ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ οδηγούνται δύο από τα πλέον επιφανή στελέχη της κυβέρνησης: οι υπουργοί Υγείας, Διατροφής και Αθλησης κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος.
Ο πόλεμος ξέσπασε μετά τον ανασχηματισμό.
Η στάση του κ. Γερουλάνου ερμηνεύεται και ως προσπάθεια να μη χάσει και άλλες αρμοδιότητες μετά την αιφνιδιαστική ανατροπή των δεδομένων που επέφερε στο υπουργείο του ο ανασχηματισμός.
Πηγή : Πρώτο Θέμα
Ο κ. Γερουλάνος απώλεσε και την ευθύνη των κρατικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία πέρασαν στον αναπληρωτή υπουργό του κ. Τηλέμαχο Χυτήρη, ενώ ο τομέας του τουρισμού φαίνεται να ανατίθεται στον υφυπουργό κ. Γιώργο Νικητιάδη. Εξ ου και έχει αναγορεύσει το θέμα του ΟΠΑΠ σε ζήτημα γοήτρου, ζητώντας από το γραφείο του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διατηρήσει τη σχετική αρμοδιότητα. Το όλο θέμα βρίσκεται στον αέρα, με τη γενική γραμματέα του πρωθυπουργού κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα γίνει.
Ο κ. Λοβέρδος πάντως θεωρεί αδιανόητο και από πολιτική και από νομική άποψη να υπάρξει αποκόλληση του ΟΠΑΠ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο Οργανισμός έτσι κι αλλιώς είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο για την άσκηση της πολιτικής στον αθλητισμό και δεν νοείται να είναι σε άλλο υπουργείο.Ο υπουργός Υγείας είχε πρόθεση να θέσει το θέμα ακόμη και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, αλλά τελικά η διευθέτηση της διαφοράς μετατέθηκε για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Από το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίχθηκε ότι ο ΟΠΑΠ αφορά στον επαγγελματικό αθλητισμό και όχι στην ερασιτεχνική άθληση.
Ενδεικτικό της αντίληψης που έχει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες είναι ότι επιδιώκει να διατηρήσει στον έλεγχό του ακόμη και τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος! Ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί να διαχειριστεί ένα επιπλέον διπλό πρόβλημα με τη μετακίνησή του στο υπουργείο Υγείας. Το πρώτο σκέλος αφορά τη δική του ψυχολογία, καθώς περίμενε κάτι καλύτερο στον ανασχηματισμό, μετά την πετυχημένη ολοκλήρωση της αποστολής του στο υπουργείο Εργασίας. Ηλπιζε ότι θα γινόταν επικεφαλής ενός υπερυπουργείου κοινωνικών υποθέσεων, όπου θα συγχωνεύονταν το Εργασίας και το Υγείας ή θα μετακινούνταν σε ένα άλλο, πιο βατό και με λιγότερο πολιτικό κόστος πόστο.
Το δεύτερο αφορά τη χωροταξία. Από την αρχή ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να έχει την κύρια βάση του στο πολύπαθο πολιτικά κτίριο της Αριστοτέλους, το οποίο έχει ταυτιστεί με αποτυχημένες πολιτικές ηγεσίες. Ετσι αποφάσισε να εγκατασταθεί στο σύγχρονο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στην αρχή της Κηφισίας, προκαλώντας γενικότερες ανακατατάξεις στις υπηρεσίες που ήδη στεγάζονται εκεί. Φυσικά εκεί βρίσκεται και ο υφυπουργός κ. Χρήστος Αηδόνης, που πάντως δεν επιθυμεί πολυτέλειες, καθώς και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Κώστας Μπιτσαξής, για την τύχη του οποίου ωστόσο πολλά συζητούνται στο παρασκήνιο, καθώς η μέχρι τώρα θητεία του είναι μάλλον προβληματικήΟ κ. Γερουλάνος θεωρεί ότι πρέπει να μείνει στην αρμοδιότητά του ο Οργανισμός, μέσω του οποίου ασκείται η πολιτική χρηματοδότησης του αθλητισμού, καίτοι η σχετική ευθύνη φαίνεται να μετατίθεται από το υπουργείο του σε εκείνο του κ. Λοβέρδου στο πλαίσιο των δομικών αλλαγών και της νέας λογικής που θέλει την άθληση και τη διατροφή να συνδέονται με την υγεία.