Μέσα στο 2013 το 33% του ΟΠΑΠ θα πάει σε ιδιώτες. Σύμφωνα με ορισμένους, «ξεπουλιέται» επειδή, λένε, δεν θα δοθεί με κόστος τρεις
ή τέσσερις φορές τα κέρδη του.
Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η προσφορά των ενδιαφερομένων. Δεύτερον, ξεχνάνε (σκόπιμα άραγε;) ότι από την πρώτη ημέρα του 2013 το κράτος θα συμμετέχει στα έσοδα του ΟΠΑΠ επιβάλλοντας φορολόγηση ίση με το 30% επί του μικτού κέρδους των παιχνιδιών του.
Δηλαδή, το κράτος θα παίρνει έτσι κι αλλιώς τα χρήματα που έπαιρνε και πριν σαν εταίρος, ίσως και περισσότερα.
Ως σήμερα το δημόσιο έχει το 113 της εταιρείας και παίρνει το ανάλογο μέρισμα. Όταν πουλήσει το ποσοστό του θα παίρνει τα έσοδα που είχε από το μέρισμα με τη μορφή των φόρων.
Η φορολόγηση στα μικτά κέρδη εξασφαλίζει στο ελληνικό κράτος 300 εκατ. ευρώ το χρόνο (στη χειρότερη περίπτωση). Μάλιστα, αν το online στοίχημα καταφέρει να περιορίσει στο 50% την εγχώρια αγορά και τα VLTs έχουν μέσο ημερήσιο έσοδο κοντά στα 90 ευρώ ανά μηχάνημα, το άμεσο όφελος του κράτους «εκτοξεύεται» στα 500 εκατ. ευρώ από το 2014, το οποίο θα καταβάλλεται σε τριμηνιαίες εκκαθαρίσεις. Αρο δεν θα χάσει από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Πέρα από τον εταιρικό φόρο (26%), καθώς και τον φόρο των μερισμάτων (10%), για κάθε χρήση που ο ΟΠΑΠ θα είναι κερδοφόρος και θα δίνει μέρισμα, το κράτος επωφελείται και από το εισόδημα που κατανέμεται στους πράκτορες (8% επί του τζίρου), αλλά και από τις χορηγίες (2011:120 εκατ. ευρώ). Μια πολύ συντηρητική και πρόχειρη «σούμα» βγάζει δυνητικό όφελος 10 δισ. ευρώ όσο ο ΟΠΑΠ θα έχει το μονοπώλιο, μέχρι το 2030, όποιος και αν είναι ο αγοραστής.
Η αξία της μετοχής του ΟΠΑΠ οδηγήθηκε σε συρρίκνωση, λόγω της επιβολής του φόρου επί των μικτών κερδών και της συστηματικής πώλησης κυρίως μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι «διαισθάνθηκαν» έγκαιρα το γεγονός αυτό Και όχι για να πωληθεί για ένα κομμάτι ψωμί.
Επίσης, η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που έχει θέσει η τρόικα. Ακριβώς για να σπάσουν οι δεσμοί της διαπλοκής μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και ενός κομματιού του επιχειρηματικού κόσμου. Και είναι… τρελό, για να μην γράψουμε τίποτε άλλο, να ακούς ότι ο ΟΠΑΠ χορήγησε τον τάδε πολιτιστικό σύλλογο ή την οργάνωση για τη σωτηρία της κατσαρίδας και να μαθαίνεις (υπάρχουν καταγγελίες της βουλευτού και δημοσιογράφου Σοφίας Βούλτεψη) ότι παραλίγο να μη δοθεί ούτε ευρώ το καλοκαίρι στην Ελληνική Παραολυμπιακή ομάδα!
Εν κατακλείδι, ο ΟΠΑΠ θα ιδιωτικοποιηθεί δίχως να χάσει το δημόσιο. Αλλά επειδή η αλήθεια έχει πάντα, όπως τα νομίσματα, και δεύτερη «όψη», αν το κράτος ήθελε να μεγιστοποιήσει το χρηματικό όφελος, δεν έχει παρά να υιοθετήσει τη διαδικασία που εφαρμόστηκε για την πώληση του εύρους συχνοτήτων κατά το άνοιγμα της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Ή να κάνει αυτό που πολύ αποτελεσματικά εφαρμόζεται σε άλλες χώρες: όσα σχήματα περάσουν στην τελική φάση υποβάλουν τις προτάσεις για το τίμημα σε ανοιχτή διαδικασία για όλους τους υποψηφίους, η οποία μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου, και, αφού ανακοινωθεί η χειρότερη και η καλύτερη προσφορά (χωρίς το όνομα αυτού που τις υποβάλει), δίδεται χρόνος για όσες εταιρείες επιθυμούν να Βελτιώσουν την προσφορά. Το πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι η μέγιστη δυνατή διαφάνεια του αποτελέσματος, καθώς και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πλειοδοσίας σε όλους τους ενδιαφερομένους.
Διαβάστε το άρθρο «Μικρά μυστικά της επικείμενης ιδιωτικοποίησης» στην πηγή: KINGBET