«Σπάει» η σΰμβαση-γρίφος στα Λαχεία
Πώς η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει λύση στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ στο επόμενο διάστημα
Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε η «μάχη» για τα κρατικά λαχεία. Η Emma Delta -μέσω των μεγαλομετόχων Δημ. Μελισσανϊδη και του Τσέχου Γίρι Σμέιτς- πιέζει το ΤΑΙΠΕΔ να διαχωρίσει τη σύμβαση για την τεχνολογική συνδρομή στα λαχεία από εκείνη του ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με την Emma Delta, οι τεχνολογικοί πάροχοι παίρνουν το 3,3% του τζίρου των λαχείων για 12 χρόνια (σ.σ. πάνω από 70 εκατ.), ενώ ταυτόχρονα, με ένα μεταξύ τους και με τον ΟΠΑΠ καταστατικό, έχουν βέτο στα ζητήματα προμηθειών.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΟΠΑΠ «ενέδωσε» στις κυβερνητικές οδηγίες και προχώρησε στην κοινοποίηση προς την ΙΝΤΡΑΛΟΤ της απόφασης της να προχωρήσει μέσα σε ένα 5νθήμερο σε υπογραφή της συμφωνίας τεχνολογικού παρόχου για τον ΟΠΑΠ, χωρίς όμως το αντίστοιχο πακέτο για τα λαχεία.
Λίγες ώρες πριν από το Δ.Σ. του Οργανισμού, η ΙΝΤΡΑΛΟΤ με εξώδικο της επισήμαινε ότι οι όροι της συμφωνίας τεχνολογικού παρόχου ήταν γνωστοί, πριν από τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ, ενώ ταυτόχρονα το ΤΑΙΠΕΔ, πίεζε να προχωρήσει η εξαγορά των λαχείων από τον ΟΠΑΠ ώς το τέλος του μήνα.
Η επιλογή διαφορετικών τεχνολογικών παροχών ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας
Η μάχη για τα κρατικά λαχεία συνεχίσθηκε αμείωτη και αυτή την εβδομάδα με έναν εκ των βασικών μετόχων της Emma Delta, τον Δημήτρη Μελισσανίδη, να παρεμβαίνει στην κυβέρνηση για τη συμφωνία της εταιρείας των λαχείων -στην πραγματικότητα του ΟΠΑΠ, που είναι ο κύριος μέτοχος της- με τους τεχνολογικούς παρόχους Intralot και Scientific Games.
Σύμφωνα με αυτήν, οι τεχνολογικοί πάροχοι παίρνουν το 3,3% του τζίρου των λαχείων για 12 χρόνια (σ.σ. πάνω από 70 εκατ.), ενώ ταυτόχρονα, με ένα μεταξύ τους και με τον ΟΠΑΠ καταστατικό, έχουν βέτο στα ζητήματα προμηθειών.
Ο Τσέχος μεγαλομέτοχος της Emma Delta, Γίρι Σμέιτς και ο κ. Μελισσανίδης πιέζουν το ΤΑΙΠΕΔ να διαχωρίσει τη σύμβαση για την τεχνολογική συνδρομή στα λαχεία από εκείνη του ΟΠΑΠ, πολύ περισσότερο που για την τελευταία δεν περιγράφεται ακριβώς τι δίνουν οι εταιρείες που παρέχουν το «τεχνολογικό πακέτο».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση του ΟΠΑΠ «ενέδωσε» στις κυβερνητικές οδηγίες και προχώρησε στην κοινοποίηση προς την ΙΝΤΡΑΛΟΤ της απόφασής της να προχωρήσει μέσα σε ένα πενθήμερο της υπογραφής της συμφωνίας τεχνολογικού παρόχου για τον ΟΠΑΠ μόνο, χωρίς το αντίστοιχο πακέτο για τα λαχεία.
Λίγες ώρες πριν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού την Τετάρτη, η ΙΝΤΡΑΛΟΤ με εξώδικο της επισήμαινε ότι οι όροι της συμφωνίας τεχνολογικού παρόχου ήταν ήδη γνωστοί, πριν από τη διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ενώ ταυτόχρονα το ΤΑΙΠΕΔ, με δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπου του στη Βουλή και σε ξένα πρακτορεία, αλλά και με παρέμβαση του κ. Στ. Σταυρίδη, προέδρου του στο Μαξίμου, πίεζε να προχωρήσει η εξαγορά των λαχείων από τον ΟΠΑΠ ώς το τέλος του μήνα.
Αυτό πρέπει, κατά την ερμηνεία του Μαξίμου, να συμβεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την τεχνολογική υποστήριξη της εταιρείας των λαχείων από τις δύο εταιρείες που είναι εκτός από τεχνολογικοί πάροχοι και μέτοχοι (βλ «ΚτΚ16/6/2013) με δικαίωμα βέτο μάλιστα στο ΔΣ. της εταιρείας στα ζητήματα προμηθειών.
Η ΙΝΤΡΑΛΟΤ θα επιθυμούσε οι συμβάσεις (για τα λαχεία και τον ΟΠΑΠ) να εγκριθούν ως πακέτο. Ο ΟΠΑΠ, όμως, ενέκρινε την Τετάρτη μόνο εκείνη του ΟΠΑΠ «για τα τυχερά παιχνίδια».
Η… μπάμπουσκα του ΟΠΑΠ
Η συγκρότηση του ΟΠΑΠ μοιάζει πλέον με ρώσικη κούκλα.
Στο εσωτερικό του Οργανισμού υπάρχει η εταιρεία των λαχείων και στο εσωτερικό κάθε εταιρείας μια σύμβαση τεχνολογικού παρόχου, που σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς του Τσέχου μετόχου της Emma Delta, θα φτάσει να κοστίσει 150 εκατομμύρια τα επόμενα 5 χρόνια.
Επειδή μετά 5 χρόνια το τσέχικο fund μπορεί να πουλήσει τον ΟΠΑΠ, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί να προχωρήσει με την αγορά των λαχείων από τον ΟΠΑΠ και στη συνέχεια με την υπογραφή της σύμβασης με την Emma Delta και την πληρωμή ζεστού χρήματος στον Οργανισμό. Αντίθετα η Emma Delta επιθυμεί πρώτα υπογραφή για τον ΟΠΑΠ και μετά για τα λαχεία, με την ελπίδα ότι θα αλλάξει τους όρους της τελευταίας.
Το δάνειο και τα εμπόδια
Οι συμφωνίες τεχνολογικού παρόχου δεν είναι το μόνο εμπόδιο. Για την αγορά των λαχείων, ο ΟΠΑΠ δανείσθηκε από ένα τραπεζικό σχήμα, με επικεφαλής την Alpha ,το οποίο ως είθισται ζήτησε να αντιστραφούν οι δανειακές συμβάσεις αν αλλάξει ο μέτοχος. Ο ΟΠΑΠ επέμεινε να μην ισχύσει ο όρος και τότε οι τράπεζες ζήτησαν ισοδύναμα μέτρα, όπως να μπει οροφή στον δανεισμό της εταιρείας, να μην δοθεί η δυνατότητα για πληρωμές στους μετόχους με επιστροφή κεφαλαίου, να μπορεί η κάθε τράπεζα να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση ή να μην μπορεί να υπάρξει πληρωμή μερίσματος χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων στις τράπεζες.
Το πλαίσιο αυτό διαγράφει ένα τοπίο όπου, όπως επισημαίνουν οι νέοι μέτοχοι του ΟΠΑΠ, θα χρειασθεί να βάλουν στο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης «πολύ περισσότερο ρευστό από ότι προϋπολόγιζαν». Στο τέλος αυτής της διαδικασίας μόνο η ΙΝΤΡΑΛΟΤ και το κράτος θα έχουν κέρδη από τον ΟΠΑΠ, λένε τώρα οι νέοι μέτοχοι.
Αντίθετα στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι οι νέοι μέτοχοι «επιχειρούν να αγοράσουν τον ΟΠΑΠ σε τίμημα χαμηλότερο από εκείνο που γνώριζαν ότι θα πληρώσουν».
Διαβάστε το άρθρο «Ξεχωριστές συμβάσεις για ΟΠΑΠ και Λαχεία αίρουν το αδιέξοδο» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ