Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Με μέγα deal του ΟΠΑΠ ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις

Με μέγα deal του ΟΠΑΠ ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις

από
Μόνο 4 λεπτά

Με ΟΠΑΠ ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις / Στόχος, έσοδα μέχρι 3 δισ. ευρώ, αλλαγή της ψυχολογίας και «φυγή προς τα μπρος» / Σε Θέση μάχης τα επιχειρηματικά συμφέροντα .Αλλάζει το κλίμα μέγα deal στον ΟΠΑΠ

 

Με τη «ναυαρχίδα» των εισηγμένων εταιρειών ανοίγει ο χορός των αποκρατικοποιήσεων, με στόχο έσοδα μέχρι 3 δισ., την αλλαγή ψυχολογίας και τη «φυγή προς τα μπρος» 

Σε θετικό σοκ για τις αγορές ποντάρει το οικονομικό επιτελείο . Σκληρές μάχες επιχειρηματικών συμφερόντων

Με μια εντυπωσιακή κίνηση στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιδιώξει ένα θετικό σοκ στην οικονομία και τη «φυγή μπρος τα μπρος».

Κατά πληροφορίες του «ΚτΕ» σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα στην ολική αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και να σηματοδοτήσει έτσι την τολμηρή επιτάχυνση υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, να στείλει στην τρόικα μήνυμα συνέπειας στις αναληφθείσες δεσμεύσεις και στις αγορές μήνυμα αποφασιστικότητας, να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσει περί ατολμίας και αμφιταλαντεύσεων, να δώσει πνοή στην αγορά και να αναστρέφει το κλίμα.
Το μεγάλο deal, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει στα δημόσια ταμεία μέχρι και 3 δισ. ευρώ (κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπερβεί ακόμη και αυτό το ποσό), αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα και να «υπογραμμίσει» τη δυναμική του μεγάλου κυβερνητικού «πακέτου» της 15ης Απριλίου με τα διορθωτικά μέτρα για το 2011, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 15 δισ. ευρώ ως το 2013 και 50 δια ευρώ συνολικά ως το 2015.
Η κυβέρνηση διερευνούσε όλο το τελευταίο διάστημα τη «μεγάλη κίνηση» που θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και να δώσει μια νέα, μεγάλη δυναμική. Τελικά κατέληξε στη «λύση ΟΠΑΠ», καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει τον «πολιορκητικό κριό» του συνολικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η Αθήνα φιλοξενεί διακεκριμένα στελέχη της διεθνούς αγοράς (Τζορτζ Σόρος, στελέχη της Goldman Sachs κ.λπ.), ενώ αναμένει στις προσεχείς ημέρες την άφιξη υψηλών προσκεκλημένων εξ Εσπερίας, τον επικεφαλή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ακολουθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόφ. To deal αντιμετωπίζεται με ευμένεια, αν όχι με ενθουσιασμό, υποσχόμενο έτσι να λειτουργήσει σαν ο καλύτερος «πρεσβευτής» για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
«Εύκολα, γρήγορα, ψηλά» Ο ΟΠΑΠ συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά και πληροί τις τρεις βασικές προϋποθέσεις για ένα πετυχημένο deal με καταλυτικές θετικές συνέπειες: «εύκολα, γρήγορα, ψηλά». Η μετοχική συμμετοχή του Δημοσίου στη «ναυαρχίδα» των εισηγμένων εταιρειών είναι η υψηλότερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη, αφού το 34% που κατέχει αποτιμάται σε 1,6 δισ. ευρώ. Η συνολική αποτίμηση-κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ, με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, ανέρχεται σε 4,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες λοταρίες σε διεθνές επίπεδο, με τζίρο το 2010 5,1 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη για τη χρήση 2010 575,8 δισ. ευρώ (έχοντας μάλιστα πληρώσει 91,9 εκατ. ευρώ έκτακτη εισφορά και 210 εκατ. ευρώ φόρο εισοδήματος), μηδενικό χρέος και 657,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του! Το σπάνιο «βιογραφικό» της επιχείρησης εξηγεί γιατί το διεθνές ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά έντονο, ώστε η επιτυχία του deal να θεωρείται εξασφαλισμένη. Εξάλλου, ένδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος είναι και το γεγονός ότι στην εταιρεία έχει ισχυρή μετοχική θέση με 15% το αμερικανικό fund της Capital, ενώ 5% κατέχει η Fidelity.
Στελέχη της αγοράς, αλλά και του οικονομικού επιτελείου, εκτιμούν ότι η τελική τιμή που θα «πιάσει» το 34% της μετοχικής συμμετοχής του Δημοσίου θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, καθώς στην τρέχουσα αποτίμηση του 1,6 δισ. ευρώ πρέπει να προστεθούν η αξία του μάνατζμεντ, η αξία της προικοδότησης του ΟΠΑΠ με τις άδειες για τον ιντερνετικό τζόγο, καθώς και η αξία της μερίδας του λέοντος από τα ηλεκτρονικά μηχανήματα τζόγου που πρόκειται να μπουν στην αγορά. Αυτά τα 3 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μέσα στο 2011, δεν αποτελούν μόνο μεγάλη «ανάσα», αλλά αποκαθιστούν την αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς αθροιζόμενα με το 1-1,5 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί (Διεθνής Αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος», καζίνο, ΔΕΠΑ, κρατικά λαχεία) θα αυξήσουν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στα 4-4,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011. Έτσι, ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 καθίσταται ρεαλιστικός.
Ενδοκυβερνητικά, η ολική αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει σοβαρές αντιδράσεις, καθώς οι ενστάσεις του εποπτεύοντος υπουργού δεν έχουν απορριπτικό χαρακτήρα – σε αντίθεση με τη στάση της κ. Μπιρμπίλη στο ζήτημα της ΔΕΗ. Εξάλλου, τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι κοινό μυστικό ότι η παραμονή του κρατικού τζόγου υπό κρατικό έλεγχο «προστατευόταν» μέχρι σήμερα και για να λειτουργεί ένα εκτεταμένο πλέγμα «χορηγιών» που παρήγαγε πολιτική υπεραξία για τον εκάστοτε εποπτεύοντα υπουργό… Εξάλλου, η απελευθέρωση της αγοράς του τζόγου έχει δρομολογηθεί και σε κάποιο βαθμό έχει ήδη συντελεστεί με τους «πειρατές» του Διαδικτύου.
Το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση πιστεύουν ότι ανάλογα περιορισμένες θα είναι οι αντιδράσεις στην κοινωνία – δύσκολα μπορεί να τεκμηριωθεί γιατί πρέπει ο τζόγος να είναι κρατικά ελεγχόμενος. Όσο για τις πολιτικές αντιδράσεις, στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα συμφωνήσει με το deal, ενώ οι αντιδράσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν θα έχουν δυναμική και δεν θα βρουν ανταπόκριση στην κοινωνία.
Τέλος, γύρω από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και την επικείμενη απελευθέρωση της αγοράς συνωστίζονται μεγάλα και ανταγωνιζόμενα συμφέροντα Ελλήνων αλλά και ξένων επιχειρηματιών που διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην «πίτα» της αγοράς.
Πηγή: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΟΣΜΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ