Από μια εξαιρετικά λεπτή κλωστή κρέμεται, πλέον, η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και η παραχώρηση της άδειας των Κρατικών Λαχείων. Οι δύο συμφωνίες, άμεσα εξαρτώμενες η μία με την άλλη, με το ύψος τους να ξεπερνά τα 900 εκατ.ευρώ, αποτελούν αντικείμενο σκληρότατων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Emma Delta (του επενδυτικού σχήματος που πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του 33% του Οργανισμού), της Ιntralot και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες κυριολεκτικά να τετραγωνίσουν τον κύκλο να ολοκληρωθούν δηλαδή οι συμφωνίες -κάτι που δείχνουν να επιθυμούν όλοι, για διαφορετικούς λόγους-, με τις λιγότερες όμως απώλειες για τα συμφέροντα τους. Στο επίκεντρο η διοίκηση του ΟΠΑΠ, η οποία, αν και βάλλεται από όλες τις πλευρές για τους χειρισμούς της, υπεραμύνεται σφόδρα των χειρισμών της, υποστηρίζοντας πως απλώς δρομολογεί προαποφασισμένες κινήσεις.
Μία από αυτές τις κινήσεις αφορά την επιλογή, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, της Ιntralot ως του νέου τεχνολογικού παρόχου της ΟΠΑΠ Λ. Ε. για περίοδο 3+2 ετών.
Έπειτα από 30 μήνες, από τότε δηλαδή που δημοσιοποιήθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος, η εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη κηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη οριστικός ανάδοχος για την προμήθεια νέου λειτουργικού συστήματος, το οποίο θα επιτρέψει να επεκταθεί σε νέα παιχνίδια (κυρίως τα VLTs, που θα αποτελέσουν βασικό μοχλό κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια).
Η σύμβαση αυτή δεν επιθυμούσε επουδενί να υπογραφεί η Emma Delta, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι, ως νέος ιδιοκτήτης, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να διαμορφώσει τους όρους της.
Αντιθέτως, για την Intralot, η συγκεκριμένη σύμβαση, πέραν του άμεσου οφέλους (σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ ανέρχεται σε 109 εκατ. ευρώ), στην πράξη διασφαλίζει τον ρόλο της στον Οργανισμό και συνολικά στην εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών και υποστηρίζει το κρίσιμο εγχείρημα έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, στο οποίο προχωρά η εταιρεία. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν ορισμένοι στην αγορά, «με τη συμφωνία αυτή η Intralot παίρνει μεγάλη ανάσα»…
Πόλεμος για τα Λαχεία
Μετά το «ναι» στην Intralot για τον τεχνολογικό πάροχο, το «μπαλάκι» έχει περάσει στην πλευρά της Emma Delta.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο «Κ» πως οι μέτοχοι που συνθέτουν το επενδυτικό σχήμα δεν θεωρούν την εξέλιξη αυτή ως «deal breaker», παράγοντα δηλαδή που μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση της συμφωνίας για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ.
Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, με τα Λαχεία. Οι μέτοχοι της Emma Delta αξιολογούν τη συμφωνία, έτσι όπως έχει δομηθεί, ως «μη συμφέρουσα» για τον ΟΠΑΠ, καθώς δεν διασφαλίζεται ότι θα εισπράττουν κέρδη από το συγκεκριμένο project, σε αντίθεση, όπως λένε, με τα άλλα δύο μέρη της κοινοπραξίας (Intralot και Scientific Games), που «ούτε ρίσκο αναλαμβάνουν και εισπράττουν βρέξει-χιονίσει».
Υποστηρίζουν ότι, εάν αφαιρεθούν pay out, φορολόγηση, προμήθεια πρακτόρων, αποσβέσεις, λειτουργικά έξοδα, αμοιβές και προμήθειες προμηθευτών, στην καλύτερη περίπτωση η απόδοση για τον ΟΠΑΠ από την επένδυση είναι της τάξης του 1%. Το πιθανότερο, όμως, είναι να υπάρξει ζημία, την οποία δεν βρίσκουν κανέναν λόγο να επωμιστούν.
Έχουν, δε, διαμηνύσει με σαφήνεια στο ΤΑΙΠΕΔ πως, εάν δεν βρεθεί λύση για τα Λαχεία, θα εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα για την παρουσία τους στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να δώσει άμεση λύση σε όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, διαμηνύοντας πως θα εξευρεθεί άμεσα λύση. «Είναι στην κατοχή μας ακόμη το 33%», αναφέρει με νόημα στο «Κ» κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της διοίκησης του Οργανισμού.
Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση να ολοκληρώσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, καθώς μια δεύτερη «ΔΕΠΑ» είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο που υλοποιούνται οι αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Διαβάστε το άρθρο “Ο ΟΠΑΠ στο σκοτάδι” στην πηγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ-Εφημερίδα