Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Ο ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ και το γερμανικό κόλπο

Ο ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ και το γερμανικό κόλπο

από
Μόνο 3 λεπτά

Το «ατύχημα» με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ φέρνει σε πλεονεκτική θέση το σχέδιο για αρπαγή της ελληνικής περιουσίας

Αστραπιαία και αιφνιδίως η κυβέρνηση ζήτησε χθες την παραίτηση του Στέλιου Σταυρίδη από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, επικαλούμενη ηθικούς λόγους και δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Αφορμή στάθηκαν ρεπορτάζ, που ανέφεραν ότι ο κ. Σταυρίδης, μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, ταξίδεψε στην Κεφαλονιά για διακοπές με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη. Τα δημοσιεύματα συνόδευε μάλιστα φωτογραφία του κ. Σταυρίδη μέσα στο λίαρ τζετ του επιχειρηματία να απολαμβάνει χαμογελαστός την πτήση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μόλις ενημερώθηκε στην Πύλο όπου έκανε οικογενειακώς διακοπές για τα δημοσιεύματα, θεώρησε απαράδεκτο ατόπημα τη συμπεριφορά του κ. Σταυρίδη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε άμεσα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος συμφώνησε πως ήταν θέμα ηθικής τάξεως η απομάκρυνση του κ. Σταυρίδη και στη συνέχεια τηλεφώνησε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Εντός ολίγων λεπτών ο κ.Στουρνάρας ανακοίνωσε στον κ Σταυρίδη την απόφαση αποπομπής του και αμέσως μετά το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ένα λιτό δελτίο Τύπου στο οποίο ούτε καν ανέφερε το λόγο της απομάκρυνσης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία προκάλεσε αίσθηση.
Συζητήσεις προκάλεσε και το σχόλιο του ίδιου του κ. Σταυρίδη, πως «η απόφαση είναι σεβαστή, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει όλα τα κριτήρια», καθώς ερμηνεύθηκε πως υπονοούσε ότι πραγματικός λόγος της απομάκρυνσής του δεν ήταν αυτός που επικαλέστηκαν το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ότι θεωρεί πως αποπέμφθηκε επειδή ήταν εμπόδιο στα κυβερνητικά σχέδια.

Γαλάζιοι κύκλοι σχολίαζαν ωστόσο στο παρασκήνιο ότι επικρατούσε δυσαρέσκεια στο περιβάλλον του πρωθυπουργού για τις επιδόσεις του κ.
Σταυρίδη στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζε ότι η παραίτηση του κ. Σταυρίδη δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς ούτως ή άλλως το κύριο βάρος της καθημερινής λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ φέρει ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτήριζαν αναβαθμισμένο το ρόλο του κ Εμίρη, χωρίς να διευκρινίζουν εάν ενδέχεται να διαδεχθεί και τυπικά τον κ. Σταυρίδη, όπως ανέφεραν ορισμένες πληροφορίες. Σημειωτέον ωστόσο ότι ο κ. Εμίρης ανέλαβε μετά την αποδοχή παραίτησης του κ. Σταυρίδη να καθησυχάσει τους δανειστές ως προς την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο Reuters.

ΟΠΑΠ Εν τω μεταξύ συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αλλά και πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αποσυνέδεαν την παραίτηση του κ. Σταυρίδη από τη συμφωνία για τον ΟΠΑΠ. «Πρόκειται για μία τελειωμένη διαδικασία και η συμφωνία ισχύει ως έχει», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, χωρίς να απαντούν στο ερώτημα πώς προκύπτει ηθικό ζήτημα για το ταξίδι του κ. Σταυρίδη με τον επιχειρηματία που αγόρασε το 33% του Οργανισμού, αλλά όχι για την αγορά αυτή καθεαυτή.

Το Βερολίνο θέλει να ελέγχουν ξένοι το ΤΑΙΠΕΔ

Το ενδεχόμενο να τεθεί και θέμα ΤΑΙΠΕΔ από τους δανειστές στην επίσκεψη του Σεπτεμβρίου άφησε ανοιχτό κορυφαία κυβερνητική πηγή. Η εκτίμηση, πως οι τελευταίες εξελίξεις διευκολύνουν τους χειρισμούς του Βερολίνου συνάδουν με την επιμονή της τρόικας να θέτει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του Ταμείου εδώ και δύο μήνες.
Από την άνοιξη οι ξένοι υποστηρίζουν πως με το ρυθμό που υλοποιείται το πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτευχθεί o στόχος για έσοδα 11,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2017. Τον Ιούνιο μάλιστα προχώρησαν δύο βήματα παραπέρα εισηγούμενοι την είσοδο ξένων διευθυντών με υπερεξουσίες, ενώ δεν δίστασαν να ζητήσουν ακόμη και την αναστολή της λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Η πιο σκληρή γραμμή, η γερμανική, είχε δε ρίξει πρόταση στο τραπέζι να παραχωρηθεί το έργο του Ταμείου σε ιδιωτική εταιρεία. Πρακτικά οι δανειστές είχαν καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους και τον Ιούνιο όταν ζητούσαν εκποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου σε ιδιώτες, δικούς τους προφανώς, ξένους ή ακόμη και με τη συμμετοχή Ελλήνων συνεργατών.

Κοντολογίς πιέζουν εδώ και καιρό να περάσει υπό τον άμεσο έλεγχό τους η δυνατότητα fast track εκποίησης λ.χ. των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, υποδομών, μεταφορών, γενικά όλων των στοιχείων που έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Το Βερολίνο έχει εκφράσει ανοιχτά την θέση του πρόσφατα στην διάρκεια της επίσκεψης του Β. Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την δυσαρέσκεια του στον Έλληνα ομόλογο του για τον αργό ρυθμό και τα πενιχρά αποτελέσματα. Αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ είχε κάνει λόγο για επιτροπή ξένων, που θα διαχειρίζεται τις ιδιωτικοποιήσεις παγίων στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου.

Η ουσία είναι πως οι δανειστές, δηλαδή το Βερολίνο, θα διευκολύνονταν τα μέγιστα από τη δημιουργία μιας εταιρείας «ειδικού σκοπού» που θα ελέγχεται καθαρά από τους ίδιους, από τους ανθρώπους τους. Μία εταιρεία με έδρα αν ήταν δυνατόν εκτός Ελλάδος -για το Λουξεμβούργο είχε γίνει αναφορά παλιότερα που θα έχει άμεση πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους Πρακτικά οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να… ανοίγουν την όρεξη των δανειστών, του Βερολίνου, που δύσκολα θα αποφύγουν τον πειρασμό να ζητήσουν αλλαγές στα μέτρα τους. Εάν όχι με την επίσκεψη και τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου αλλά ίσως με αφορμή κάποιον εκβιασμό τους για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Διαβάστε το άρθρο “Ο ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ και το γερμανικό κόλπο” στην πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ