Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Ο ΟΠΑΠ να πληρώνει οι άλλοι να θησαυρίζουν

Ο ΟΠΑΠ να πληρώνει οι άλλοι να θησαυρίζουν

από
Μόνο 6 λεπτά

Πόλεμος δημοσιευμάτων που θέλουν τις εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού κράτος εν κράτει.  Ζητούν να πάρουν ΑΦΜ και άδεια χωρίς να πληρώσουν… μία, την ώρα που ο ανταγωνιστής τους ΟΠΑΠ πληρώνει

κανονικά και ανά τρίμηνο τις υποχρεώσεις του προς το ελληνικό δημόσιο

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : «Όποιος δεν πληρώσει, άδεια γιοκ…»

Τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν οι στοιχηματικές εταιρείες του διαδικτύου τα θέσαμε υπόψη σε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Η απάντηση που λάβαμε ήταν σαφής: «Ό,τι ισχύει για όλους τους φορολογούμενους, και για όλες τις εταιρείες που δρουν στη χώρα μας ισχύουν κανόνες. Αυτοί θα ακολουθηθούν και με τις εν λόγω εταιρείες. Τίποτα δεν θα αλλάξει και όποια δεν έχει πληρώσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου δεν θα λάβει ΑΦΜ και δεν θα έχει άδεια».
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν, πάντως, πως ο στόχος όσων αντιδρούν είναι να μην πληρώσουν το εφάπαξ ποσό, διότι -όπως τονίζουν- είναι αρκετά εκατομμύρια για τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Δηλαδή, θέλουν να αποκτήσουν ΑΦΜ και άδεια, αλλά να ξεκινήσουν από το μηδέν, δηλαδή από την 1 η Ιανουαρίου του 2012.

Σε ότι αφορά στην προσφυγή τους στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, στο υπουργείο δεν ανησυχούν, διότι η δικαιολογία ότι ο ΟΠΑΠ δεν αντιμετωπίζεται με τα ίδια μέτρα και σταθμά είναι πέρα για πέρα ανακριβής.

 Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο

Τόσο καιρό διάφορες εταιρείες διεξαγωγής στοιχημάτων μέσω του διαδικτύου έκαναν «χρυσές» δουλειές αποκτώντας χιλιάδες πελάτες από την Ελλάδα. Οι εταιρείες αυτές θησαύριζαν και παράλληλα διαμαρτύρονταν επειδή η Ελλάδα δεν είχε απελευθερώσει τον διαδικτυακό τζόγο και απειλούσαν με προσφυγή στα όργανα της Κομισιόν.
Την ίδια ώρα, οι εταιρείες στοιχημάτων μέσω των εν Ελλάδι υποστηρικτών τους ξιφουλκούσαν κατά του ΟΠΑΠ, τον οποίο αποκαλούσαν περιπαικτικά… κρατικοδίαιτο. Φυσικά, λησμονούσαν να αναφέρουν ότι ο ΟΠΑΠ είναι μία εισηγμένη εταιρεία, με το δημόσιο να έχει μεν το μάνατζμεντ, αλλά να μη διαθέτει την πλειοψηφία του Μετοχικού Κεφαλαίου.
Όμως, το πιο σημαντικό που λησμονούσαν να αναφέρουν οι γραφίδες-υποστηρικτές των διαδικτυακών μπουκ ήταν η αξιοπιστία του Οργανισμού, το ισχυρό brand name, το ότι αποτελεί το χαρτί-ατμομηχανή στο ελληνικό Χρηματιστήριο, την κεφαλαιακή του επάρκεια, όπως φυσικά και το γεγονός ότι σε εποχή κρίσης και γενικευμένης δυσπιστίας για τη χώρα μας ο ΟΠΑΠ αντιμετωπίζεται από τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους ως μία φερέγγυα εταιρεία με λαμπρό μέλλον.

Φυσικά, αποφεύγουν να αναφέρουν τα τεράστια ποσά που έχουν εισρεύσει εδώ και πολλά χρόνια στα δημόσια ταμεία από τον Οργανισμό.
Ποσά που χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για όφελος συνολικά της κοινωνίας.
Θα αναρωτηθείτε για ποιον λόγο αναφέρουμε όλα τα παραπάνω. Ο λόγος είναι απλός: εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορούν διάφορα ρεπορτάζ, τα οποία προέρχονται από στοιχηματικές εταιρείες οι οποίες θησαυρίζουν παράνομα στο διαδίκτυο και διαμαρτύρονται για το ότι η Ελλάδα αρνείται να απελευθερώσει το ιντερνετικό στοίχημα.
Πριν από μερικές εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών προσέφερε τη νομιμοποίηση αυτών των εταιρειών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν νόμιμα στη χώρα μας μέσω του διαδικτύου αποκτώντας άδεια. Φυσικά, για να λάβουν την άδεια, πρέπει και να πληρώσουν. Διότι ο ΟΠΑΠ, ο μεγάλος ανταγωνιστής τους, «ξηλώθηκε» για να αποκτήσει την αποκλειστική άδεια για μία δεκαετία, όπως επίσης πλήρωσε για άλλες δραστηριότητες.
 

Με νόμιμο τρόπο

 Το ελληνικό Δημόσιο, σε μια προσπάθεια να «ελέγξει» τον διαδικτυακό τζόγο, επέτρεψε τελικά στις εταιρείες να καταθέτουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά και να λαμβάνουν σχετική άδεια, ώστε νόμιμα πια να δραστηριοποιούνται στην ελληνική διαδικτυακή αγορά, κάτι που θα αποφέρει αρκετά έσοδα στο κράτος.

Προκειμένου να λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, θα πρέπει να μεταφέρουν τους σέρβερ τους εντός της χώρας, ώστε να ελέγχονται από μηχανισμό του κράτους οι τζίροι.

Οι εταιρείες αρχικά θα καταβάλουν ένα ποσό εφάπαξ για τα έτη 2010 και 2011 και στη συνέχεια ένα ποσοστό (περίπου το 30%) του ακαθάριστου τζίρου τους.
Το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα πέσει… θύμα των εταιρειών, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δύο συγκεκριμένες κινήσεις:

 ► Η πρώτη έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα βρίσκεται σε απ’ ευθείας συνεννόηση και θα ασκεί ελέγχους στις εταιρείες σε τακτά διαστήματα (ανά δίμηνο), προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα φοροδιαφυγής

 Η δεύτερη έχει να κάνει με την απαγόρευση -κατόπιν συνεννόησης με τις τράπεζες των συναλλαγές με εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν πάρει άδεια για υπηρεσίες στοιχήματος από το ελληνικό κράτος.

Κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι θα «μπλοκάρεται» οποιαδήποτε συναλλαγή με εταιρείες που έχουν έδρα μόνο στο εξωτερικό.
Φυσικά, πρώτα απ’ όλα οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να νομιμοποιηθούν πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ το 30% επί του ακαθάριστου τζίρους τους σε δύο δόσεις.

Για το 2010 η προθεσμία εξέπνευσε στις 31 Δεκεμβρίου του 2011, αλλά λόγω της απεργίας των εφοριακών δόθηκε παράταση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Για τον περσινό χρόνο (2011) οι εταιρείες που θα έχουν λάβει ΑΦΜ θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Μέχρι σήμερα έχουμε ήδη μία αποχώρηση εταιρείας από τη χώρα μας, καθώς θεωρεί ότι η φορολόγηση είναι μεγάλη και δεν τη συμφέρει.

Ο λόγος για την αγγλική Ladbrokes, η οποία ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι πλέον δεν θα δέχεται στοιχήματα, ενώ από τις 11 Ιανουαρίου σταματά κάθε δραστηριότητα.

Μάλιστα, οι πελάτες της εταιρείας καλούνται να κλείσουν τους λογαριασμούς που έχουν με την εταιρεία.

Μια άλλη, όμως, εταιρεία, η Goldbet, ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη εργασιών στην Ελλάδα και τη λήψη Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) αφού διευθέτησε τις εκκρεμότητες για το έτος του 2010. Κάτι που σημαίνει ότι νόμιμα δέχεται στοιχήματα από τη χώρα μας και είναι υποχρεωμένη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να κλείσει και τις εκκρεμότητες για το 2011
 

Ερωτηματικό με τις ασιατικές εταιρείες

 Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο των ιντερνετικών εταιρειών στοιχηματισμού στην Ελλάδα.

Ωστόσο, το ερώτημα παραγόντων του χώρου είναι τι θα γίνει με τις ασιατικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται παράνομα στη χώρα μας, όπως έδειξε και η υπόθεση των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου.
 

Διαμαρτυρίες

 Όμως το τελευταίο διάστημα εντείνονται διάφορα υπαγορευμένα δημοσιεύματα από εταιρείες που διαμαρτύρονται για την υψηλή φορολόγηση, αλλά και για τα ποσά εφάπαξ που πρέπει να πληρώσουν. Μάλιστα, χρησιμοποιούν ως δικαιολογία ότι αυτή η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, αποτρέπει υποψήφιους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας. Όλοι φυσικά κατανοούν γιατί τους έπιασε η…πρεμούρα: διότι πολύ απλά δεν θέλουν να πληρώσουν. Ότι θέλουν και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.

Χρησιμοποιούν ως άλλοθι τις επενδύσεις, οι οποίες βέβαια είναι ανύπαρκτες, καθώς όλη η δουλειά -ακόμη και εάν εγκαταστήσουν server στην Ελλάδα για να ελέγχονται- θα γίνεται από το εξωτερικό.
Την ίδια ώρα ο ανταγωνιστής τους, ο ΟΠΑΠ, ανά τρίμηνο πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις το προς το ελληνικό Δημόσιο.
Δηλαδή, οι εταιρείες θέλουν ένα ιδιότυπο καθεστώς. Να πληρώνει κανονικά ο ανταγωνιστής και αυτές να θησαυρίζουν.
Φυσικά δεν στέκει και η δικαιολογία που χρησιμοποιούν για τη φορολόγηση των κερδών των παικτών.

Δηλαδή, οι παίκτες που επιλέγουν την αξιοπιστία και τη σιγουριά του ΟΠΑΠ είναι κορόιδα και πληρώνουν κανονικά τον οβολό τους προς το κράτος, ενώ οι άλλοι είναι έξυπνοι.
Αλλά ακόμη και στον τομέα των επενδύσεων να λάβουμε υπόψη ότι κι εδώ η διαφορά είναι όπως της ημέρας με τη νύχτα. Από τη μία πλευρά ο ΟΠΑΠ επενδύει, ανοίγει ορίζοντες, προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, ενώ από την αντίπερα όχθη βλέπουμε μόνο διαμαρτυρίες.
Ήδη η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει εξαγγείλει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Φυσικά μιλάμε για τα VTLS (παιγνιομηχανές), για τις οποίες πλήρωσε αδρά το ελληνικό δημόσιο. Όπως έχει αναφερθεί, οι μισές από αυτές θα είναι άμεσα διαχωρίσιμες από τον ΟΠΑΠ και οι υπόλοιπες θα δοθούν σε υποπαραχωρησιούχους. Εκτός από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι παιγνιομηχανές θα αναπτυχθούν και σε ειδικά καταστήματα, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρχουν δεκάδες θέσεις εργασίας σε όλες τις περιοχές της χώρας.
 

Διαφημίσεις

 Όπως γίνεται αντιληπτό, όποια εταιρεία δεν έχει αποκτήσει ΑΦΜ και δεν έχει πληρώσει το ελληνικό δημόσιο δεν έχει δικαίωμα, όχι μόνο να δέχεται διαδικτυακό στοίχημα, αλλά ούτε και να διαφημίζει το προϊόν της σε έντυπα, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Όλοι στηρίζονται στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (10587/11), που απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, αλλά προσπαθούν να ξεχάσουν το σκεπτικό της απόφασης, που ανέφερε ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει το αποκλειστικό δικαίωμα.

Δηλαδή, ανά πάσα στιγμή το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να απαγορεύσει τις διαφημίσεις. Κάτι που φυσικά θα ισχύσει για όσες εταιρείες δεν αποκτήσουν τη νόμιμη άδεια μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Χαρακτηριστικό τού τι ακριβώς συμβαίνει είναι και δημοσιεύματα που υπάρχουν και αναφέρουν για το τι γίνεται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικών έθεσε τους κανόνες: Φόρος 30% επί του τζίρου και 10% επί των κερδών των παικτών.

Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες;

Ας δούμε τι ισχυρίζονται οι διαδικτυακές εταιρείες:

ΙΣΠΑΝΙΑ: 25% στο Μικτό Κέρδος χωρίς παρακράτηση επί των κερδών στους παίκτες.

ΙΤΑΛΙΑ: 20% στο Μικτό Κέρδος στο Πόκερ, το Καζίνο και το Μπίνγκο, 3% φόρο στο Τζίρο στο αθλητικό στοίχημα.

 ΔΑΝΙΑ: 20% στο Μικτό Κέρδος σε όλα τα products.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: 15% στο Μικτό Κέρδος.

Όντως υπάρχουν διαφορές, όμως οι εταιρείες ξεχνούν κάτι πολύ σημαντικό: ότι η Κομισιόν επιτρέπει σε κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί από μόνο του την υπόθεση «τζόγος» και φυσικά να επιβάλει τους κανόνες. Έτσι και η Ελλάδα εκτιμά πως η υψηλή φορολόγηση θα της αποφέρει περισσότερα έσοδα.

 Διαβάστε το άρθρο «Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο » στην πηγή: ΑΠΟΨΗ   Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Μιχαήλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ