Στην τελική ευθεία εισέρχεται, αυτή την εβδομάδα, η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, με κορυφαίους αναλυτές της αγοράς
να προβλέπουν πως τουλάχιστον 10 σχήματα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον την Παρασκευή, αριθμός ωστόσο που θα μειωθεί αισθητά στην πορεία της διαδικασίας και αναμένεται να καταλήξει σε δύο με τρεις διεκδυαιτές για τον οργανισμό.
Η προθεσμία της Παρασκευής για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος είναι το πρώτο βήμα για την πώληση του 34% των μετοχών του ΟΠΑΠ και, όπως αναφέρουν αναλυτές, αλλά και κύκλοι προσκείμενοι στον Οργανισμό, σε αυτή τη φάση, θα υπάρξει πλήθος «μνηστήρων».
Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, πως αρκετοί ενδιαφερόμενοι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος τους, κυρίως λόγω του δυσμενούς κλίματος που επικρατεί σήμερα στη χώρα .Η αδυναμία των εγχώριων τραπεζών, να παρέχουν χρηματοδοτήσεις προς ας επιχειρήσεις, αλλά και η απροθυμία των μεγάλων διεθνών τραπεζών να στηρίξουν τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, οδηγεί στην εκτίμηση πως οι τελικοί διεκδικητές για τον ΟΠΑΠ θα είναι κάποιες εγχώριες ή και διεθνείς επιχειρήσεις, που θα συνεργαστούν στενά με επενδυτικά ταμεία, τα οποία αποτελούν προς το παρόν τη μοναδική πηγή άντλησης κεφαλαίων.
Ο ΟΠΑΠ, παραδοσιακά, είχε «πιστούς» μετόχους αρκετά μεγάλα επενδυτικά ταμεία, όπως την Capital Research and Management Company, η οποία ωστόσο μείωσε, τον τελευταίο χρόνο, τη συμμετοχή της από περίπου 10% σε ποσοστό χαμηλότερο και του 5%, ενώ σήμερα, μετά το ΤΑΙΠΕΔ, ο μοναδικός μέτοχος του ΟΠΑΠ με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% είναι το fund Silchester, το οποίο εδρεύει το Λονδίνο και, εκτός από τον ΟΠΑΠ, διαθέτει σημαντική συμμετοχή και στη ΔΕΗ. Όπως, λοιπόν, εκτιμούν αναλυτές, τα επενδυτικά ταμεία είναι τα μόνα που σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι διατεθειμένα να «ρισκάρουν» μια επένδυση στην ελληνική αγορά.
Ενδιάμεση φάση
Εάν, τελικά, τα σενάρια για μεγάλο αριθμό προτάσεων ενδιαφέροντος επαληθευτούν την Παρασκευή -σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι ήδη στη διαδικασία των διευκρινιστικών ερωτήσεων έχουν συμμετάσχει 15 ενδιαφερόμενοι- τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποφασίσει και μια ενδιάμεση φάση για το διαγωνισμό πριν από την καταλυτική προθεσμία για ης οικονομικές προσφορές.
Προκειμένου δηλαδή να ξεκαθαρίσει το τοπίο, είναι πιθανόν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, πριν καταθέσουν ης δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, να κληθούν να αποδείξουν ότι πληρούν κάποιους επιπλέον οικονομικούς όρους. Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα είναι πιθανότατα το Φεβρουάριο και τα ενδιαφερόμενα σχήματα δεν θα ξεπερνούν τα τρία.
Υπενθυμίζεται ότι τα χρηματοοικονομικά κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να συγκεντρώσει ο υποψήφιος που επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία, είναι αρκετά υψηλά, καθώς, στην περίπτωση που πρόκειται για νομικό πρόσωπο, μέσω των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων, ο μέσος όρος των ενοποιημένων κερδών Προ Φόρων, Τόκων, Αποσβέσεων (EBITDA) των τελευταίων τριών εταιρικών χρήσεων θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.
Τέλος, άλλος ένας βασικός λόγος, για τον οποίο οι παραπάνω κύκλοι υποστηρίζουν πως τα επενδυτικά ταμεία είναι αυτά που θα απορροφήσουν το νέο πακέτο, είναι ότι ο ΟΠΑΠ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια φάση ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν μακροπρόθεσμα στον Οργανισμό, για να μπορέσουν να έχουν υψηλά κέρδη. Η διοίκηση του Οργανισμού έχει ξεκαθαρίσει ότι η «γενναία» μερισματική πολιτική του παρελθόντος δεν θα συνεχιστεί, προκειμένου να μπορέσει ο ΟΠΑΠ να ενισχύσει τα ταμιακά του διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσει ης νέες δραστηριότητές του.
Διαβάστε το άρθρο «Ο ΟΠΑΠ στην τελική ευθεία για την ιδιωτικοποίηση» στην πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Της Μελίνας Καλαμπόκα