Πέρασαν περισσότεροι από 10 μήνες από τότε που υποβλήθηκαν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος από τρία κοινοπρακτικά
σχήματα ελλήνων και ξένων «παικτών» και, έπειτα από τρεις παρατάσεις, φαίνεται ότι ο πλειοδοτικός διαγωνισμός πέρασε στην δεύτερη φάση του.
Η τελική σύμβαση χορήγησης της αποκλειστικής άδειας θα φέρει τη «σφραγίδα» του υπουργείου Οικονομικών και θα καταγράφει αναλυτικά τους όρους παραχώρησης, καθώς επίσης και το νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο που θα ισχύσει για όποιον πάρει την άδεια των λαχείων.
Η «μάχη» φτάνει στο τέλος της, καθώς σε λιγότερο από έναν μήνα θα κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο χειρίζεται το εγχείρημα.
Ανάλογα με τα τιμήματα που θα προσφερθούν, το Ταμείο μπορεί άμεσα να ζητήσει έναν «δεύτερο γύρο» προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι προφανώς θα πουν την «τελευταία τους λέξη» για το διαγωνισμό. ΟΙ «φήμες» ήθελαν την παραχώρηση της 12ετούς άδειας να τιμάται στα 650 εκατ. ευρώ, αλλά με τη βαθιά ύφεση που μαστίζει και την αγορά του τζόγου ίο τίμημα ίσως και να βρεθεί στο μισό απ’ ό,τι υπολογίστηκε στο αρχικό πλάνο.
Το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς οι πωλήσεις των κρατικών λαχείων κατέγραψαν υποχώρηση κατά 15,7% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2011. Αν αυτό συνεχιστεί, Λαϊκό και Εθνικό Λαχείο θα έχουν καθαρά κέρδη κάτω από 60 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι των περίπου 71 εκατ. ευρώ το 2011.
Πέρα από τα λαχεία, η παραχώρηση περιλαμβάνει και το Ξυστό, το οποίο βέβαια δεν κυκλοφορεί από τον Σεπτέμβριο του 2003 μολονότι είχε κάνει τζίρο 183,8 εκατ.
ευρώ, εκ των οποίων το 45% πήγαινε στους τυχερούς, ενώ από τα μεικτά έσοδα το Δημόσιο έπαιρνε βάσει της σύμβασης με την Ιντραλότ περίπου το 33%. Στην άδεια παραχώρησης περιλαμβάνεται το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, με τον ανάδοχο να παίρνει προμήθεια περίπου 15% επί του τζίρου και τα υπόλοιπα από τα καθαρά έσοδα θα πηγαίνουν στο κράτος, το οποίο θα συνεχίσει να τα δίνει για κοινωφελείς σκοπούς.
Το Ευρωπαϊκό και το Στεγαστικό Λαχείο, τα οποία είναι ανενεργά, θα παραχωρηθούν.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα κρατικά λαχεία μπορούν να αποφέρουν ετήσια κέρδη περί τα 100 εκατ. ευρώ. Τα σχήματα που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον είναι:
- Το κοινοπρακτικό σχήμα, όπου ηγείται ο ΟΠΑΠ (με 34%) και πλαισιώνεται από την ιταλική Lottomatica (33%), την αμερικανική Scientific Games (16,5%) και την Ιντραλότ του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, με συμμετοχή 16,5%. Στο οχήμα αυτό η ελληνική πλευρά έχει το πάνω χέρι, αφού ελέγχει το 50%.
- Το δεύτερο σχήμα έχει διαμορφωθεί από τον όμιλο Κοπελούζου (με 40%) και την ιταλική Sisal (με 60%), η οποία ελέγχεται μετοχικά από ίο fund Apax.
- Διεκδικητής είναι και η αυστριακή λοταρία, αλλά ακούγεται ότι μπορεί να μη φτάσει σε κατάθεση δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς.
Διαβάστε το άρθρο «Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Κρατικά Λαχεία» στην πηγή: PRESSING