Η ηλικία των 18 μηνών αποτελεί ορόσημο για τα καθαρόαιμα λαγωνικά αγώνων, καθώς μέχρι τότε πρέπει να έχουν δείξει ότι κυνηγούν καθετί που τρέχει οποιαδήποτε στιγμή τους ζητηθεί. Αφού το καταφέρουν μπορούν να τρέξουν έστω στην Α11 και να μάθουν όλα τα υπόλοιπα για τα τραπ, την τακτική, το ρυθμό κτλ.
Σε 18 μήνες κυνοδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, χωρίς υπερβολές, το «καθαρόαιμο» αγώνισμα όχι μόνο περπάτησε αλλά απέδειξε και ότι μπορεί να τρέξει σε αγώνες. Είναι, όμως, μακρύς ο δρόμος για την… Α1! Δεν έχουμε καθόλου επικριτική διάθεση απέναντι στη διοίκηση και τα στελέχη του Ο Π ΑΠ που υλοποίησαν το δύσκολο και τολμηρό, ομολογουμένως, εγχείρημα της εισαγωγής νέου προϊόντος σε μία αγορά που επί το πλείστον αγνοούσε την ύπαρξη και πολύ περισσότερο την απήχηση του αγωνίσματος στη Βρετανία και άλλες προηγμένες χώρες. Ωστόσο, από εδώ και πέρα, οι κυνοδρομίες της ΟΠΑΠ Α.Ε. φτάνουν στο όριο της ενηλικίωσης (όχι όμως και της ωρίμανσης) ως προϊόν. Χρειάζονται καινοτομίες προκειμένου όχι μόνο να αυξηθεί η κερδοφορία του παιχνιδιού αλλά και να ενισχυθεί το εταιρικό προφίλ του ΟΠΑΠ εν όψει «πολυδιάστατου» (multidimensional) ανταγωνισμού.
Από την πλευρά μας προσεγγίζουμε το θέμα όσο πιο σφαιρικά μπορούμε αλλά και όσο πιο υπεύθυνα γίνεται αφού «προσδεθήκαμε» στο άρμα των κυνοδρομιών από τις πρώτες ημέρες της Πανελλαδικής τους μετάδοσης.
Α. ΗΘΙΚΑ
Αυτόν τον ενάμιση χρόνο οι κυνοδρομίες δεν έχουν συνδεθεί με φαινόμενα παθολογικού τζόγου σε κανένα βαθμό ούτε και παράνομη συμμετοχή ανηλίκων έχει διαπιστωθεί γενικότερα. Ωστόσο, η δόμηση της παρουσίασης των κυνοδρομιών ως έχει σήμερα στην Ελλάδα δημιουργεί «πεδίο» δράσης για την εθιστικότητα κυρίως λόγω της υπερβολικής συχνότητας διεξαγωγής, της ελλιπούς ενημέρωσης παικτών και πρακτόρων για το αθλητικό κομμάτι του παιχνιδιού και το χαμηλό ελάχιστο ποντάρισμα των 30 λεπτών που ουσιαστικά υποβαθμίζει το παιχνίδι στα μάτια του υγιούς αλλά «μερακλή» παίκτη.
Β. ΕΜΠΟΡΙΚΑ
Όπως ακριβώς οι ταβέρνες θέλουν πελάτες «μερακλήδες» και όχι μπεκρήδες έτσι και η παγκόσμια βιομηχανία του τζόγου οφείλει όχι μόνο ηθικά αλλά και εμπορικά κινούμενη να θεωρεί τον εθισμένο παίκτη «μαυρισμένο μάτι» για την εικόνα των επιχειρήσεων του είδους. Δεν πρόκειται να πέσουν τα έσοδα αν έχουμε μερικές κούρσες λιγότερες κάθε μέρα μειώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την συχνότητα έκθεσης απέναντι στην στοιχηματική πρόκληση και άρα ελαττώνοντας τον κίνδυνο εθιστικής εξάρτησης. Πολύ περισσότερο πολλά πρακτορεία θα… ανακουφιστούν και πιθανότατα θα ωφεληθούν άμεσα.
Γ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Οι κούρσες είναι τόσες πολλές που ακόμα και ο γράφων με την παράλληλη καθημερινή και δισεβδομαδιαία ενασχόληση στη «Live Sport-Bet» και το «12Χ» αντίστοιχα, δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις αναμετρήσεις στον βαθμό που θα ήθελε. Πόσο μάλλον οι παίκτες! Προσωπικά δεν ξέρω για το Yarmouth όσα θεωρώ ότι χρειάζονται και δεν ξέρω αν θα μπορέσω να καλύψω τις εκεί αναμετρήσεις που εισήλθαν στο πρόγραμμα. Κατανοώ ότι λόγω της διαφοράς ώρας Βρετανίας-Ελλάδος έχουμε αναμετρήσεις σε ώρες που τα περισσότερα πρακτορεία ΟΠΑΠ στη χώρα είναι κλειστά ή άδεια, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε αυτές τις ώρες πρέπει να έχουμε περισσότερες αναμετρήσεις από περισσότερα κυνοδρόμια! Τα κυνοδρόμια είναι πολλά για να «εκπαιδευτεί» το κοινό στο παιχνίδι (άλλες αποστάσεις, χρόνοι κλπ). Το ίδιο πολλές (και άρα συχνές) είναι και οι αναμετρήσεις. Ως δικαιοπάροχος του ονόματος και της τεχνογνωσίας η ΟΠΑΠ Α.Ε. οφείλει να προστατεύει την επιχειρηματική εικόνα των δικαιοδόχων πρακτόρων. Δηλαδή τι να κάνει ο πράκτορας απέναντι στα παράπονα των παικτών; Δ. ΤΕΛΙΚΑ Τελικά τα παράπονα των παικτών είναι και η μόνη ακριβής «πυξίδα» για τον προσανατολισμό της στρατηγικής επικοινωνίας στο συγκεκριμένο προϊόν. Έχοντας επισκεφτεί πρακτορεία ΟΠΑΠ σε όλους τους νομούς της χώρας, ανοιχτά καλούμε τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να τολμήσει πέντε
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ βήματα:
1.ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΚΟΥΡΣΕΣ: Με 1-2 κυνοδρόμια λιγότερα την ημέρα, δηλαδή με 12-24 κούρσες λιγότερες το παιχνίδι θα γινόταν πιο ενδιαφέρον στα πρακτορεία.
Τώρα η συχνότητα διεξαγωγής θυμίζει το απόλυτα «τυχερό» ΚΙΝΟ. ενώ ο υγιής και τακτικός παίκτης επιζητά ευκαιρία υπολογισμένου και μελετημένου ρίσκου. Με λιγότερα κυνοδρόμια το διάβασμα γίνεται λιγότερο και τα «μυστικά» μαθαίνονται ταχύτερα.
2. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Τα σύνθετα παιχνίδια (σύνθετο, σύνθετο δίδυμο, σύνθετο φκ κλπ,) είναι προσφιλή στο ελληνικό κοινό των πρακτορείων είτε ως έχουν (από τις ιπποδρομίες του ΟΔΙΕ) είτε από τους πολλούς φίλους του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ που είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την έννοια του «πολλαπλασιαστή» κερδών. Σε συνδυασμό με τη χαμηλή μονάδα πονταρίσμστος σήμερα οι αποδόσεις φαίνονται «φτωχές» ακόμα και όταν το αποτέλεσμα είναι σπάνιο!
3. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ: Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές αλλά πρέπει να το επαναλάβουμε: Δεν είναι δυνατόν σε δρομικά αγωνίσματα να μη μαθαίνουμε τον χρόνο του νικητή ή της νικήτριας, τον προπονητή, το έπαθλο και όλες αυτές τις πληροφορίες που παραλείπονται ώστε να αποκτούν περίοπτη θέση οι τελικές αποδόσεις.
4. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΩΝ: Κατά καιρούς έχουμε δημοσιεύσει κείμενα που αναφέρονται σε τεχνικά ζητήματα των κυνοδρομιών στη Βρετανία όπως το τραπ, ο στίβος, ο λαγός, το φύλο, η αποδοτική ηλικία, η γενεαλογία κ.ά. Κατά την άποψή μας όλα αυτά θα έπρεπε να υπάρχουν σε ειδικό φυλλάδιο του ΟΠΑΠ προς τους πράκτορες με την οδηγία να διατίθενται στο κοινό όποτε ζητηθεί. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η ίδια η ΟΠΑΠ TV προς αυτή την ενημερωτική κατεύθυνση ή θα μπορούσε να γίνει μέσω των ειδικών εντύπων αλλά το σίγουρο είναι ότι κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των παικτών και των πρακτόρων με όποια μέσα μπορεί να αξιοποιήσει η ΟΠΑΠ ΑΕ.
5. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ: Άλλο ένα θέμα που έχουμε θίξει είναι αυτό του δελτίου που αποδείχτηκε ότι δεν είναι φιλικό προς τον καταναλωτή. Το μεγαλύτερο μέρος του πονταρίσματος κατατίθεται «δια υπαγορεύσεως» στον ατυχή χειριστή της μηχανής. Γιατί υπάρχει κωδικός και ώρα διεξαγωγής τη στιγμή που μόνο μία αναμέτρηση προσφέρεται για στοίχημα; Δεν γίνονται αυτά τα βήματα από τη μία μέρα στην άλλη αλλά θα θέλαμε να ξέρουμε ότι φαίνονται στους ιθύνοντες το ίδιο απαραίτητα.
Εσείς τα λέτε, εμείς τα γράφουμε, πολλοί τα ασπάζονται και όλοι τα ξέρουν.
Το θέμα είναι ποιος μπορεί να τα υλοποιήσει.
Ως παιχνίδι, οι Races, μπορούν να αποτελέσουν ένα διασκεδαστικό και ασφαλές χόμπι για το κοινό των πρακτορείων, αρκεί να διορθωθούν τα διαδικαστικά λάθη που. ενοχλούν το ενδιαφέρον και δυσκολεύουν τη ζωή παίκτη και πράκτορα.
Διαβάστε το άρθρο «Από την εφηβεία ως την ωριμότητα» στην πηγή: 1-2-Χ του ΝΙΚΟΥ ΛΑΓΩΝΙΚΟΥ