Έρευνα σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ έχει αρχίσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, εξετάζοντας ακόμα και ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος, με εμπλοκή πρακτόρων ή και υπαλλήλων του Οργανισμού. Η έρευνα άρχισε με αφορμή μεγάλες αποκλίσεις
που εντοπίστηκαν ανάμεσα στα εισοδήματα και τις καταθέσεις ενός δικηγόρου και ενός γιατρού που πιάστηκαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ. Και οι δύο επικαλέστηκαν κέρδη από παιχνίδια του ΟΠΑΠ προκειμένου να δικαιολογήσουν πώς βρέθηκαν με εκατομμύρια στις τράπεζες όταν στις φορολογικές τους δηλώσεις είχαν δηλώσει πολύ χαμηλότερα ποσά.
«Εμφανίστηκαν με εκατοντάδες κερδισμένα δελτία από διάφορα παιχνίδια του ΟΠΑΠ τα οποία όμως είχαν παιχτεί σε διαφορετικά πρακτορεία ανά την Ελλάδα, ακόμα και την ίδια μέρα. Μπορεί ο ίδιος άνθρωπος να παίζει ΛΟΤΤΟ στη Θεσσαλονίκη, Τζόκερ στα Τρίκαλα και ΠΡΟ-ΠΟ στην Κρήτη την ίδια μέρα και να κερδίζει κιόλας;» διερωτάται μιλώντας στα «ΝΕΑ» στέλεχος του ΣΔΟΕ διευκρινίζοντας ότι στις συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις που αποτέλεσαν την αφορμή της έρευνας, οι φορολογούμενοι εμφανίστηκαν με «πακέτα» 400-500 κερδισμένων δελτίων ο καθένας.
Τα μέχρι στιγμής ευρήματα του ΣΔΟΕ υποδεικνύουν – σύμφωνα με την ίδια πηγή – ύπαρξη κυκλώματος το οποίο, όπως περιγράφεται από το στέλεχος του ΣΔΟΕ, λειτουργεί ως εξής:
έστω ότι ο X κέρδισε στο ΛΟΤΤΟ 1.000 ευρώ. Προσέρχεται με το κερδισμένο δελτίο στο πρακτορείο του και το εξαργυρώνει, παίρνει τα χρήματά του και φεύγει. Ο πράκτορας του κυκλώματος κρατάει το δελτίο και το «πουλάει» με το αζημίωτο σε φορολογουμένους που χρησιμοποιούν τα κερδισμένα δελτία άλλων για την κάλυψη του πόθεν έσχες.
Η… ευχέρεια αυτή παρέχεται από το παραθυράκι που δημιουργεί η πρόβλεψη του νομοθέτη, σύμφωνα με την οποία κέρδη από λαχεία και παιχνίδια του ΟΠΑΠ έχουν αυτοτελή φορολογία 10% στην πηγή (ο φόρος παρακρατείται όταν εισπράττονται τα κέρδη) και – παρ’ εκτός εάν ο φορολογούμενος θέλει να καλύψει πόθεν έσχες – δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των κερδών στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Το κόλπο με τα κερδισμένα δελτία είναι αυτό που έχει παιδέψει περισσότερο το ΣΔΟΕ καθώς φορολογούμενοι οι οποίοι εντοπίζονται με προβλήματα στην κάλυψη του πόθεν έσχες μετέρχονται και άλλων τεχνασμάτων. «Επικαλούνται κληρονομιές και δωρεές ή πωλήσεις μετοχών για να δικαιολογήσουν την προέλευση χρημάτων τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους» αναφέρει στέλεχος του ΣΔΟΕ, προσθέτοντας ότι «αυτά τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».
Διαβάστε το άρθρο «Ξέπλυμα χρήματος με κερδισμένα δελτία» στην πηγή: ΤΑ ΝΕΑ