Στόχος του Οργανισμού είναι να λειτουργούν περίπου 650 καταστήματα με παιγνιομηχανήματα εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.
Η επερχόμενη εμφάνιση των καταστημάτων με παιγνιομηχανήματα (Video Loterry Terminals – VLTs) εξελίσσεται στο νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΟΠΑΠ και των πρακτόρων, καθώς η ομοσπονδία των τελευταίων διαφωνεί με αρκετές από τις προτάσεις του οργανισμού όσον αφορά τη δημιουργία των σχετικών σημείων.
Το αρχικό πλάνο του ΟΠΑΠ ήταν να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων καταστημάτων με VLTs (γνωστά και ως «φρουτάκια») στο δ’ τρίμηνο του 2014. Όμως, τελικώς, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης (ΠΟΕΠΠΠ), το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τα εξειδικευμένα καταστήματα (gaming halls) θα ξεκινήσουν να λειτουργούν εντός του 2015. Ο ΟΠΑΠ στοχεύει να έχει σε λειτουργία 660 καταστήματα που προβλέπεται να λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, στόχος που θεωρείται αρκετά φιλόδοξος.
Στα περίπου 650 καταστήματα θα υπάρχουν 16.500 παιγνιομηχανήματα, όσες είναι και οι άδειες για VLTs που έχει ο ΟΠΑΠ, ενώ ένα σημαντικό μέρος (4.500 μηχανήματα) επιδιώκεται να είναι σε λειτουργία εντός του α’ τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ επιδιώκει να λειτουργήσει μεγάλο αριθμό VLTs στο πρώτο «κύμα» καθώς η δεκαετής άδεια που έχει ξεκινά να μετρά από την ημέρα που θα λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα.
Παράλληλα, εντός των πρώτων μηνών του 2015 πρόκειται να πραγματοποιηθεί -από τον ΟΠΑΠ- διεθνής διαγωνισμός για την εκχώρηση των αδειών για άλλα 18.500 VLTs, για τα οποία αναμένεται να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Τα συγκεκριμένα 18.500 VLTs αναμένεται να φιλοξενηθούν σε περίπου 800 καταστήματα.
Πράκτορες
Όσον αφορά τα δικά του VLTs, ο ΟΠΑΠ έχει καταθέσει μία σειρά από προτάσεις προς τους πράκτορες, οι οποίοι, όμως, διαφωνούν σε αρκετά σημεία. Για παράδειγμα, ο ΟΠΑΠ προτείνει οι πράκτορες να δημιουργήσουν ενώσεις προκειμένου να αναλάβουν τη λειτουργία ενός πρακτορείου. Όμως, η ΠΟΕΠΠΠ εκτιμά ότι αυτή η πρόταση οδηγεί στη διάθεση όσων καταστημάτων απομείνουν σε τρίτους, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού δικτύου αποτελούμενο από μη πράκτορες, κάτι που, φυσικά, δεν θέλει.
Επιπλέον, διαφωνεί και με την πρόταση για χρηματοδότηση της επένδυσης για τη δημιουργία ενός gaming hall (σ.σ. εκτιμάται ότι κινείται μεταξύ 70.000 – 80.000 ευρώ ανά κατάστημα) με ομολογιακό δάνειο μέσω τράπεζας και εκδόσεως ΟΠΑΠ, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο πολλοί πράκτορες που δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να επενδύουν θα μείνουν εκτός «παιχνιδιού».
Αναζήτηση χώρων
Παρά πάντως τις διαφωνίες με τους πράκτορες, ο ΟΠΑΠ προχωρεί στην υλοποίηση του πλάνου του και ήδη εξετάζει τα σημεία που θα φιλοξενήσουν τα gaming halls. Παράλληλα, όμως, αναζητά και κτίριο για να μεταστεγαστεί η έδρα του Οργανισμού. Η σχετική αγγελία δημοσιεύτηκε πρόσφατα και ο ΟΠΑΠ αναζητά να αγοράσει ή να μισθώσει ακίνητο 8.000-12.000 τ.μ. σε περιοχή της Αθήνας, που να εξυπηρετείται επαρκώς από μέσα μαζικής μεταφοράς και ειδικά από σταθμούς του Μετρό.
Διαβάστε το άρθρο “Με το νέο έτος τα «φρουτάκια» του ΟΠΑΠ” στην πηγή “e-go.gr” του Δημήτρη Μαλλά .