« Τα τελευταία 8 χρόνια 10 δισ. ευρώ ο τζίρος από το παράνομο στοίχημα! Πολύ μεγαλύτερος από τον νόμιμο! Και δεν μπαίνει ούτε… σεντ στον κρατικό κορβανά Έχει κατ’ επανάληψη δημοσιευθεί ότι ο τζίρos του παράνομου στοιχηματισμού φθάνει ετησίως ή και ξεπερνά τον νόμιμο τζίρο του στοιχήματος ! Δηλαδή, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο τζίρος ανέρχεται μεταξύ 2-2,5 δισ. ετησίως, μιλάμε για ποσά περίπου της τάξης των 10 δισ. τα τελευταία οκτώ χρόνια. Χωρίς ούτε… σεντ να μπαίνει στον κρατικό κορβανά, υπό τα απαθή όμματα του ελληνικού Δημοσίου. «Βαριά», βλέπετε, τα ονόματα των εδώ εκπροσώπων διαφόρων αλλοδαπών εταιρειών στοιχηματισμού και… πολλά τα λεφτά και για τη διαφήμισή του, μολονότι ρητά ο νόμος την απαγόρευε χωρίς ίχνος φορολόγησης, ξέχωρα και από την έλλειψη οποιουδήποτε ρυθμιστικού πλαισίου, έτσι ώστε ακόμη και… ανήλικος θα μπορούσε -με την πιστωτική κάρτα των γονιών του- να υποκύψει στον «κράχτη» των προσφορών για… δωρεάν δοκιμές των 50 ή 100 ευρώ κ.λπ.
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι… δεν ήξερε! Γνώριζαν, και καλά μάλιστα, πλην σιωπούσαν, έτσι ώστε η τότε διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ να μπορεί σήμερα να ισχυρισθεί ότι -για όσο διάστημα ασκούσε τα καθήκοντά της έκανε ό,τι μπορούσε, εξώδικα και δικαστικά.
Τα λοιπά ζητήματα που αναφέρονται από τον αρθρογράφο, κρίνονται από τον αναγνώστη, από κάθε ενδιαφερόμενο και ασφαλώς θα κριθούν και από τον χώρο της Δικαιοσύνης…
Χρειάσθηκαν από την παραπάνω ανακοίνωση του Ιουνίου του 2004 επτά ολόκληρα χρόνια για να μπει τέλος στο «πάρτι» της φοροδιαφυγής αδειοδοτημένη παροχή τυχερών παιγνίων…
23/06/2004 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ο Π.Α.Π. Α.Ε. έχει σύμφωνα με το νόμο το αποκλειστικό δικαίωμα της οργάνωσης, λειτουργίας, διεξαγωγής και διαχείρισης των στοιχημάτων προκαθορισμένης ή μη απόδοσης. Ο νόμος ορίζει επίσης ότι όποιος χωρίς δικαίωμα διεξάγει δημόσια ή σε ευρύ κύκλο προσώπων στοίχημα, σχετικά με την έκβαση ιπποδρομιακών ή ατομικών παιχνιδιών ή αθλημάτων προκαθορισμένης ή μη απόδοσης και σε γεγονότα η φύση των οποίων προσφέρεται για διεξαγωγή στοιχήματος, ή διαφημίζει το στοίχημα αυτό ή με οποιονδήποτε τρόπο προσελκύει τρίτους να συμμετάσχουν σε αυτό.
τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών, καθώς και με βαρύτατες χρηματικές ποινές.
Παρά τη ρητή αυτή νομοθετική απαγόρευση (άρθρο 2 παρ. 2 Ν.
2433/1996), τον τελευταίο καιρό παρατηρείται το φαινόμενο εταιρίες στοιχημάτων να διαφημίζονται στην Ελλάδα και σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με έξαρση μάλιστα ενόψει κυρίως των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.
Η «Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.» έχοντας όχι μόνο το δικαίωμα αλλά προεχόντως το χρέος να προστατεύσει τα συμφέροντα της ίδιας και των μετόχων της, είναι υποχρεωμένη α) να καλέσει πέρα των όσων παρά τρυςΛοοας του νόμου ή άλλως πως « αθεμίτως» εμπλεκομένων και κάθε ανταγωνιστική εταιρία στοιχημάτων που διαφημίζεται χωρίς δικαίωμα στην Ελλάδα να απέχει εφεξής από κάθε σχεπκή διαφήμιση, αΛλσκαι από κάθε άλλη ενέργεια που κιιτά τα διδάγματα της κοινής πείρας*” απευθύνεται και αφορά μόνον τον Έλληνα καταναλωτή και β) να επισημάνει στα κάθε είδους ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης {εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ηλεκτρονικές εφημερίδες, κλπ) που έχουν μέχρι σήμερα προβεί σε τέτοια άμεση ή και έμμεση διαφήμιση, τα ανωτέρω, επιφυλασσόμενη ταυτόχρονα να προβεί σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες για την εξασφάλιση και ενωπίον οποιασδήποτε άλλης αρμοδίας Αρχής των δικαιωμάτων της, δικαιωμάτων ττου δεν προστατεύουν μόνο την «Ο.Π,Α.Π. Α.Ε.», αλλά και το κοινωνικό σύνολο από τη διαχείριση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος, όπως είναι τα τυχερά παιχνίδια και ο στοιχηματισμός ειδικότερα.
ΑΠΟ ΤΗΝ Ο.Π.Α.Π..
«Μου αρκούν οι λίγοι, μου αρκεί ο ένας, μου αρκεί ο κανένας»…
Του ΣΩΤΗΡΗ ΚΩΣΤΑΚΟΥ Πρώην προέδρου της ΟΠΑΠ ΑΕ
Σήμερα, Νοέμβριος 2012 Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), με την απόφαση της 24/4/5.11.12, μεταξύ άλλων: • Εκτιμά ότι σχετικά με το έργο που της έχει ανατεθεί, «στον τομέα αυτό υφίστανται άμεσοι και επείγοντες λόγοι δημοσίου συμφέροντος που πρέπει να υπηρετηθούν».
• Διαπιστώνει ότι η μη αδειοδοτημένη παροχή παιχνιδιών κ.λπ. αντίκειται στον νόμο και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον, διότι με τον τρόπο αυτό υπονομεύονται τα δημόσια έσοδα και τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, εκτίθενται οι πολίτες σε κινδύνους από τη μη ελεγχόμενη παροχή των παιγνίων αυτών και δεν προστατεύονται οι ανήλικοι, ούτε οι ευάλωτες, στον εθισμό από τα τυχερά παιγνίδια, ομάδες πληθυσμού».
• Ενημερώνει ότι «η παροχή υπηρεσιών τυχερών παιγνίων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια..κ.λπ. αποτελεί, για όποιον παρέχει τις υπηρεσίες αυτές και ποινικό αδίκημα… κ.λπ. το οποίο διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή από 200.000 έως 500.000 ευρώ» και • Προσκαλεί «τυχόν παρόχους μη αδειοδοτημένων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων… κ.λπ., σεβόμενοι τους νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας, να προχωρήσουν σε εκούσια συμμόρφωση, διακόπτοντας, με βάση την προειδοποίηση αυτή, κάθε τέτοια παροχή υπηρεσιών. Αν, παρ” όλα αυτά, τούτο δεν συμβεί… κ.λπ. θα προβεί στην πλήρη και άμεση εφαρμογή της απόφασής της και των λοιπών διατάξεων της νομοθεσίας» (σε σχέση με τιθέμενη σχετική προθεσμία, ειδικότερα μέχρι 5/12/2012).
— Πέρα από κάθε επιφύλαξη, η ΕΕΕΠ ορθά πράττει και τούτο ανεξάρτητα από καθυστερήσεις και από τη συνεχιζόμενη, στο μεσοδιάστημα, εξόφθαλμη παράβαση του νόμου, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες σε βάρος της εταιρείας, των μετόχων της, των πρακτόρων των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ, του ελληνικού Δημοσίου και ευρύτερα του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου.
Συνέπειες παρατεινόμενες επί σειρά ετών και με μια άνευ προηγουμένου φοροαποφυγή (ή και φοροδιαφυγή) σε πλήρη εξέλιξη κύρια συντελεσθείσα μέσω του διαδικτύου- και με την ανοχή του τραπεζικού συστήματος, λες και…συγχωρείται η διάπραξη άδικης και παράνομης πράξης με τη χρήση πιστωτικής κάρτας! Καλές βέβαια και… εκ του ασφαλούς οι διαπιστώσεις και μάλιστα μέσα σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που «θωρακίζει» την ΕΕΕΠ και της επιφυλάσσει πεδίο δράσης… λαμπρό!
«Χθες», 2004-2007 Μολονότι η ΟΠΑΠ ΑΕ στερείται των εξουσιών της ΕΕΕΠ….
Μολονότι δεν είναι εισαγγελική, δικαστική ή φορολογική αρχή…
Η διοίκηση της πράττει το αυτονόητο, όπως υπαγορεύεται από το χρέος και το καθήκον (παγερά αδιαφορώντας για τα «συμφέροντα» που θίγονται, για το όνομα ή το εκτόπισμα οποιουδήποτε προβάλλει, προτρέπει και προσκαλεί σε παράνομο στοιχηματισμό) του νόμου, ρητά απαγορεύοντος και αυστηρά τιμωρούντος όχι μόνον τον στοιχηματισμό, αλλά και τη με οποιονδήποτε τρόπο προβολή, διαφήμιση και προσέλκυση του καταναλωτικού κοινού.
Με σειρά επίσημων δελτίων Τύπου, ανακοινούμενων και στις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, η τότε διοίκηση • Επισημαίνει το εκ του νόμου αποκλειστικό δικαίωμα της ΟΠΑΠ ΑΕ • Αναφέρεται στις από τον νόμο επαπειλούμενες κυρώσεις, ποινικές και χρηματικές…
• Καλεί όσους, παράνομα και αθέμιτα, ανταγωνίζονται την ΟΠΑΠ ΑΕ ή διαφημίζουν τον παράνομο στοιχηματισμό -άμεσα ή έμμεσα- να απέχουν εφεξής από τέτοιες δραστηριότητες….
• Σημειώνει την ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τη διαχείριση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος, όπως είναι τα τυχερά παιχνίδια και ειδικότερα ο στοιχηματισμός, και • Επιφυλάσσεται να προβεί σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της εταιρείας.
Επιφυλάχθηκε, πράγματι, η τότε διοίκηση; — Μηνυτήριες αναφορές στην αρμόδια εισαγγελική αρχή…
— Αναστολή κάθε διαφημιστικής δαπάνης….
— Εξώδικες διαμαρτυρίεςπροσκλήσεις….
— Μηνύσεις….
— Αγωγές….
— Αιτήσεις λήψης ασφαλιστικών μέτρων…
— Παραστάσεις, έγγραφες και προφορικές, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών…
— Συνεργασία, θεσμοθετηθείσα και μέσα από σχετικές διοικητικές πράξεις, με στελέχη της ΕΛΑΣ και του ΣΔΟΕ…
Ε, επόμενο δεν είναι να μπεις στο μάτι του κυκλώνα; Κι ας εκκρεμεί, μέχρι και σήμερα, η εκδίκαση αγωγών με τις οποίες η ΟΠΑΠ ΑΕ βάσιμα διεκδικεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ…
Κι ας κρίθηκε, στο ποινικό μέρος, ότι οι παραβάτες τελούσαν σε… πλάνη, παρά τις προηγηθείσες εξώδικες οχλήσεις τους… Κι ας τρέχεις, μέχρι και σήμερα, στα δικαστήρια, υπεραμυνόμενος του εν τη ευρεία εννοία δημοσίου συμφέροντος…
Κι ας αντιμετωπίζεις κατηγορία για παραβίαση ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προσώπου συλληφθέντος από τις Αρχές Ασφαλείας…
Κι ας έχεις άδικα μέχρι σήμερα διαπομπευθεί δημόσια, ενώ είσαι ο μόνος που (ως διοίκηση, εννοείται, μέσα από μια εργώδη συλλογική προσπάθεια) εξοικονόμησες για την εταιρεία ποσό της τάξης των τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ που δεν κατέβαλες σε ανάδοχο γιατί έφερες τη διοργάνωση του Στοιχήματος στην ίδια την εταιρεία… Κι ας έχεις αιτηθεί, αυτοβούλως, την ενημέρωση της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, ευθύς ως δημοσιοποιήθηκε η (μέχρι και σήμερα) σε βάρος σου (μη) ασκηθείσα ποινική δίωξη, εικάζεται γιατί ζημίωσες την εταιρεία…
Η οποία -ειρήσθω εν παρόδωτην επόμενη της αποχώρησής σου χρήση, ενεφάνισε τα… καλυτερότερα των αποτελεσμάτων, πρόδηλα ως απόρροια της «περίφημης» σύμβασης που υπέγραψες (ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ, άλλως θα έμπαινε «λουκέτο» στην ΟΠΑΠ ΑΕ) με τον ανάδοχο εκείνο από τον οποίο και «αποστέρησες» – βλ. ανωτέρω)- έσοδα 500 εκατ.ευρώ…
Σύμβαση η οποία εκτιμήθηκε και αξιολογήθηκε από ανεξάρτητο διεθνή οίκο ως απόλυτα συμφέρουσα για την εταιρεία -σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές της παγκόσμιας αγοράς και την παροχή των συμφωνηθεισών υπηρεσιών- και μάλιστα ύστερα από αίτημα της «διάδοχης» (εκείνης που συμμετείχαμε) διοίκησης….
Και εντάξει, μπορεί να διαφύλαξες τα 350-400 εκατ. ευρώ διαθέσιμα της ΟΠΑΠ ΑΕ τότε που γινόταν το «πάρτι» με τα ομόλογα…
Αντε, μπορεί και να έφθασες τη μετοχή στα 28 ευρώ…
Αντε, μπορεί και να συνεισέφερε n εταιρεία έκτακτα έσοδα 1 δια. 300 εκατ. ευρώ από τη διάθεση ποσοστού 16% υφιστάμενων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου…
Αλλά πάλι, βρε… «παιδί» μου, δεν καθόσουν ήσυχα, δεν ήσουν φρόνιμος…
Πήγαινες γυρεύοντας, άσε που είσαι και «βάτραχος»…
Τι κι αν εδώ και πέντε χρόνια, δηλαδή επίκαιρα όπως έτρεχαν τα γεγονότα και τα σχετικά δημοσιεύματα -όχι ετεροχρονισμένα και όψιμα-, προσπαθείς να πείσεις και να αποδείξεις, οψέποτε κληθείς προς τούτο, ότι δεν είσαι…«ελέφαντας»;
ΥΓ.2: Και κάτι τελευταίο -που αφορά τους υποψήφιους «αγοραστές»- εν όψει της εν εξελίξει ευρισκόμενης ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ ΑΕ. Ουδενός της προσοχής συγχωρείται να διαφεύγει η «προστιθέμενη αξία» της εταιρείας, βαθιά ριζωμένη -για πάνω από μισόν αιώνα- στην ελληνική κοινωνία. Δεν αρκεί, λοιπόν, από μόνη της η «αγορά» του «ΟΠΑΠ»! Οποιος θέλει ας καταλάβει, ας… ερμηνεύσει και ας αξιολογήσει κατάλληλα την «προστιθέμενη αυτή αξία»…
Διαβάστε το άρθρο «Να που υπαρχουν λεφτα με ουρα… κυριε πρωθυπουργέ» στην πηγή: ΠΑΡΟΝ