή του Φεβρουαρίου 2018.

Τι ισχυρίζεται ο ΟΠΑΠ

Σύμφωνα με τον κ. Κόουπ, το νέο πλαίσιο συνεργασίας ΟΠΑΠ – πρακτόρων αποτελεί καταλύτη στην υλοποίηση της στρατηγικής στο δίκτυο του Οργανισμού, δημιουργώντας μια σειρά από απτά οφέλη, τα οποία επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, στον ΟΠΑΠ να δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο και ανταγωνιστικό προϊόν αθλητικού στοιχηματισμού. Ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ επεσήμανε ακόμη προς τους αναλυτές ότι η σύμβαση έχει καταρτιστεί με βάση εμπορικά κριτήρια και ότι είναι δίκαιη προς όλους. Κυρίως όμως εξασφαλίζει σταθερότητα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σημαντικά οφέλη, επίσης, για τους πράκτορες προκύπτουν και από τις κεντρικές συμφωνίες, στις οποίες προχώρησε ο ΟΠΑΠ για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και ασφάλιση.

Τι καταγγέλλουν οι πράκτορες

Από τη δική τους πλευρά, οι πράκτορες που δεν υπέγραψαν, καταγγέλλουν την επιχειρούμενη καταχρηστική επιβολή των νέων συμβάσεων από τον ΟΠΑΠ, επισημαίνοντας πως εκτός του ότι περιλαμβάνουν αμφιβόλου νομιμότητας διατάξεις, καταργούν όλα τα δικαιώματά τους, καθιστώντας τους έρμαια στις εκάστοτε διαθέσεις της εταιρείας. Συγκεκριμένα, μέσω της νέας σύμβασης, ο Οργανισμός αποκτά υπερεξουσίες και η διοίκησή του μπορεί πλέον χωρίς κανένα εμπόδιο να προχωρήσει σε πλήρη αναδιάταξη του δικτύου των πρακτορείων, αφαιρώντας άδειες από πράκτορες και δίνοντας καινούργιες σε όποιους επιθυμεί, διαγράφοντας το δικαίωμα πώλησης και μεταβίβασης. Παράλληλα, ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να κρίνει τους υπαλλήλους των πρακτορείων, αλλά και να αφαιρεί άδειες εάν δεν επιτυγχάνονται οι οικονομικοί στόχοι της διοίκησης.

Την ίδια στιγμή απαιτεί από τους ιδιοκτήτες των πρακτορείων να αναλάβουν όλα τα λειτουργικά έξοδα και τις επενδύσεις που θα τους υποδείξει να γίνουν στα πρακτορεία. Επιπρόσθετα, ο ΟΠΑΠ μέσω των οικονομικών όρων της σύμβασης, μειώνει το ποσοστό της προμήθειας για τα παιχνίδια από 8% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο σε 6%, καθιστώντας για πολλά πρακτορεία μη βιώσιμο το εγχείρημα της διατήρησης αδειών.

Ποιοι κλείνουν, ποιοι μένουν

Μόλις τέσσερα πρακτορεία θα παραμείνουν ανοικτά στην πόλη της Μυτιλήνης, από τα 15 που δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα, ενώ στο υπόλοιπο νησί διατηρούνται ανοικτά όλα τα σημεία του δικτύου πλην εκείνου του Πολιχνίτου. Εκείνοι που δέχθηκαν να υπογράψουν τη νέα σύμβαση συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ είναι οι κ.κ. Νταλαμπέκης, Μανιάτης, Τσαουσέλλης (απέκτησε την άδεια της κ. Παπαπάντου) και Σαλιαμπούκος, ο οποίος μάλιστα προέβη και σε μετεγκατάσταση του πρακτορείου του. Αντίθετα, δεν συμφώνησαν και καλούνται να κλείσουν στην πόλη της Μυτιλήνης τα πρακτορεία των κ.κ. Πολυπαθέλλη, Χατζέλλη, Δανιήλ, Πεσμαζόγλου, Σαραντίδη, Δήμου, Βούρου και Γδούτου, καθώς επίσης και τρία ακόμη πρακτορεία σε Μόρια, Λάρσο και Πολιχνίτο.

Να σημειωθεί, ότι στη Λήμνο και οι πέντε πράκτορες που δραστηριοποιούνται στο γειτονικό νησί, συμφώνησαν να παραμείνουν στο δίκτυο του ΟΠΑΠ, υπογράφοντας τη νέα ατομική σύμβαση συνεργασίας.

Ένας από τους πράκτορες του νησιού μας που εξαναγκάζεται σε λουκέτο, καταθέτει τη δική του οπτική 

«Επιχειρούμενος εκβιασμός»

 

Από τα 23 πρακτορεία του νησιού, τα 12 θα «παραδώσουν» τα κλειδιά τους σε λίγες ημέρες, αφού ο ΟΠΑΠ θα προβεί σε κλείσιμο των μηχανών τους. Η άρνηση της υπογραφής της νέας ατομικής σύμβασης συνεργασίας, έχει ολέθριες συνέπειες για τα μισά πρακτορεία του Οργανισμού στη Λέσβο και ένας εκ των πρακτόρων που δεν πείστηκαν για την ανάγκη συνέχισης της επαγγελματικής σχέσης με τον ΟΠΑΠ, μιλά στο «Ε» για την απόφαση αυτή, θέλοντας ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυμία του από τη στιγμή που οι δύο πλευρές οδηγούνται σε δικαστική διαμάχη.

«Η νέα σύμβαση που μας προτάθηκε είναι ένας επιχειρούμενος εκβιασμός από τη μεριά του ΟΠΑΠ προς τους πράκτορες. Ο Οργανισμός καταχράται τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην αγορά, θέτοντας στους πράκτορες ένα ανήθικο δίλημμα. Ή υπογράφετε με αυτούς τους όρους, που μειώνουν τις προμήθειες, οδηγώντας μας σε ένα παρατεταμένο άγχος επίτευξης στόχων ή κλείνετε τα πρακτορεία», μας εξηγεί.

Η παράταση λειτουργίας εκπνέει σε λίγες ημέρες και το ερώτημα είναι τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια. «Ο ΟΠΑΠ κλείνει τις μηχανές. Επομένως εμείς βάζουμε λουκέτο. Θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να ενημερωθούμε πού και πώς θα παραδοθεί ο εξοπλισμός μας. Αυτό που προτίθενται να κάνουν όσοι πράκτορες βρίσκονται σε αυτή τη θέση σήμερα, είναι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Αφ’ ενός για την ακύρωση της νέας ατομικής σύμβασης συνεργασίας, αφ’ ετέρου για αποζημιώσεις από τον ΟΠΑΠ. Η σύμβαση μας με τον Οργανισμό ανέφερε πως θα έπρεπε να συντρέχει σπουδαίος λόγος για την ακύρωσή της. Που σημαίνει ας πούμε, να μην καταβάλλουμε τις προμήθειές μας ή να επιτρέπουμε σε ανήλικους να παίζουν τυχερά παιχνίδια στα πρακτορεία μας. Αυτοί, ναι, θεωρούνται σπουδαίοι λόγοι. Όμως δεν θεωρούμε ότι συντρέχει κάτι σχετικό, που να δίνει το δικαίωμα στον Οργανισμό να διακόψει τη λειτουργία μας. Επομένως, κινούμαστε δια της νομικής οδού».

Ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Πρακτόρων ΟΠΑΠ Λέσβου, Πέτρος Νταλαμπέκης, εξηγεί ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης

«Στην τρικυμία, δεν οδηγείς το καράβι στα βράχια»

Πέραν των όσων διαφώνησαν με την προτεινόμενη νέα σύμβαση συνεργασίας του ΟΠΑΠ, υπάρχουν στη Λέσβο και εκείνοι που τελικά υπέγραψαν. Ο κεντρικός πράκτορας του νησιού, Πέτρος Νταλαμπέκης, είναι ένας εξ αυτών εξηγώντας στο «Ε» ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τον Οργανισμό.

 

«Δεν ήταν ευχάριστη διαδικασία. Υπήρχαν διαφωνίες και ακόμη και τώρα μπορώ να σας πω ότι προσωπικά δεν συμφωνώ με όλα όσα κληθήκαμε να υπογράψουμε. Γι’ αυτό το λόγο, εξάλλου, όσο διάστημα ήμουν πρόεδρος στο σωματείο, παλέψαμε με κάθε τρόπο να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία. Συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις. Οι απεργίες μας στο νησί είχαν 100% συμμετοχή. Στο τέλος όμως των χρονικών περιθωρίων που είχαμε στη διάθεσή μας, έπρεπε να αποφασίσουμε εάν θα διατηρήσουμε ανοικτές τις επιχειρήσεις μας, παρότι δεν βλέπαμε φως στο τούνελ».

Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι σχέσεις μεταξύ των πρακτόρων ήταν τεταμένες και μάλιστα οι «αντιφρονούντες» στο νησί κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του προέδρου Πέτρου Νταλαμπέκη, κατηγορώντας τον για ολιγωρία. Εκείνος, μέσω του «Ε», απαντά: «Υπήρξε διχασμός μεταξύ των πρακτόρων. Από την πλευρά μου, προσπάθησα να εξηγήσω στη γενική μας συνέλευση, με την παρουσία δικηγόρου μάλιστα, ότι προτεραιότητα θα έπρεπε να είχε για όλους μας το να μείνουν τα πρακτορεία μας ανοικτά. Αντιλαμβάνομαι ότι μεταξύ των πρακτόρων υπήρχαν διαφορετικά κίνητρα και αντοχές. Αποχώρησα γιατί συμπέρανα ότι κάποιοι επέμεναν να προτάσσουν ως λύση την ολική ρήξη με τον ΟΠΑΠ. Προσωπικά, δεν μπορούσα να πάρω στο λαιμό μου τους υπόλοιπους συναδέλφους, ιδίως όσους είναι μάλιστα νεαροί σε ηλικία και έχουν επενδύσει πολύ πρόσφατα τα χρήματά τους για την απόκτηση άδειας. Στην τρικυμία, δεν οδηγείς το καράβι στα βράχια. Παλέψαμε. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Δεν είναι λύση όμως ούτε η ανεργία, ούτε οι δικαστικές διαμάχες».

Διαβάστε το άρθρο “Ο «τυχερός» χάρτης αλλάζει!” του Βαγγέλη Παπαντώνη στην πηγή “www.emprosnet.gr”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ