Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα τυχερά παιχνίδια!

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα τυχερά παιχνίδια!

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόκειται να κάτσουν τις επόμενες ημέρες τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, των εταιρειών τυχερών παιγνίων και της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου (ΕΕΕΠ) με στόχο να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα του κλάδου, το κυριότερο εκ των οποίων είναι η φορολόγηση των κερδών των παικτών.

Οι συζητήσεις ξεκινούν μετά από τη θύελλα αντιδράσεων, που σήκωσε από μεριάς των εταιρειών διαδικτυακών παιγνίων αλλά και των πρακτόρων του ΟΠΑΠ η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει εκ νέου τον φόρο κερδών στα επίγεια και στα διαδικτυακά παίγνια.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ) το υπουργείο προωθεί τον διπλασιασμό των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών παικτών στα αριθμοπαιχνίδια όπως Τζόκερ, Πρότο, ΛΟΤΤΟ κλπ που διαθέτουν τα πρακτορεία (από 2,5%, 5% και 7,5%, σε 5%, 10% και 15% αντίστοιχα), καθώς και στην αύξηση των αντίστοιχων συντελεστών επί των κερδών των παικτών από στοιχηματικά προϊόντα (από 2,5%, 5% και 7,5%, σε 3%, 6% και 9% αντίστοιχα).

Κάνε κλικ εδώ και για το δικό σου πρακτορείο!

Η πρόθεση αυτή προκάλεσε την εναντίωση των πρακτόρων, οι οποίοι σημειώνουν πως τέτοιες κινήσεις πλήττουν άμεσα τα έσοδα και τη βιωσιμότητα των 4.000 πρακτορείων ΟΠΑΠ και των περίπου 20.000 εργαζομένων τους. Παράλληλα όπως σημειώνουν οι αδειοδοτημένεςδιαδικτυακές εταιρείες παιγνίων η επιπλέον φορολογία στο διαδικτυακό στοίχημα θα έχει ως άμεση συνέπεια την ενίσχυση της παράνομης αγοράς και την απώλεια εσόδων όχι μόνο για τις εταιρείες, αλλά και για το ελληνικό Δημόσιο.

Λιγότερα έσοδα

Η πρόθεση αυτή του υπουργείου Οικονομικών αιφνιδίασε την αγορά, δεδομένου πως μόλις τον περασμένο Ιούλιο τέθηκε σε εφαρμογή η νέα κλίμακα φορολογίας παικτών  για τα κέρδη από το στοίχημα πηγαίνοντας από τη φορολόγηση ανά στήλη, στη φορολόγηση ανά δελτίο, με συντελεστές 2,5% για κέρδη από 100 έως 200 ευρώ, 5% για κέρδη από 201 έως 500 ευρώ και 7,5% για κέρδη από 500 ευρώ και άνω.

Όλοι οι ανταγωνιστές σου στο ίντερνετ διαφημίζονται ασταμάτητα

Όλοι προσπαθούν να πάρουν τους παίκτες που έχουν τα πρακτορεία!

Το πρόβλημα είναι πως οι υπολογισμοί δεν ήταν σωστοί και οι αλλαγές δεν επέφεραν τα αναμενόμενα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο με αποτέλεσμα να υπάρξει κενό όχι μόνο στα κρατικά ταμεία αλλά και στην επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική πρόταση ήταν να αλλάξει η φορολόγηση μόνο των μεγάλων κερδών, με την αλλαγή μόνο του υψηλότερου συντελεστή αλλά τελικά ο σχεδιασμός άλλαξε.

Το Eurojackpot και τα όρια στα “φρουτάκια”

H συζήτηση για τη φορολόγηση των κερδών γίνεται παράλληλα με την προώθηση ενός πακέτου αλλαγών στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών που προετοιμάζει εδώ και καιρό η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Η πρώτη αλλαγή αφορά την αλλαγή των περιορισμών στα διαδικτυακά καζίνο και ειδικά στα λεγόμενα “φρουτάκια” με πιο βασική την αλλαγή του μέγιστου ποσού πονταρίσματος στα 2 ευρώ και την υποχρεωτική χρονοκαθυστέρηση 3 δευτερολέπτων πριν από την έναρξη ενός νέου κύκλου παιχνιδιού.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που μπήκε σε εφαρμογή τον περασμένο Αύγουστο προκαλώντας την αντίδραση των αδειοδοτημένων εταιρειών διαδικτυακών παιγνίων, με το σκεπτικό πως οι περιορισμοί αποθαρρύνουν λίγους μεν παίκτες, οι οποίοι όμως παίζουν μεγάλα ποσά και τους σπρώχνουν στο παράνομο διαδικτυακό στοίχημα.

Πως προωθείς εσύ το πρακτορείο σου για να τους βρεις στο ίντερνετ?

Φτίαξε ΔΩΡΕΑΝ  ΕΔΩ την Ψηφιακή Καρτα  του  Πρακτορείου  σου μοιρασμένη στους των παιχνιδιών ΟΠΑΠ

Η ΕΕΕΠ έχει στα χέρια της τη μελέτη που παρήγγειλε από την EY και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προτείνει την αύξηση του ορίου στα 15 ευρώ και την αλλαγή της χρονοκαθυστέρησης, κάτι το οποίο δεν βρίσκει αντίθετο το υπουργείο.

Η άλλη μεγάλη αλλαγή είναι η εισαγωγή στη χώρα μας της πανευρωπαϊκής λοταρίας “Eurojackpot” μέσω των πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Από την ΕΕΕΠ, εκτιμάται πως η προσθήκη του συγκεκριμένου παιχνιδιού θα ενισχύσει τα πρακτορεία που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται λόγω της ανόδου του διαδικτυακού τζόγου, ενώ έχουν δεχτεί και ένα ισχυρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας.

Του Κώστα Κετσιετζή  [email protected]

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα τυχερά παιχνίδια ” στην πηγή: https://www.capital.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ